2016-11-10

Utredning: Stäng ute Piratpartiet från skolan


En statlig utredning har just gått ut på remiss:
Mot bakgrund av det oklara rättsläget föreslår utredningen att en ny bestämmelse införs i skollagen som ryms inom 1 kap. 9 § RF. Enligt den föreslagna bestämmelsen ges skolan möjlighet att begränsa antalet inbjudna partier att medverka i utbildningen till samtliga de som är representerade i antingen riksdagen, vald församling i kommun eller Europaparlamentet. 
Vilket i klartext betyder att skolorna får en regel som säger att uppstickarpartier (som t.ex. Piratpartiet) kan utestängas från debatter, skolpresentationer och andra aktiviteter i samband med allmänna val. Detta även om ett alternativt parti skulle ha stort stöd i opinionen.

Förslaget presenteras under parollen "ett led i demokratiuppdraget". Såpass.

Med största säkerhet kommer de partier som redan sitter i riksdagen att tycka att detta är ett utmärkt förslag. De är inte intresserade av konkurrens.

10 kommentarer:

 1. Det är sant som du säger, med det lilla tillägget att F! nog får dispens.

  SvaraRadera
 2. Eff-utropstecken sitter ju i Europaparlamentet samt Stockholms Stadsfullmäktige.

  SvaraRadera
 3. Fy! De vill klart inte ha någon konkurrens från uppstickarpartier! Ökad insyn i partiers finansiering: de som stödjer partier med mer än 2240 kr/år skall exponeras för allmänheten, med risk att dessa bidragsgivare kan trakasseras. Dolda valsedlar bakom röstbåset gör det svårare för uppstickarpartier att lägga ut sina valsedlar. 2018 införs en spärrgräns för småpartier på 2% eller 3% för kommunalvalen. Förslag om röstning över internet skrotas.

  SvaraRadera
 4. Inga problem för F!. De är representerade i Europaparlamentetet.

  SvaraRadera
 5. De etablerade politikerna satte stopp på valpejl.se där övriga partier listades. Det retade väl upp politikerna! Valpejl togs fram av SVT/SR inför valet 2010. Sedan fick de smäll på fingrarna av politikerna att tjänster måste godkännas av myndigheterna innan. Det skall bara finnas webbsidor som har direkt anknytning till programmen. Valpejl är nu nedlagt.
  https://web.archive.org/web/20100801120345/http://valpejl.se/

  SvaraRadera
 6. Kristian>> F! behöver ingen dispens. Det står ju att skolan ges möjlighet att utestänga alla andra partier än riksdags-, kommun eller eu-partier. Så vill skolan bjuda in F! går det alldeles utmärkt ändå.

  SvaraRadera
 7. Samt att förslaget med största sannolikhet handlar om att ta bort invandringskritiska partier. Så länge piratpartiet har rätt värdegrund och på ett häftigt sätt visar att demokrati är coolt så är det lugnt.

  Då kommer antagligen piratpartiet kunna fungera som vodkan som lockade folk att rösta i soviets "demokratiska val" med en kandidat att rösta på.

  SvaraRadera
 8. Vi får väl med stöd av följande formulering "Enligt bestämmelsen kan skolan också bjuda in politiska partier utifrån ett annat urval om urvalet sker på annan objektiv grund. Om politiska partier har bjudits in, ska eleverna som ett led i utbildningen ges möjlighet att på lämpligt sätt få ta del av information också från andra politiska partier som har anmält intresse av att få medverka." knacka på och anmäla vårt intresse :-) Många rektorer är så osäkra inför hur de ska agera att de säkert har framfört önskemål att regering och riksdag ska lösa situationen genom vägledning i lag. Sorgligt dock då det också säger något om deras förmåga att lära eleverna vad demokrati handlar om.

  SvaraRadera
 9. Partiinformationerna i skolan var alltid dödstrista ändå i vilket fall som helst. Det smartaste PP (Ung Pirat) kan göra är att se till att alltid ställa upp med minst en kandidat i elevrådsvalen varje år, oavsett om det leder till vinst eller förlust så ger sådan kampanj mycket mer "pang för pengarna" än om någon vuxen PP:are kommer ut EN gång var fjärde år och talar till ungdomar som i det läget ändå inte har rösträtt i det större val som är på gång. Kom ihåg att det också i stort vad SD:s taktik i skolorna på den tiden de låg under fyra procent. De sådde då, skördar nu, en långsiktig taktik som fungerar mycket bättre än enskilda vuxenbesök på skolor inför riksdagsval.

  SvaraRadera
 10. Gillar Peter A:s synpunkter - Mera pang för pengarna!!!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.