2017-02-06

Löfvens trygghetskongress


Dagens Nyheter hade i helgen en intervju med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad inför partiets kongress i april.

Trygghetskongressen, som den döpts till.

Den som kommer ihåg »tillväxtkongressen« inser att man kanske inte skall ha allt för stora förhoppningar.

Bland de saker som nämns:
 • Kamp mot »organiserad brottslighet som tar över vissa bostadsområden eller delar av städer«.
 • Försvaret.
 • Jobb, skola och välfärd.
 • Slut på skattesänkningar.
Hur socialdemokratin har tänkt sig att gå från att vara en del av problemet till ett parti med lösningar framgår dock inte. Motviljan mot reformer och nytänkande är minst lika stor inom S i dag som någonsin tidigare. Kanske till och med större, nu när det finns ännu en verklighetsfrånvänd fraktion inom partiet – den identitetspolitiska.

Mot slutet av artikeln berörs det som med största säkerhet kommer att bli kongressens mediala huvudnummer: Motionerna om en återgång till den tidigare migrationspolitiken. Löfven kontrar med att det krävs ordning och reda. Räkna med att han kommer att få gå en hård match.

Vilket bör kopplas ihop med följande fromma förhoppning. »Det viktigaste är att få människor i arbete. Det är då vi får in de stora intäkterna.« Något slags insikt finns alltså. Men inga svar. Hitintills har det ju inte gått speciellt bra vad gäller de flyktingar som är på väg att fastna i långvarigt utanförskap.

Debatten om vinster i välfärden riskerar också att bli smärtsam.

Det känns som att det kommer att bli en rätt defensiv tillställning.

Trygghetskongressen lär främst komma att handla om sak: Att hålla ihop ett parti som saknar vilja, åsikter och riktning – ett tag till.

DN »

3 kommentarer:

 1. Senast man lyckades förnya ordet trygghet var när man införde trygghetslarm för pensionärer så att de skulle kunna ringa på hjälp om de föll på golvet och inte kunde komma upp själva. Dessförinnan hade ett stort antal sociala chefer fått avgå p.g.a att det kommit ut i pressen att gamlingar som fallit kunde få ligga i dagar och nätter om hemtjänstpersonalen inte blev insläppta när de knackade på gamlingarnas dörrar.

  Tryggheten - det vill säga anställningstryggheten - för socialdemokratiska äldrevårdschefer var därmed hotad. Så man införde s.k trygghetslarm - och nu om rutinerna/dessa inte fungerar så kan man istället skylla på tekniskt fel. Tryggheten är återställd - ingen rödgren chef behöver längre riskera att behöva avgå därför att någon gamling legat på golvet och dött.

  Det lär väl bli något liknande även den här gången - även om scenen, insatserna och riskerna är större nu.

  SvaraRadera
 2. Vi i SSU har tänkt till och kommit fram till ett svar.
  Separata rum och längre taxiresor.
  Bara så kan Sverige bli tryggt igen efter borgarna.

  SvaraRadera
 3. Kanske är det dags för ett nytt väckelsemöte?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.