2017-04-21

Propaganda eller nyheter?


Det är uppseendeväckande stor skillnad mellan tv-nyheterna i Sverige och Tyskland.

I Sverige handlar de till stor del om vad public service och dess entourage anser att folket skall tycka. Det är pekpinnar, politiska vinklingar och dåligt förklädda värdeomdömen till förbannelse.

I Tyskland är tv-nyheterna – vad jag kan bedöma – just nyheter. Man får veta vad som hänt och sedan kan man dra sina egna slutsatser. Den analys som förekommer är saklig, intressant och tillför information.

Ändå klagar tyska mediepersonligheter över att regeringen försöker lägga sig i rapporteringen.

14 kommentarer:

 1. "Tyskland är ett Sverige för vuxna".

  Var det inte Horace som uttryckte sig så?

  Sverige har landat i den besynnerliga situationen att media, som borde granska makten, istället ägnar sig åt att granska folket för att kunna identifiera eventuell värdegrundsavvikelse eller vid skarpare förbrytelser värdegrundsbrott. Det offentliga Sverige har blivit helt bisarrt.

  SvaraRadera
 2. Det finns ju grader i helvetet.
  Det mesta i väst är infiltrerat sen långt tillbaka. Först nu det börjar gå upp för en del vad man hållit på med de senaste minst 50 åren.

  https://youtu.be/PnvEJtdR6WM?t=2m50s

  https://www.youtube.com/watch?v=w5eJXXhwG5I

  SvaraRadera
 3. Det är också så att tyskspråkiga tidningar har mer kontroversiella artiklar och att en del har kommentarsfält öppna. Det som skrivs i kommentarerna har stor likhet med vad som skrivs i kommentarerna i alternativa medier här.

  SvaraRadera
 4. Det du skriver om tysk media stämmer. Jag tittar bara på utländska nyhetssändningar och läser utländsk media. De har fortfarande råd med egna reportrar och sitter inte och googlar nyheter som de sedan gör re-writes på.
  I Tyskland låter man inte propagandister som Alexandra Pascalidou, Malin Ernman och dylika uttala sig om saker de inte har en aning. I stället är det personer som är experter som får komma till tals.

  Sedan tittar jag aldrig på SVT eller TV4:s nyheter. Dessutom undviker jag fake news-sidan dn.se. Efter detta har jag fått en sundare syn på världen.

  SvaraRadera
 5. Tyska media är på god väg att bli likadana som de svenska. Jag har t ex nästan slutat att lyssna på bayerska pratkanalen för den håller på att bli som P1. Tyvärr. Det var bättre för bara ett par år sen. Numera går jag direkt på kommentarsfältet och skippar huvudartikeln i Die Welt. Die Zeit kan ni glömma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Tråkigt.

   Men i en jämförelse mellan Heute Journal / Tagesschau med Rapport / Aktuellt / Nyheterna i TV4 - då vinner de tyska klart.

   Radera
  2. Jag håller med om din analys. Det räcker faktiskt att titta på danska nyheter för att förstå att svenska nyheter är stenhårt vinklade. Detta gäller både TV & Tidningar.

   Radera
 6. Som vanligt måste man ställa sig frågan vems ärenden Hax går nu för tiden? Det är tveklöst en positionering med förhoppningar inför det kommande valet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sina egna förstås! Är du bitter för det?

   Radera
  2. Hax förefaller vara konsekventare över tiden än alla etablerade partier.

   Radera
  3. Jag kan hålla med dig om att Hax allt oftare låter som en SD:are.Men vem gör inte det?

   Radera
  4. Varför skall ni alltid dilla om att folk "går någon annans ärende" när man framför en åsikt som inte är godkänd av er sida? Billigt debattknep, ingen går på det längre.

   Radera
 7. Svensk journalistik är unikt usel. Jag har visserligen inte besökt Nordkorea men jag har aldrig utrikes sett någonting lika mångfacetterat dåligt som svensk journalistik. Det är inte bara det kladdigt påstridiga sätt med vilket de försöker manipulera känslor och åsikter. Det är också okunnigt och det missar det viktiga som händer och ältar journalisternas specialintressen för genus och klimat. Det utelämnar medvetet det som är för viktigt för att folket skall få reda på det. Dessutom är det taffligt genomfört.

  SvaraRadera
 8. Udo Ulfkotte, en tidigare redaktör för Frankfurter Allgemeine Zeitung delar inte Hax åsikter om att Tysk Media är så Propaganda fri. Precis som i Sverige så används i Tyskland tvångsmedel för att tvinga befolkningen att betala för sin egen propaganda. Inte så värst vuxet. https://www.youtube.com/watch?v=sGqi-k213eE

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.