2017-02-06

Vikten av maktdelning


Nybloggat på HAX.5July.org:


Om den pågående konflikten om reseförbudet, mellan president Trump och det amerikanska rättsväsendet. Utöver sakfrågan står viktiga principer på spel.

Detta är för övrigt något där Sverige har mycket att lära – då maktdelning är ett närmast okänt begrepp i vårt land.

2 kommentarer:

  1. I Sverige har vi därtill ett par problem som heter Hilda och Ruben. De gör att den dömande makten i varje ärende först ser om sitt egen hus, utan att verkställande eller lagstiftande kan göra något åt det.

    SvaraRadera
  2. Jag ser konflikten om reseförbudet (?) precis tvärtom, det lägger grunden för tillbakarullande av den existerande sammanblandningen av den exekutiva makten och den dömande. Den exekutiva makten har med tiden skaffat sig alltmer inflytande över den dömande, och om Trump kan resultera i att detta minskar så är det en stor vinst.

    Men man ska ha i minnet att skillnaden mot tidigare inte är att fenomenet är nytt, utan att den politiska makteliten plötsligt bytt fot eftersom de plötsligt inte längre äger presidentmakten.

    Jag måste säga att det i själva sakfrågan är tveksamt om Trump verkligen har överskridit sina befogenheter. Detta har inget med om dekretet är bra att göra, men det är definitivt bättre än att som Bush och Obama peka ut personer som terrorister och avvisa eller fängsla dem utan möjlighet till rättslig prövning. Ett skräckexemplet på det senare är ett tåg mellan Kanada och USA där man på nästan varje resa pekar ut någon som möjlig terrorist och som då för alltid blir förbjuden att komma in i USA, utan möjlighet till upprättelse.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.