2016-12-05

Svartjobb kan rädda Sverige


Situationen är knepig.

Vi har ett stort antal flyktingar / migranter som kommit till landet. De flesta av dem har låg utbildning, i vissa fall i princip ingen alls. Det tar runt åtta år innan ens hälften av dem kommit i sysselsättning – och en stor del av dessa jobb är tyvärr inte i den produktiva sektorn.

Det finns gott om goda skäl för att dessa människor behöver komma in i sysselsättning. Till exempel måste de kunna försörja sig själva. Ett jobb minskar utanförskapet och vad det medför i form av passivitet, uppgivenhet och potentiell kriminalitet. Dessutom är det bra om dessa människor börjar tillföra systemet pengar, istället för att bara vara en kostnad.

Samtidigt säger facket och vänstern bestämt nej till instegsjobb med lägre lön. Vilket gör en knepig situation näst intill omöjlig. I vart fall om man skall hålla sig inom regelverket. Det går helt enkelt inte att betala en lågutbildad person som ännu inte behärskar språket lika mycket som en »svensk« ingenjör.

Egentligen återstår bara ett alternativ – svartjobb. Det löser inte den samhällsekonomiska knuten. Men det får folk i något slags sysselsättning och det bryter utanförskapets ekorrhjul. Det innebär att folk får i vart fall ett litet extra konsumtionsutrymme, vilket nog är bra för deras självkänsla. Och det kan hålla unga människor borta från gäng och kriminalitet.

Även ett svartjobb kan vara en väg in till arbetsmarknaden. Man får erfarenheter och kontakter. Man får ta ansvar och tillföra något av värde. Man kommer ut i samhället och får vidgade vyer.

Svartjobb kan rädda Sverige ur en knepig situation.

Detta kan komma att bli en variant på temat »ostoppbar kraft möter orörligt objekt«. Svartjobb mot Skatteverket. Spontant företagande mot kommandoekonomi. Människor mot byråkrater. Samtidigt är det möjligt att detta är den enda vägen framåt.

Eller varför inte ge alla ett mer omfattande fribelopp – som inte omfattas av skatter och sociala avgifter? I vart fall under en viss tid, till exempel två år.

Men känner jag Sverige rätt – då håller man hellre nya svenskar i bidragsberoende och utanförskap, i passivitet och uppgivenhet, i de betongförorter som alla andra slipper se.

Tråkigt nog.

(Det skulle vara intressant ifall någon ekonom räknade på det här. Vad skulle det innebära för samhällsekonomin – direkt och indirekt – om en person jobbar svart istället för att gå på bidrag? Vilka är de dynamiska effekterna?)

8 kommentarer:

 1. Sydsvenskan körde en lång artikelserie om det ang. Malmö. Alla som bor i stan älskar hur lätt det är att äta billigt, fixa bilen billigt, få städ billigt etc - men ignorerar helst vad den där billiga ekonomin bygger på.

  Fast jag håller med dig - om man kan undvika det värsta slaveriet som det även lett till i vissa fall. Det här är inte den bästa länken om det men den jag hann hitta:

  http://www.sydsvenskan.se/2012-02-04/vita-och-svarta-malmo

  SvaraRadera
 2. Det är dags att Sverige låter de misslyckade delarna av Malmö att bli ett eget land och sluta finansiera det.

  SvaraRadera
 3. Sanningen är väl vad Troed skriver , det jobbas redan en hel del svart , både av dom som lever på bidrag och av dom som befinner sig här illegalt. Sossarna har överseende med sitt nya valboskap. Det är väl ca10% av bilarna i malmö som ägs av målvakter som inte betalar skatt eller försäkring, men S myndigheterna ser till att inget görs för att stoppa det. Snarlikt hur det funkar i USAs sactuary cities .

  SvaraRadera
 4. Ehhh... Så funkar det redan sedan många år tillbaka i flera svenska stadsdelar med Skatteverkets goda minne. Så... Fler förslag?

  SvaraRadera
 5. nya svenskar = vilka som helst som kommer över gränsen.
  etablerade svenskar = folk som har historia sedan forntiden men ska glömma sin historia och lyda staten i dess nuvarande invandringsprogram.

  Ja, hade man inte haft ett regeringsprogram för invandring, då hade ju faktiskt människor sökt sig till sverige för att integreras i något som kan kallas svensk kultur och tradition, med sin egen tillförsel i form av nya influenser som bärs eller inte bärs på en fri marknad och fri association mellan människor.

  Men nej, nu finns staten och absolut inga säkra länder mellan syrien och tyskland/sverige.
  Undrar om det kan ha något med de bidrag som erbjuds.. humm.. ja.. sammanhang.. ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant observation i migrationsfrågan är att Sverige gärna poserar med den stora gottepåsen, men vill gärna tippa skörden hos Orban i Ungern.

   Hur tänker man då?

   Radera
 6. Den klassiska lösningen är väl dessvärre att kombinera bidrag OCH svartarbete vilket leder till nettoinkomster som vanliga människor bara kan drömma om.

  Och vi betalar.

  SvaraRadera
 7. Skicka din tes till Tino Sanandaji.
  Han kan säkert räkna på det.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.