2016-10-15

Dödsmördarclownerna i Folkhemmet


Det rapporteras om ondsinta clowner som ett nytt inslag i samhällsbilden. De skrämmer folk. Någon av dem skall till och med ha gjort sig skyldig till en mindre knivhuggning. Intressant.

Man kan fundera kring vad de här clowngrejorna egentligen säger, vad de är tecken på – om något över huvud taget?

Är det måhända något slags järtecken? Bara en dumkul grej? Ett sociologiskt eller asocialt fenomen?

Vill man göra oss uppmärksamma på det skrämmande i det välkända och till synes harmlösa? Har de som alltid varit rädda för clowner hela tiden haft rätt?

Handlar det om det senaste modet i våldskriminella kretsar? Kan det vara fråga om Normbrytare? Är det något slags skämt eller en gigantisk trollning? Ett identitetspolitiskt ställningstagande?

Eller är det bara ett naturligt nästa steg i den allmänna begreppsupplösningen?

En tanke som slår mig är att det skulle kunna handla om ett viralt beteende som sprider sig bland autonoma kaos-agenter, som handlar utan varesig samordning eller uttalat syfte. För att de kan. Som en renodlad markering eller möjligen provokation. Lite som Jokern. Fast fler och lite överallt. Det vore i så fall synnerligen intressant. Och förmodligen stökigt.

Det kollektiva medvetandet förändras inför våra ögon. Ingen kommer längre att se på clowner på riktigt samma sätt. Tänk om han har en kniv? Skall han verkligen få vara i närheten av barnen? Skulle du sätta dig i samma tunnelbanevagn som en flinande clown? Kommer Säpo att tackla Ronald McDonald till marken om han kommer för nära statsministerns nästa torgmöte?

Inom kort kommer väl SVT Aktuellt att visa upp oskyldigt misstänkta clowner som nu måste skolas om. Samhällsinsatser kommer att efterfrågas. Stoppa clown-rasismen! Det hela skulle kunna följa ett känt mönster, fast på ett väldigt parodiskt sätt.

Men vad vet jag? Vi lever i absurda tider.

11 kommentarer:

 1. Haha, ja det vore ballt om detta var det senaste i identitetspolitisk avtivistisk normkritik : ) Tyvärr tror jag bara svenskarna apar efter det senaste från USA som vanligt, i detta fallet med anledning av Halloween. Sen är det iofs modigt av de nya svenska clownerna att alls försöka slå igenom bruset. Dom har tuff konkurrens från incumbents som Henrik Arnstad, Kitimbwa Sabuni och Gustaf Fridolin.

  SvaraRadera
 2. Även om dessa clowner skulle börja mörda folk systematiskt är de ju inte lika farliga som clownerna i "vår" regering som mördar hela folket och förstör hela landet.
  /Orvar

  SvaraRadera
 3. Undrar hur det låter första gången en clown fått på truten av någon som betraktade det som klokt med ett pre-emptive strike..

  "Jamen det var ju bara på skoj juh!" *snyft*

  SvaraRadera
 4. Clown face som reaktion mot att blackface numera är synnerligen icke-pk? Aktion och reaktion, om man säger så?

  SvaraRadera
 5. En kommentar från en Facebook-tråd:

  Jag gillar "landsortstidningar" för att hålla koll på Sverige. Kollade in några ikväll och ALLA hade clowner på förstasidan. Trendkänsligt land, Sverige: Norran.se "Västerbotten: En clown knackade på mitt i natten och började slå mot fönstret". Smp.se "I Ronneby ska en clown ha jagat folk med en stor kniv". UNT.se:"Skräckvandring trots clownlarm". HD.se "Just nu: Clown med tillhygge jagade personer i Landskrona". DT.se "Ryttare blev jagad av clowner i Falun". Vlt.se "Clowner skrämde kunder med kniv - polis larmades till Erikslund"

  SvaraRadera
 6. http://theorylamp.com/2016/10/11/us-attack-clowns/

  SvaraRadera
 7. Clown Lives Matter!

  http://www.abc15.com/news/local-news/clown-lives-matter-march-planned-for-oct-15

  http://www.12news.com/opinion/talker/clown-lives-matter-peace-walk-scheduled-for-oct-15-in-tucson/329364143

  http://www.nydailynews.com/news/national/clown-lives-matter-event-planned-creepy-sightings-article-1.2820229

  https://www.yahoo.com/news/clown-lives-matter-march-canceled-over-death-threats-195414531--abc-news-topstories.html?ref=gs

  SvaraRadera
 8. Clowner misshandlade i Tibro:
  http://sla.se/skovde/2016/10/17/clowner-misshandlade-i-tibro

  SvaraRadera
 9. Clownofobin eskalerar!
  Nu viktigare än någonsin att skolor, politiker och media tydligare markerar alla pajasars lika värde!

  SvaraRadera
 10. Eller varför inte ge FRA och polisen större möjligheter att spana efter vilka som verkar ha ett intresse av att snacka om detta :-D

  SvaraRadera
 11. Coulrofobin försvårar moderata clowners integration med samhället:
  http://www.hoglandsnytt.se/clowndagen-stalls-in-skracken-ar-for-stort/

  Polisens fördomsfulla profilering traumatiserar oskyldiga barn:
  http://www.hoglandsnytt.se/clown-kissade-pa-sig-nar-polisen-kom/

  Återigen, vi måste nu stå bergfasta i vår värdegrund om alla pajasars lika värde!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.