2016-10-17

Börjar det inte bli hög tid för nationen att ta sig samman?


Tidsandan och tonläget i samhällsdebatten gör mig orolig och deprimerad. Det är som om alla har blivit skvatt galna.

Vänstern låtsas som om det inte finns några problem med den flykting- och migrantsituation som landet befinner sig i. All form av problematisering avfärdas som rasism. Nivån av förnekelse är direkt farlig.

På högerflanken har man förstått att det finns problem – men man har lika lite några rimliga lösningar som vänstern. Istället hetsar man upp sig till en nivå som ibland, i vissa kretsar närmast för tankarna till raskrig.

Tonläget höjs, känslorna kokar, rädsla och hat finner fäste. Det är verkligen inte en miljö som stimulerar till konstruktiva lösningar.

Till att börja med måste folk ta sig ur den känslospiral som bara får verkliga och upplevda problem att framstå som värre och värre. Den som är uppjagad är som regel dålig på att fatta rationella beslut.

Säg nu efter mig: Ja, förra höstens flyktingkris medför uppenbara problem när alla nu skall slussas in i samhället. Så intressant.

Det är som det är. Att klaga är kul, men gör inget bättre. Att oroa sig är lätt, men gör det bara svårare att förhålla sig rationell till de saker som ändå måste hanteras.

När vi kliver ur känslospiralen, då får vi bättre förutsättningar för att kunna tänka klart och hantera de problem som ligger framför oss – på ett rimligt, konstruktivt och effektivt sätt.

Även om det är så att Sverige befinner sig i en bubbla av högt välstånd, allomfattande välfärdssystem, högt kostnadsläge, höga priser, höga formella krav på arbetskraften, en hög grad av facklig »protektionism«, omfattande byråkrati, dyrt boende, höga skatter och bristande personligt ansvar – så måste vi förhålla oss till det. Allt detta gör integration till en ovanligt besvärlig fråga. Men den måste ändå hanteras.

Det är hög tid för en seriös debatt om hur vi löser de problem som föreligger.

3 kommentarer:

 1. Ni antirasister antinationalister öppna gränser fanatiker har faktiskt ingen rätt att ens ta ordet "nation" i er mun. Åk hem till kulturmarxististan med dig.

  SvaraRadera
 2. 1) Lag och ordning, vettig polisorganisation + bättre straffskalor etc.
  2) Förbättra kvaliten i skolan och vuxenutbildning
  3) Avvisa de som inte har rätt att vara här.
  4) Uppmuntra många av de som har rätt att vara här att ändå återvända till regionerna de kom ifrån.
  5) Arbetsmarknadreformer
  6) Acceptera att många trots detta inte kommer få jobb
  7) Aktiva insatser mot, samt debatt och forskning kring antisociala beteenden som kan sammanfattas i begreppen klankultur och parallellsamhällen.
  8) Experimentera med ekonomiska frizoner, småföretagshotell och liknande i utanförskapsområden och andra platser.

  SvaraRadera
 3. Jag har tänkt precis som du men kommer fram till en annan slutsats: Sverige finns inte längre. Det är meningslöst med ett svenskt försvar då det inte finns något av värde att försvara. Låt skiten gå under, så får vi se vad som senare eventuellt kan uppstå...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.