2019-07-27

ASAP Rocky vs. staten


Den här ASAP Rocky-historien är intressant. Det är inte allt buller jag tänker på. Och jag är inte alls säker på vad som verkligen skett eller vem som är skyldig till vad.

Till att börja med sätter händelsen ljuset på de svenska häktningarna. Överanvänds de? Används de för att »mjuka upp« folk? Och hur kommer det sig att ordningsmakten i andra länder - som är betydligt mer sparsamma med häktningar och häktningstider - är bättre på att lösa brott än de svenska kollegorna?

Dessutom skall det bli intressant att se hur domstolen ser på rätten till försvarbart självförsvar. Om man får tro de uppgifter som sipprar ut kan det vara ungefär så här:

Unga invandrargrabbar mopsar, en (som tidigare är dömd för bl.a. misshandel) kastar sina hörlurar på artistens följe och vill sedan ha tillbaka lurarna. Det knuffas. Mopsandet fortsätter. Det knuffas mer. Mopsandet fortsätter. Mopsarna får ett ordentligt kok stryk - förmodligen bortom gränsen för vad som kan betraktas som självförsvar.

Hur mycket hotfullt beteende skall människor tåla innan det smäller? Och hur mycket våld får användas om hotet inte försvinner? Finns det situationer där den som blir misshandlad i någon mening kan sägas ha sig själv att skylla? Hur fungerar sådant i praktiken i Sverige år 2019?

Det är vad som är viktigt. På meta-fronten skulle jag inte bli förvånad om artisten och hans assistenter får fängelse - och att Sverige då drabbas av en amerikansk nöjesbojkott.

(Se även Henrik Jönssons lördagsvideo.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.