2017-06-07

Drogdöden ökar och polisen jagar brukare


EMCDDA har just publicerat sin »European Drug Report 2017«. [ Länk » | Sverige, PDF » ]

Bland annat kan man läsa att den drogrelaterade dödligheten fortfarande ökar i Sverige och att den är näst högst i Europa. (Fem gånger högre än i EU i genomsnitt.) Vilket inte är förvånande, med tanke på den kontraproduktiva, dogmatiskt repressiva drogpolitiken.

Här är en annan intressant siffra:
Nio av tio rapporterade narkotikabrott i Sverige handlar alltså om användning och innehav för personligt bruk. Det vill säga att polisen fokuserar på att jaga allt från missbrukare till icke-problematiska användare – som inte skadar någon annan än möjligen sig själva.

Samtidigt rör endast ett av tio narkotikabrott tillhandahållande – det vill säga tillverkning, smuggling, distribution genom kriminella nätverk och slutdistribution genom gäng som gör det allmänna rummet osäkert.

Detta är naturligtvis ett bakvänt sätt att hantera polisens begränsade resurser.

Sverige bör omedelbart avkriminalisera innehav av droger för eget bruk.

Helst bör vi legalisera hela marknaden – för att slå undan benen för den organiserade brottsligheten, komma till rätta med gängbrottsligheten, förhindra distribution av droger av oklar kvalitet och få till försäljning (som ju ändå inte går att stoppa) under ordnade och fridsamma former.

8 kommentarer:

 1. Polisen kan ta på sig en stor del av ansvaret över att ha jagat ihjäl dom här personerna, men det vill dom givetvis inte kännas vid. Skulle vara uppfriskande att höra en enda polis säga att kriget mot droganvändare är felriktat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns moraliska poliser men de verkar vara få. De flesta är dock drabbade av både kognitiv dissonans och confirmation bias.. många har svårt att förstå riktningen på kausalitet när det gäller droger och kriminalitet. Droger i sig skapar inte kriminalitet utan regelverket runt dem.

   Radera
 2. Över 84000 narkotikabrott - eget bruk anmäls varje år.

  Var sjätte minut ingriper svensk polis mot personer som använder droger.

  Har vi verkligen poliskris eller handlar det om problem med prioriteringar?

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Varför skulle någon som säljer droger på som nu en fri marknad frivilligt inordna sig ett statligt distributionssystem?

  Hur kommer det sig att så kallade liberaler anser att den nuvarande fria och oreglerade drogmarknaden måste tvingas in under statens kontroll?

  Det är det som är problemet med resonemang av slaget 'legalisera så försvinner marknaden för de kriminella' - det fungerar inte riktigt så enkelt.

  När så kallade liberaler kan presentera 'hur' man går från ax till limpa blir diskussionen intressant, och sura typer som jag kan sluta med som ovan att fråga varför så kallade liberaler ropar statlig begränsning av fri marknad.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skall helt enkelt ha samma regler som alla andra näringsidkare. Likhet inför lagen och kommunala ordningsstadgan.

   Radera
  2. @Rikard Vem smugglar mjölk, säljer svart mjölk etc, ingen därför att ingen kan konkurrera med Lidl Konsum etc. Samma sak gäller för narkotika. Så fort det legaliseras så blir det inte längre lönsamt att smuggla/langa osv. -alltså dör den svarta marknaden och med den en massa problem. Allra effektivast är väl att göra som i Schweiz/Holland dvs att staten GER drogerna till tunga missbrukare -då slipper de stjäla samtidigt som marknaden dör (svårt att konkurrera mot 0kr) - när marknaden dör dras inte fler in i skiten. Lätta droger (som inte är farligare än alkohol) kan man ju legalisera som i USA typ.

   Radera
  3. http://www.tdpf.org.uk/resources/publications/after-war-drugs-blueprint-regulation

   Radera
  4. Ett steg på vägen vore ju att sälja alla droger på systemet. Då skulle åtminstonde den svarta marknaden minska betydligt. Problemet med det är väl tillgängligheten, dvs att (miss-)brukaren som behöver en fix nu kanske inte kan vänta till systemet öppnar.

   Ett annat problem är väl att staten förmodligen skulle skatta ihjäl den legala marknaden på samma sätt som man gör med alkohol och tobak vilket lämnar utrymme för en svart marknad.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.