2016-12-18
Demokratin måste försvaras mot politiken!
En av vår tids paradoxer är att demokratin som princip hotas av den parlamentariska demokratin.
Dels finns ett direkt hot: När våra demokratiska, medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter inskränks – då är det våra egna politiker som håller i kniven. Helt i enlighet med regelboken, i »god demokratisk ordning«. Men icke desto mindre.
Dessutom finns ett indirekt hot: De politiker som utmålar sig själva som alla goda gåvors givare är i själva verket inte speciellt kompetenta. De klarar bevisligen inte av att upprätthålla centrala samhällsfunktioner. De förmår inte att leverera vad skattebetalarna förväntar sig. De låter byråkratin löpa fritt. De tar sig ständigt allt mer makt, bara för att åstadkomma nya misslyckanden. På så sätt undergräver de inte bara sin egen ställning – utan även människors tilltro till demokratin, i ett större perspektiv.
I den parlamentariska demokratin handlar det om att bli först till 51 procents-strecket. Den som har en majoritet bakom sig kan göra i princip vad som helst. Minoriteters intressen kan ignoreras helt. Den ständiga jakten på väljare leder till en överbudspolitik och en ständigt svällande offentlig verksamhet. Hela systemet går ut på att ta sig makt över andra.
Samtidigt är demokratibegreppet så oerhört mycket vidare. Det handlar till exempel om lika rättigheter och likhet inför lagen; om yttrande-, tryck- och mötesfrihet; om organisationsfrihet; om religionsfrihet; om transparens och delaktighet; om maktdelning; om rättsstaten. Detta är oerhört viktiga värden som till varje pris måste försvaras. Men risken är att den parlamentariska demokratins kris kommer att dra med sig dessa i sitt fall – eller i vart fall i smutsen.
En livskraftig demokrati kommer aldrig att skapas eller försvaras av våra politiker. De har en helt annan agenda.
Demokratins större syfte är bland annat att upprätthålla ett civiliserat och rimligt samhälle – även om dagspolitiken spårar ur, politikerna tappar greppet eller blir galna.
Försvaret för demokratin måste därför komma underifrån, från folket. Om detta försvar uteblir, då kan i stort sett vad som helst hända. Och det lär i så fall bli riktigt dåliga saker.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Försvaret för demokratin måste därför komma underifrån, från folket. Om detta försvar uteblir, då kan i stort sett vad som helst hända. Och det lär i så fall bli riktigt dåliga saker."
SvaraRaderaKommer bli ett allvarligt problem , svenskar har växt upp i en någorlunda fungerande demokrati men är samtidigt ganska principlösa.
Dom flesta kommer allt för länga bara förvänta sig att det ska nog funka som vanligt.Myndigheterna anses ju vilja oss bara väl.
Åsiktsfrihet är en annan frihet som är viktig att komma ihåg såhär i värdegrunds-häxjakts tider.
Men rent tekniskt, hur skall du komma åt dem?
SvaraRaderaGenom partistöden så har de isolerat sig från all yttre påverkan, politikerklassen rör sig fritt och obundet i ett parallellt universum.
Finns det någon annan väg än våld för att förändra?
Att flytta från Sverige är en rimlig lösning. Det kommer ta ett tag innan dom stora massorna som knyter handen i fickan och RÖSTAR HÅRDARE på samma partier som skapat problemen vaknar till.
Radera