2018-11-22

Politikerna låter hellre människor dö än offrar sin prestige


Få frågor i svensk politik är så verklighetsfrånvända som drogpolitiken.

Internationellt sett har Sverige en extrem drogpolitik. Resultatet är att vi har den näst högsta drogrelaterade dödligheten i EU. Tio gånger högre än i drogliberala Portugal. Mångfalt högre än i länder som avkriminaliserat innehav av droger för eget bruk.

Men våra politiker bryr sig inte om verkligheten. De låter hellre missbrukare dö. Vilket är oerhört cyniskt. Och de låter polisen jaga dem istället för att hantera missbruk som den hälsofråga det är.

Våra politiker lägger även oerhörda resurser på att låta polisen jaga icke-problematiska brukare - som varken skadar eller stör någon annan. Detta i ett läge när polisen borde ägna sig åt mycket viktigare saker.

Man kan även se till historiska erfarenheter. Det är ingen slump att den svenska drogpolitiken orsakar samma problem som 1920-talets spritförbud i USA. Det vill säga gängkriminalitet, våld och skjutningar på gator och torg - där även vanligt folk riskerar att råka illa ut.

Men verkligheten, internationella erfarenheter och historien spelar ingen roll för våra politiker.

Vad det handlar om är att de investerat årtionden av prestige i en misslyckad, dödlig och farlig politik. En politik som de inte kan lämna utan att förlora ansiktet.

Så drogdöden och dödsskjutningarna får fortsätta.

Våra politiker borde ställas inför rätta - för att medvetet orsaka människors död och göda gängkriminaliteten.

1 kommentar:

  1. bästa sättet att få slut på skjutningarna är att börja sälja lättare droger receptfritt på apoteken

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.