2017-01-06

Samtidigt, i Tyskland...


Tysk politik är ovanligt händelserik just nu. Till exempel vill socialdemokratiska SPD nu driva »kulturell kamp« mot islamismen och stänga ner salafistiska moskéer.

Men vi tar det hela från början...

I en reaktion på julattentatet i Berlin ville inrikesminister de Maizière (CDU) centralisera tysk polis- och underrättelseverksamhet till federal nivå. Detta har väckt protester i alla tonarter. Dels handlar det om att det decentraliserade systemet är en mycket medveten konstruktion, för att göra det svårare att skapa ett nytt Gestapo. Dels menar man att det är viktigare att myndigheterna ägnar sig åt sitt arbete än att försjunka i en omorganisation. (Som den svenska polisen.) Plus en del revir-pinkande.

Politisk logik bjuder dock att man i detta läge måste presentera andra insatser mot terrorism istället.

Det har i dag skett med visst eftertryck – inifrån den tyska koalitionsregeringen.

SPD-ledaren Sigmar Gabriel kräver »kulturell kamp« mot islamism och terrorism.
"Wenn wir den Kampf gegen den Islamismus und den Terrorismus ernst meinen, dann muss es auch ein kultureller Kampf werden"
Den socialdemokratiske ledaren kräver bland annat att salafistiska moskéer förbjuds och att sådana samfund upplöses. [Länk»]

Han har uppenbarligen ambitionen att bli förbundskansler.

Det skulle vara rätt intressant att höra svenska socialdemokraters kommentarer om de tyska partikamraternas förhållningssätt.

3 kommentarer:

 1. -Prosit! Nog visste jag att missnöjet med den identitetsfundamentalistiska kantringen (där acceptansen mot exempelvis islamister ingår av taktiska skäl) jäser i arbetarrörelsen över hela västvärlden, men jag visste inte att det gått så här långt...och kansler är det inte otänkbart att han blir?....ujujuj, här kan det bli åka av...

  Detta får mig att funder över hur länge som partiapparaten orkar hålla emot missnöjet i arbetarrörelsen i Sverige i bland annat den här frågan. De verkar ju ha stoppat den mest akuta blödningen till SD genom att införa SD:s migrationspolitik, men jag har en känsla att det bara är en tidsfråga innan den oundvikliga konflikten brakar loss på riktigt; gammelsossar mot de postmoderna socialisterna...SD gnuggar händerna och alliansen står och trampar vatten som vanligt...strålande tider, lysande tider...

  -Är det bara jag som tycker att det luktar fotogen om svensk politik, och blir nervös över insikten att alla partier står och leker med tändare medans de kivas?

  SvaraRadera
 2. Stefan brukar tycka att han inte ska betygssätta andra länders partier vill jag minnas.Nu gäller det bara att de, alltså de andra partierna, tar sitt ansvar så löser det här sig.Numera huserar ju Margot nämligen i Säkerhetsrådet!

  SvaraRadera
 3. "I en reaktion på julattentatet i Berlin ville inrikesminister de Maizière (CDU) centralisera tysk polis- och underrättelseverksamhet till federal nivå. "

  Man skulle ju nästan kunna tro att dom konstanta misslyckandena är avsiktliga , iom att centralisering och maktkoncentration är den enda lösningen som föreslås oavsett problem eller västland.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.