2017-05-31

Moderaterna - Låt Anna vara Anna. (Eller inte.)


Moderater, fatta: Ni har ingen att ersätta Anna Kinberg Batra med.

Jo, den ende av allmänheten kände moderaten, Hanif Bali. Det skulle bli succé, så han får säkert inte. Gud förbjude att Moderaterna någon gång skulle göra något spännande eller intressant.

Sedan har vi förstås the nuclear option. Bildt. Hökmark. Fjellner. Odenberg. Under rådande omständigheter skulle nog till och med Adelsohn ställa sig till förfogande.

Alltså, ni har inte någon.

Jag känner AKB lite grand, från förr. Kindpuss om man råkar ses, typ. Redan i tonåren serverade hon mig GT på någon MUF-fest. Jag har intresserat följt vad hon gjort under sin karriär.

Jag tror att hon kan bli bra. Där finns en frihetlig ideologisk låga som tändes i redan i unga år, på den tiden hennes parti stod på något slags ideologisk grund. Efter många år som riksdagsgruppens ordförande kan hon precis allt. Se där, två goda tecken på kompetens. (Men kompetens kan naturligtvis ödeläggas av dåliga medarbetare och rådgivare.)

Dessutom är AKB en människa som jag rimligt mycket skulle våga lita på som statsminister. Hon kommer inte att låta skjuta demonstranter. Hon kommer att vara angelägen om att respektera grundlagen. Hon förstår att demokrati omfattar större värden.

Hon skulle rent av kunna bli den frihetliga humanismens banerförare. Om hon vill. Vilket kräver en del självständigt tänkande. En plattform god som någon.

Och tro det eller ej – hon kan bli en svensk Thatcher.

Man ser det ibland. Som i tv efter Moderaternas Sverigemöte. Då var det som om hon tagit sig en joint och bestämt sig för att komplettera sina övriga färdigheter i media med personlighet. Då gick hon rakt genom rutan. Sedan klingade det av igen. Identifiera vad det var som fick henna att känna sig bekväm då – och använd er av det.

Annars får det bli Hanif.

6 kommentarer:

 1. Den var oväntad! Intressant.

  SvaraRadera
 2. Att döma av vad som just kommit fram är det snarare Annie Lööf vi har att se fram emot som nästa statsminister....

  SvaraRadera
 3. Hon vill ha en berlinmur mellan två stadsdelar i Storköpenhamn/Öresundsregionen. Hur är det att ha en "frihetlig ådra" eller att "kunna bli den frihetliga humanismens banerförare"?
  https://www.sydsvenskan.se/2016-10-24/kinberg-batra-kraver-lofven-pa-besked-forlang-grans-och-id-kontroller

  SvaraRadera
 4. Dåliga rådgivare? Ja, kanske, men jag skulle hellre säga valpiga och opportunistiska. Anna har förvisso ett ansvar för vilka hon valt att omge sig med och att den typen av folk skulle göra sig gällande i vakuumet efter Reinfeldt borde inte kommit som någon överraskning för någon.

  SvaraRadera
 5. Hennes problem är två vilket en partiaktiv som känner henne berättade för mig:
  1. Hon är jätteduktig när hon får en tentamen och får nästan alltid alla rätt. När någon ställer förutbestämda frågor och hon skall svara blir det rätt.
  Livet är dock ingen tentamen. Det händer saker som inte går att förutsäga. Vid dessa tillfällen saknar AKB svar.
  2. Hon omger sig med personer som håller för låg nivå.

  SvaraRadera
 6. Moderaternas massiva problem är att de i 10 år spottat gammelmoderaterna i ansiktet. Dessa väljare är urförbannade och de vet att AKB är en broiler som odlades fram under Reinfeldt.

  Moderaterna behöver en gammalmoderat partiledare (med en tydlig anti-etblissemangs-profil) för att få tillbaks den miljon väljare de förlorat till SD/sofflocket. En svensk Trump/Fagare/Corbyn.

  Odenberg? Henrik Landerholm? Något kommunalråd? (Inte lägenhetsfifflaren Kristersson.)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.