2017-07-27

Gå inte i Hultqvist-fällan!


Hultqvist-spåret håller på att bli en fälla. Låt honom löpa.

Visst, sett i backspegeln borde försvarsministern ha handlat annorlunda i samband med »transportgate«. Han borde ha stämt av med statsministern. Men tänk dig in i situationen...

Justitiedepartementet och Näringsdepartementet informerar om det som skett. Försvarsdepartementet gör då vad det kan för att minimera skadan inom sitt fögderi. Check.

I det läget måste försvarsministern rimligtvis ha utgått från att Johansson & Ygeman även hade informerat Löfven.

Att så inte hade skett (om man nu får tro den officiella bilden) är en praktskandal – och de två formellt sett ansvariga ministrarna har fått sparken. Check.

Att nu gå vidare med att försöka fälla Hultqvist i en misstroendevotering känns tramsigt, som en onödig prestigemarkering. Det kommer bara att leda till en infekterad debatt där Alliansen framstår i dålig dager. Vilket är en klen plan – eftersom det flyttar fokus från regeringens oduglighet till Alliansens ständiga velande och vimsande.

Stanna nu, här – och konsolidera den aktuella bilden: Regeringen är inkompetent och de ansvariga statsråden har fått gå.

Gå inte i strid i onödan. Och gå bara in i strider som ni är säkra på att vinna. Förvandla inte en vunnen seger till en förlust.

13 kommentarer:

 1. Så att rapportera vilka åtgärder Försvarsdepartementet vidtagit behöver inte avrapporteras till Statsministern?
  I ett ärende som rör Rikets säkerhet?
  Nej han har allt brustit han också. De åtgärder han vidtagit kan knappast rapporteras av de andra departementen.
  Bort med honom också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går man vidare och försöker fälla Hultqvist - då blir det kabinettsfråga.

   Det kommer Alliansen inte att kunna hantera. Tyvärr.

   Radera
  2. Att hålla statsministern informerad om sådant här är formellt sett inrikesministerns uppgift.

   Radera
 2. Och tänker man ändå göra det, gör det nu direkt. Man får bara ett allt svagare case ju längre man väntar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror man att man kommer att få ett starkare eller svagare case mot honom genom att vänta ett par månader med misstroendeförklaringen?

   Varför då inte klippa till direkt, medan folk har frågan i färskt minne?

   Dubbelfel.

   Radera
 3. Inte fan blir det en kabinettsfråga av det.Löfven vill sitta kvar.Alltid.
  Det är ju inte så att mp är säkra kort o då återstår bara Jonas.Nä Hax - någon strateg är du inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger bara Mehmet Kaplan och Peter Eriksson.
   Båda från det tysta Miljöpartiet.
   Båda med IT-ansvar på programmet.
   Inte fan blir det en kabinettsfråga.

   Radera
 4. Tidsfönstret för att med värdighet kunna backa ner har nu stängts. Sossarna kan vara på väg att vinna på poäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är väl egentligen Hax och SD de enda vinnarna?

   Radera
 5. Citerar mig själv från Facebook...

  Det handlar om vad, när och hur man säger saker. Ungefär så här skulle man kunna ha sagt i *direkt* anslutning till Löfvens presskonferens i går...

  "De två statsråd som är huvudansvariga för denna monumentala skandal har fått lämna regeringen. Detta är en seger för Alliansen och för vårt lands öppna, demokratiska beslutsprocess. Det är en seger över inkompetens, maktmissbruk och hemlighetsmakeri. Vad gäller försvarsministern - vars roll är mer oklar - får vi invänta Konstitutionsutskottets granskning. Nu skall vi fira att två odugliga ministrar fått gå."

  Istället velade man om både Hultqvist och urtima riksdag. Vilket resulterade att media istället för att rapportera segern gräver ner sig i ett eventuellt senare misstroende mot Hultquist. (Som ju ändå kommer att rinna ut i sanden.) Istället för att framstå som handlingskraftig och lyckad framstår Alliansen nu som gnällig, grälsjuk och inte speciellt framgångsrik. Och man har inte fått ut något mer i sak.
  För många och för dåliga kockar, är min analys.

  SvaraRadera
 6. Nu skall vi fira att två odugliga ministrar fått gå.

  Det hade inte slutat där.

  Journalister hade frågat vad som fått dem att ändra uppfattning om Hultquist. Varför de krävde hans avgång igår men inte idag?

  Om de hade gjort en felbedömning. Var deras bedömning igår slarvig? Är de inte oansvarigt att ställa misstroendevotum utan att ha det underbyggt osv, etc.

  SvaraRadera
 7. Min analys är att alliansen nästan gör rätt. Mer tid kommer inte att vara gynnsamt för vare sig Hultqvist eller Lövfen, någon av dem ljuger uppenbarligen. Dessutom har ingenting förändrats i förtroendefrågan.
  Ännu bättre hade varit ett misstroendevotum mot statsministern, men det kommer nog i sinom tid om han inte själv avgår.
  Folk ser igenom Löfvens spel, och de inser att ministrar lätt går att byta ut. Kan man få sparken för att inte ha betalat tv-licens så går det nog bra att sparka en lögnaktig/inkompetent försvarsminister också.
  Hultqvist är en sossepamp (safari) som inte åtnjuter något större förtroende bland andra än militärer som röstar på sossarna. Om regeringen under ett år kan bränna 52 miljarder på flyktingmottagande samtidigt som det käbblas om 500 miljoner till försvaret, som kostar drygt 40 miljarder per år, så är i alla fall inte jag särskilt imponerad av försvarsministerns arbete.
  Och värnplikt! Va fan är det för dumheter! Ge försvaret tillräckligt med pengar för att avlöna riktiga soldater.
  Så här: säger man att Hultqvist ska sitta kvar, så säger man att man är nöjd med nuvarande regering och att de inte bör bytas ut innan valet. En mycket märklig position tycker jag.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.