2016-09-28

Migrationsverket skapar ett svenskt självskadebeteende


Det staplas exempel på människor som utvisas ur Sverige trots att de har jobb, betalar skatt, sköter sig och klarar sig själva.

Ofta handlar det om futtiga detaljer, som att under några månader ha haft ett par hundralappar för låg lön eller att de fått sitt jobb via till exempel LinkedIn istället för Arbetsförmedlingen. Men inte om att de misskött sig eller legat andra till last. Detta är människor som är lönsamma för vårt samhälle.

Kontrasten blir närmast överväldigande mot många andra flyktingar och migranter som får stanna i landet. De saknar ofta relevant utbildning (ibland har de ingen utbildning alls), det finns ingen naturlig plats för dem på arbetsmarknaden och de hamnar i ofta livslångt utanförskap och bidragsberoende.

Varför gör Migrationsverket på detta sätt?

Det verkar ju närmast som om man satt i system att skicka ut folk som klarar sig själva och som har integrerats väl. Handlar det om något absurt självskadebeteende? Handlar det om något slags skruvad socialistisk signalpolitik? Rensar man ut folk som inte automatiskt blir bidragsberoende socialdemokratisk valboskap? Sätter man en ära i att vara småsint och elak?

Än så länge har politikerna kommit oförtjänt enkelt undan, trots att det är de som satt upp de regler som skapat denna orimlighet. Nu är det dags att vi ställer dem till svars.

Länk: Klämd av byråkratin - utvisas ur landet »

9 kommentarer:

 1. Varför gör de så? För att LO vill det så klart.

  SvaraRadera
 2. Stelbenta lagar och tryck från facken. Abdullah Morai har skrivit en intressant artikel på ämnet: http://nyheteridag.se/de-ar-hogutbildade-betalar-skatt-lyfter-inga-bidrag-hotas-med-avvisning/

  SvaraRadera
 3. Ordern uppifrån är sannolikt av tondöv typ och uttryckt i önskat antal enheter. Verket börjar sedan med "lågt hängande frukt", därmed åker de som kan lokaliseras via automatiserad data behandling.

  SvaraRadera
 4. På Facebook skriver riksdagsledamoten Johanna Jönsson (C):

  "Idag har jag haft möte med Work permit holders association och grävt ännu mer i vad det faktiskt är som gör att så många arbetskraftsinvandrare nu utvisas. År 2008 införde Alliansregeringen i samarbete med Miljöpartiet nya regler för att förenkla arbetskraftsinvandring. Kort innan valet 2014 röstades sedan en proposition igenom i riksdagen som syftade till att minska missbruk av de nya reglerna. Utifrån den propositionen gjorde Migrationsöverdomstolen i två domar förra hösten strikta tolkningar som Migrationsverket sedan tvingas följa. Det innebär att tusentals personer som nu ansöker om förlängning av sina tillstånd granskas på ett nytt sätt och riskerar utvisning baserat på flera år gamla misstag.

  Det som anges i lagen är att arbetstillstånd får ges till en utlänning som erbjudits en anställning om anställningen gör det möjligt för honom eller henne att försörja sig. Utöver försörjningskravet ska lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte vara sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Det här har sedan utvecklats till att innebära att en person för varje enskild månad måste kunna visa att man tjänat minst 13 000 kr och haft exakt det försäkringsskydd och övriga ersättningar (som pensionsavsättningar, semesterersättning och annat) som just det aktuella kollektivavtalet stipulerar precis just då (det finns många olika avtal och dessa förändras med jämna mellanrum).

  Det här innebär att en person som t.ex. fått sin semesterersättning utbetald i klump istället för uppdelad (ganska vanligt) kan utvisas. Det innebär att den vars arbetsgivare missat att man i förhandlingar om kollektivavtalet precis höjt pensionsavsättningarna med någon procent kan utvisas, oavsett hur mycket personen tjänar i övrigt. Det innebär att den som arbetar jättemycket en månad och mindre en annan månad kan utvisas, även om den genomsnittliga månadslönen för året med råge överstiger 13 000 kr. Det innebär att den som jobbar som schackinstruktör (en man jag träffade idag) hos en ideell förening måste ha en arbetsskadeförsäkring, trots att ingen av de andra instruktörerna behöver en sådan. Annars kan han utvisas. Och så vidare. Det här helt oberoende av om personen ifråga, och hens nuvarande arbetsgivare, skött sig exemplariskt i flera år. Ett gammalt misstag från en tidigare arbetsgivare är tillräckligt för utvisning. Någon möjlighet för rättelse finns inte, varken för arbetsgivare eller arbetstagare. Det spelar heller ingen som helst roll att personen kanske bott här i många, många år. Flera av personerna som jag mötte idag hade först kommit hit som studenter, fått jobb här, bildat familj, köpt lägenheter, pratar perfekt svenska. Först nu när de skulle ansöka om permanent uppehållstillstånd (man har möjlighet att söka det efter att ha haft tvååriga arbetstillstånd i sammanlagt fyra år) så har det framkommit att de inte längre får vara kvar i landet. Oftast på grund av misstag som finns kvar sedan den allra första tiden. Trots att Migrationsverket alltså redan en gång tidigare godkänt en förlängning, men då utifrån en mindre strikt tolkning.

  Visst ska regler följas, men det man måste förstå här är att det är ganska svårt både för arbetskraftsinvandraren själv och för arbetsgivare att helt veta vad som gäller. I grunden handlar det om människor som sköter sig, betalar skatt och bara försöker leva sina liv. Många gånger fyller de dessutom viktiga luckor på en arbetsmarknad med enorm kompetensbrist inom allt fler yrken. Det här kan inte få fortsätta. Om vi inte gör något nu så kommer vi få se hur allt fler drabbas. Det är helt orimligt."

  SvaraRadera
 5. Saken är nog egentligen ganska naturlig.

  När någon har flytt för sitt liv upp genom hela Europa och redogör för hur livsfarligt det är hemma i godtyckligt arabland så skall saken BEDÖMAS.

  När någon (exempelvis) har betalt 198 kronor för lite i augusti 2014 så behövs ingen som helst bedömning. 198 kronor är 198 kronor och ingenting annat och är det 198 kronor för lite så är det 198 kronor för lite.

  Ungefär som fortkörning som inte heller är något som bedöms.

  SvaraRadera
 6. Migrationsverkets reglar är suddiga och snoppiga,det finns många som är kriminella och begått brott men dem har rätt mot lagen ändå ,
  Känner även många som sköter sig integrerat sig i samhället men dem trampas över .

  SvaraRadera
 7. Det stod att läsa på Migrationsverkets hemsida i höstas (fritt ur minnet): "Handläggningstiderna för arbetsvisum är fördröjd på grund av ett kraftigt ökade asylärenden". Där har du svart på vitt Sveriges inställning till arbetskraftsinvandring: "Är du här för att arbeta och försörja dig - i sådana fall - sist i kön! Maka på dig och släpp fram bidragstagarna!". Det kan knappast bli tydligare än så.

  SvaraRadera
 8. Det handlar om byråkrati och sadism. Blandat med ren skär dumhet, som skulle få en primat att rodna av skam.

  SvaraRadera
 9. Det är mycket som är fel på Migrationsverket.
  Den så kallade "Kärleksinvandringen" har en handläggningstid på 13 månader nu. Jag och min partner har väntat i 9 månader, vilket ska vara max väntetid engligt utlänningslagen. Men det är väl bara att fortsätta vänta och duktigt betala sin skatt som vanligt...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.