2018-10-29

Tänk om vi inte behöver någon regering?


Inte heller Stefan Löfven (S) lyckades skapa något regeringsunderlag. Vilket knappast kan förvåna någon.

Fem veckor utan regering. Det tycks fungera det också. Skulle det hända något allvarligt, då har vi ju alltid en expeditionsministär.

Och riksdagen - den ser ut som den gör - enligt folkets önskemål. Det är där makten ligger och det är där den bör ligga.

Om expeditionsministären lägger fram en budget som bygger på de senaste årens röd-gröna politik - då måste det naturligtvis presenteras alternativ. Sedan avgörs frågan i god demokratisk ordning genom votering i kammaren, där vart parti röstar som det tycker är bäst.

(Vill man underlätta i framtiden, då kan man försöka förhandla fram en budget i Finansutskottet. Som man gjorde förr.)

Med en budget öppnas dessutom för motioner. Så om det är något som känns viktigt, då får man ta det den vägen. För att sedan låta folkets valda representanter pröva förslagen i fråga.

I riksdagen bör man dessutom kunna göra breda uppgörelser om försvaret, ordningsmakten, vården, bostäderna, integrationen, energin och skolan - utan att det finns några förutbestämda allianser och låsningar. Vilket kan underlätta.

Landet fungerar utan regering. Och jag är inte säker på att det behövs någon. Tvärt om kan det hända att lite riktig parlamentarisk demokrati kan lösa upp en del sakpolitiska knutar.

Vi kommer ju ändå aldrig att få någon regering som styr upp saker och ting på ett rimligt sätt.

5 kommentarer:

  1. Nej, varför skall vi byta regering?
    Alice Bah Kuhnke och Margot Wallström sköter ju sina domäner utmärkt och helt utan insyn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Expeditionsministären kan inte lägga några nya egna politiska förslag.

      Radera
    2. Nej, det duger gott att fortsätta på den gamla agendan med de gamla kompisarna!
      Det är otroligt att de konservativa krafterna i riksdagen tillåter detta.

      Radera
    3. Du har helt fel, expeditionsministären kan göra allt som en vanlig regeringen kan, det ENDA dom inte kan göra är att utlysa nyval, allt annat kan fortsätta som vanligt.

      Radera
  2. Det här med ordet integration är intressant. Kommer man hit och behöver integresas, dvs få hjälp med att uppfatta normer och värderingar etc, då skall man inte komma hit överhuvudtaget. Endast personer som inte behöver hjälp med integration ska komma till Sverige.

    Så fungerar det på en fri marknad om man till exempel flyttar till ett annat ställe. Då lär man sig språket, fixar jobb eller lever på egna medel och beter sig inte som ett svin eller blir beroende av konstant hjälp med "integration"

    Ordet integration avslöjar hela felet med invandrigen som regeringsprogram.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.