2018-06-25

Så övervakar NSA Telias kunder


The Intercept har lokaliserat det amerikanska telekomföretaget AT&T:s hubbar för bland annat så kallad peering traffic. Det vill säga de punkter där företaget även hanterar trafik för andra operatörer på tillfällig eller fast basis.

Det intressanta är att AT&T i dessa hubbar ger den amerikanska organisationen för massövervakning - NSA - tillgång till trafiken. Det är kanske inte överraskande. Men nu får det i vart fall anses vara bekräftat.

För oss svenskar kan det vara särskilt intressant att veta att Telia använder de aktuella hubbarna. Här går alltså företagets (det vill säga dess kunders) datakommunikation rakt ner i tratten hos NSA, vars motto som bekant är "Collect it all".

Telia har avböjt att kommentera till The Intercept. Men kanske bör Telias kunder och svenska myndigheter som sysslar med dataskydd intressera sig för saken och kräva svar...

Om det finns några politiker som bryr sig om svenska folkets rätt till privatliv borde dessa uppgifter också väcka en del reaktioner. Men jag tänker inte hålla andan medan jag väntar.

Läs mer: The Wiretap Rooms »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.