2018-10-28

EU krattar manegen för en internet-skatt

EU ger sig som vanligt på saker som de inte begriper.

EU-kommissionen har tankar på en skatt för de stora internetplattformarna. [Länk»] Frankrikes president, Emanuel Macron, driver samma linje. [Länk»] Han tycks till och med anse att detta kan vara en vinnande fråga i vårens EU-val.

I grunden finns irritation över att företag som Facebook, Google och Amazon ofta har sina bolag registrerade i lågskatteländer - där de betalar en lägre skatt på sin vinst jämfört med om de varit registrerade i till exempel Frankrike eller Sverige.

Här blir det lite konstigt. EU & Macron vill alltså att företag skall betala skatt även i länder där de inte är registrerade - bara för att de har kunder i dessa länder. Det är som om Frankrike skulle börja beskatta svenska SSAB, bara för att företaget säljer stålprodukter till Frankrike.

Naturligtvis hade det varit bättre att skapa ett mer företagsvänligt klimat i EU, så att så väl nätjättarna som alla andra gärna etablerar sina bolag här. Men icke. Istället blir det höga skatter, byråkrati och tvång. Vilket naturligtvis är kontraproduktivt i långa loppet.

Man sätter även upp gränser, för att sikta in sig på dagens nätjättar - baserat på omsättning, antal användare och antal lokala kundkontrakt. Detta är dels speciallagstiftning, där man inte har samma spelregler för alla. Dels blir ett sådant golv för beskattning ett tak för alla eventuella nya och expanderande företag. Lyckas man för bra, då kommer EU och snor pengarna.

I dessa förslag finns även en tanke om att man vill beskatta data och dess mervärde. Vilket är en idé som kan få de mest skiftande oförutsedda och oönskade konsekvenser. Jag är rädd att man över huvud taget inte funderat igenom saken.

Slutligen skall EU inte ha beskattningsrätt. Ständigt görs nya trevare på detta område. Men det vore att kapa alla den överstatliga EU-apparatens band med medlemsstaterna - och ge den ett helt eget liv. Vilket inte är lämpligt.

Länkar:
EU-kommissionen: Fair Taxation of the Digital Economy »
Politico.eu: Macron gives EU tech tax a political push »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.