2018-08-15

Semestern är över - dags att rädda internet. Igen.


Jag hoppas din sommar har varit bra och att du laddat batterierna - för nu fortsätter striden för ett fritt och öppet internet.

Onsdag den 12 september behandlar Europaparlamentet åter igen frågan om ett nytt EU-direktiv om upphovsrätt. I detta direktiv finns förslag som hotar ett fritt och öppet internet.

Det handlar dels om artikel 11, den så kallade länkskatten. Förslaget är att det skall krävas licens och ekonomisk ersättning för att få länka till en nyhetsartikel hos de stora mediehusen.

Och så handlar det om artikel 13 - »censurmaskinen«. Detta handlar om att allt material som laddas upp av användare på olika nätplattformar skall förhandsgranskas och att sådant som kan tänkas inkräkta på någons upphovsrätt skall blockeras från uppladdning.

Varför detta är dåligt kan du läsa bland annat här:
• Rädda internet från EU:s länkskatt och nätcensur! »
• EU:s internetcensur hör inte hemma i en demokratisk rättsstat »

Och under försommarens kampanj försökte jag samla så mycket länkar i ämnet som möjligt. Dessa hittar du här. »

Nu går kampen vidare. Den 26 augusti ordnas demonstrationer mot förslagen runt om i Europa. I Sverige är en demonstration planerad i Stockholm. Se detaljer i detta Facebook-event. »

För information om demonstrationer på andra platser i Europa, se Pirate MEP Julia Redas bloggpost »

För nu gäller det att hålla trycket uppe mot Europaparlamentets ledamöter. Visserligen röstade alla närvarande svenskar nej till förslagen, men de måste veta att de har ögonen på sig. Och så finns det ju så många fler ledamöter...

Inför förra omröstningen, 5 juli, sändes en stor mängd i princip identiska mail till ledamöterna, fast med olika avsändare. Det fungerade. Men de var så många och lika att det nästan blev lite för bra och till slut riskerade att få motsatt effekt. Låt oss därför pröva en lite annorlunda metod nu...

Skriv individuellt formulerade brev, vykort, fax och mail till ledamöter från så många länder som möjligt. Helst på ledamöternas eget språk. (Annars fungerar t.ex. engelska, franska eller tyska också.)

Gör dessa meddelanden så personliga, trevliga och unika som möjligt. Innehållsmässigt behöver de inte vara speciellt komplicerade. Det räcker med att vädja till ledamöterna att stryka artikel 11 och 13 i omröstningen den 12 september. Syftet är att visa på ett brett och äkta folkligt motstånd.

Så varför inte passa på att sända ledamöterna ett vykort, så här i slutet av sommaren? Det kommer garanterat att märkas mer än ett av många snarlika mail.

Adressuppgifter till Europaparlamentets ledamöter hittar du här. »

Tack för att du bryr dig!

(Foto: Europaparlamentets AV-service)

1 kommentar:

  1. Bra råd! 100 vykort väger definitivt tyngre än 1000 mejl.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.