2016-12-21

Datalagringen är död. Kanske.


I dag har EU-domstolen gjort klart att den svenska datalagringen inte kan fortsätta. Vilket knappast kan förvåna någon (mer än regeringen) då EU-domstolen redan tidigare upphävt det direktiv som datalagringen bygger på – eftersom den innebär ett oacceptabelt ingrepp i medborgarnas privatliv.

Nu kanske det kan bli slut på lagringen av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Enligt EU-domstolen får datalagring bara förekomma om det finns ett syfte. Till exempel misstanke om ett brott – om det gäller grov brottslighet, begränsas till vad som är absolut nödvändigt, tydligt definierar vilka som berörs samt hur länge lagringen får ske.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är inte glad. Han vill kunna betrakta och behandla alla svenskar som potentiella brottslingar och terrorister. Räkna kallt med att regeringen kommer att göra vad den kan för att försöka kringgå dagens utslag i EU-domstolen.

SR » | CS » | DN »
EU-domstolen: Pressmeddelande (PDF) » | Dom »
Wikipedia »

3 kommentarer:

  1. EU-domstolen har inte bara underkänt den svenska lagen. Den har också varit rätt tydlig med på vilka villkor som lagring får ske.

    Dessutom, med Brexit, kommer man att förlora en viktig allierad i övervakningsfrågan.

    SvaraRadera
  2. Sannolik fortsättning:

    Regeringen kallar till sig berörda operatörer för ett informellt möte där man antyder att det kan bli problem med tillstånden för fortsatt verksamhet om man inte går med på "frivillig" datalagring.

    "Frivillig" skall då tolkas som att operatörerna frivilligt för in datalagringen i sina användarvillkor så att kunderna "frivilligt" tvingas gå med på att få sina trafikdata lagrade för att få tillgång till tjänsten.

    Lagringen regleras därmed av avtal i stället för av lag och problemet är löst!

    SvaraRadera
  3. @Anonym. Då lär Banhof bli en väldigt stor operatör. Icke mig emot iofs :)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.