2016-10-15

Vet du vad dina barn gör på fritiden?Youtube » | Bakgrund »

3 kommentarer:

 1. Att sätta etiketten postmodernism här är tveksamt: ifrågasättandet av modernismens postulat om objektivt fasta punkter är ingen normativ grund för agerande, på sin höjd en metod för ett kritiskt ifrågasättande.

  Lek med tanken att den "black magic" studenten syftar på går att belägga, så skulle den rådande vetenskapliga uppfattningen behöva revideras i grunden och etablerade uppfattningar avfärdas, vilket förmodligen då skulle ske.

  Den rådande vetenskapliga förklaringsmodellen är inte mer stabil än att dess rådande uppfattningar kan förkastas när ny information tillkommer.

  Problemet som klippet illustrerar är vad som händer när det vetenskapliga samfundet inte är inbördes överrens om spelreglerna eller har en politisk agenda. I detta fall en student som likställer sin tro på magi med sin tro på vetenskap. Eller genusvetenskapare på svenska universitet. Eller vanliga forskare som görs beroende av politiskt styrda anslag. Eller klimatforskare vars forskningsområde dragits in i en världspolitisk intressesfär.

  Studenterna i klippet skulle lika gärna kunna uppmärksammas med etiketten "modernism": att ifrågasätta och avskaffa en rådande vetenskaplig uppfattning utifrån ny information är sund modernistisk vetenskap.

  Problemet ligger i att sådan information politiseras. Det är inte verkligheten som då ändras, bara den rådande bilden av den.

  Kanske kan det vara en tidsfråga om det är könsmaktsordning eller gravitation som i dagens samhälle och dess utbildning anses bäst förklara polletter som faller ned.

  Postmodernism är inte uttryck eller stöd för endera uppfattningen, snarare ett kritiskt och politiskt obundet ifrågasättande av den uppfattning som för stunden är rådande.

  SvaraRadera
 2. Det där är riktigt tragiskt. Faktum är att jag faktiskt jobbat på University of Cape Town där det här utspelar sig. Ett enormt vackert universitet som bedrev forskning på en mycket internationellt hög nivå.

  Dock har det helt förfallit under de senaste 6 månaderna pga XXX must-fall rörelser. Först var det en staty som behövde ramla bort, sen outsourcing och nu vill de att universitetsstudier ska vara gratis. För att få igenom det kravet tycker vissa av demonstranterna att man ska elda upp campus. Detta till trots att det är staten (ANC) som bestämmer huruvida universitetsutbildning ska vara gratis eller ej.

  Tragiskt.

  SvaraRadera
 3. De anser alltså att lära ut gravitationsteorin är kolonialism? Sydafrika går åt rätt håll med andra ord...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.