2018-12-05

Gör invandringen lönsam!


Så länge nyanlända människor inte bidrar med mer än de kostar är de en ekonomisk börda.

Därför måste det vara av högsta prioritet att få in dessa människor i produktiv - ej skattefinansierad - verksamhet. Det är viktigt både för samhället som helhet och för individen.

Hur vet jag inte. Men jag har svårt att tänka mig att alla dessa företagsamma människor i vårt land inte skulle kunna hitta några lönsamma projekt som kan tjäna som instegsjobb för nyanlända. Använd er kreativitet.

Men vi måste börja med att facket och sossarna lägger ner motståndet mot lägre ingångslöner. Det lär nämligen inte bli någon lönekonkurrens, eftersom ovan nämnda, ofta okvalificerade arbetskraft inte kommer att konkurrera om samma jobb som blågula LO-medlemmar. Det handlar om jobb som svenskar inte vill ta, för att uttrycka sig rakt på sak. Och om nya jobb som kan uppstå - om kostnaden för att utföra uppgiften sänks. (Fundera till exempel över varför butiker och restauranger i utlandet som regel har mer personal än sina svenska motsvarigheter.)

De som redan har en god utbildning, har lärt sig språket och är yrkeskunniga skall naturligtvis snabbt slussas in i arbetslivet - utan överdrivet byråkratiskt krångel.

Vår befolkningspyramid har en oroväckande smal bas. Så invandrare i rätt ålder behövs. Men då kan vi inte låsa in dem i ändlösa handläggningsprocesser, bidragsberoende och byråkrati. Det är ekonomiskt självmord. Och nedbrytande för den enskilde.

Lära sig svenska eller behärska engelska, sedan rakt ut i jobb eller möjligen utbildning. Svårare behöver det inte vara.

Många svenskar är avvaktande mot invandrare - som människor ofta är mot nya och främmande inslag i sin livsmiljö. Det är en mänsklig reflex. Men om vi vill att nyanlända skall assimileras till Sverigekoden och bli mer som oss - då är det också av största vikt att få in dem i egen försörjning, med ansvar för sina egna liv.

Lämnar vi däremot folk i bidragsberoende och utanförskap i problemområden - då kommer vi att få brottslighet, religiös extremism, kulturell isolering och parallella system med olämpliga regelverk. Allt sådant som vi verkligen inte vill ha.

Att få in nyanlända i arbete är alltså mycket mer än bara en ekonomisk fråga.

Nu råkar det vara så att staten visat sig i stort sett inkompetent vad gäller att integrera invandrare. Det kan bara ske om näringslivet, fria företagare och civilsamhället tar sig an saken. Allt politikerna behöver göra är att undanröja hinder för att så skall kunna ske.

Jag tänker dock inte hålla andan medan jag väntar...

Som den gamle ledamoten sa »Om saker och ting får fortsätta att fungera som de har fungerat, då kommer det också att gå som det har gått.«

8 kommentarer:

 1. Hur ska du integrera folk som kommer från länder med IQ 65-85 i snitt? Folk med IQ under 70 i Sverige hamnade på Samhall förr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hindrar i så fall ändå inte att det är bättre att försöka göra något än inget.

   Radera
  2. Hur känns det Hax att en stor del av den libertarianska rörelsen blivit rasister efter Trumos framgångar?, precis som din bror Micke varnade för. Får man också fråga varför du inte avvisar rasbiologi vetenskap om IQ bland svarta?

   Radera
 2. Det finns inga minimilöner i Sverige. Det går också att arbeta svart, men trots det är många arbetslösa. Att leva på bidrag är ofta den bästa ekonomiska lösningen, speciellt om den kombineras med svartarbete.

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas att Annie får igenom vårt förslag om app också där skatten dras direkt och att det blir enklare att starta företag.

  SvaraRadera
 4. Enda sättet att få bort facken i Sverige är att skapa företag som endast består av delägare. Lönearbete är slaveri, man kan inte säga att något är frivilligt när beroendeförhållandet inte är jämlikt och rättigheter och skyldigheter inte är desamma. Delägarskap innebär krav på att alla måste ta ansvar och det är grunden för ett genuint samarbete med total tillit. Alla ska vara fria, alla ska ta ansvar för verksamheten, då finns det inget vi och dom och därmed inget fack vs arbetsgivare. Avskaffandet av löneslaveriet borde vara en angelägenhet för både libertarianer och marxister. Ett sådant system skulle också skapa motivation för att ta hand om sig själva genom att skapa avtal med andra företag för att få god sjukvård och hälsa. Det företag med god hälsa kommer ha ett försprång på marknaden. Dessutom kommer invandrare själva kunna starta företag i landet om det finns utrymme för det på marknaden. Men detta kan aldrig ske om inte libertarianer inser att anställningar är slaveri.

  Möjligen kan man ha en praktik med lön en viss tid där man arbetar in ett kapital som man sedan kan använda för delägarskap, men då ska det vara kopplat till att man garanteras delägarskap om man sköter sig. Skulle ett företag missbruka detta och påstå att ingen sköter sig fast de gör det, så lär det reda ut sig genom att vissa företag är smarta nog att fatta att kompetens lönar sig. Samt att man kan starta eget. För att underlätta att starta eget krävs medborgarlön och att vi inför E-kronan

  SvaraRadera
 5. Om du är säker på att näringslivet, fria företagare och civilsamhället ordnar till vad politikerna skapat borde du väl kunna hålla andan medans du väntar?
  Eller utmanas du av tvivel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är politikernas förmåga att undanröja hinder som jag betvivlar.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.