2019-10-15

För Löfven är makten viktigare än landets elförsörjning, utveckling och framtida välstånd


Jag läser om ännu ett företag i Sydsverige som inte kan expandera på grund av elbrist.

Jag noterar samtidigt att regeringen hävdar att vi inte har någon elbrist.

Men det är klart... Om vi har precis så mycket el att vi klarar oss - och om inga nya elberoende företag kan etablera sig - då kanske vi i formell mening inte har någon elbrist. Men inte heller någon utveckling eller tillväxt. Vilket i så fall är väldigt allvarligt.

Och genom att trolla med statistik kan man få bilden att se riktigt ljus ut - på samma sätt som man statistiskt sett mår rätt bra om man har ena foten i kokhett vatten och den andra i en balja med is. Om man bortser från geografiska faktorer, årstider och det faktum att solen inte alltid lyser och vinden inte alltid blåser när man behöver den - då kan vi fortsätta låtsas att allt är i sin ordning.

Det första problemet är bristande nätkapacitet. Vilket måste åtgärdas. När det sker, då kommer elintensiv verksamhet att kunna expandera. Och då kommer vi snabbt att upptäcka att vi även har en effektbrist.

Detta för att inte tala om när alla skall åka tåg, elbilar, elflygplan, elcyklar och elscootrar. Eller när vi börjar tillverka CO2-fritt stål. Då blir effektbristen massiv.

Näringslivet beräknar att vi kommer att behöva el motsvarande elva kärnkraftsreaktorer framöver. Men istället stänger vi just nu fullt fungerande, ofta nyrenoverade reaktorer.

Det finns ny, säker, miljövänlig kärnkraftsteknik som kan ge oss närmast obegränsad tillgång till billig CO2-fri energi - om man låter elmarknaden vara en jämn spelplan med lika regler för alla. Och det finns inom kort ännu bättre lösningar (som torium) - som dessutom kan hjälpa oss att bli av med gammalt kärnavfall. Att stänga den dörren vore oklokt, oansvarigt och dumdristigt.

Vi skulle till och med kunna bli el-exportörer - och tjäna pengar på att sälja el till fossil-intensiva grannländer som Danmark, Tyskland, Polen och de baltiska staterna. Vilket dessutom har en säkerhetspolitisk uppsida - då det gör Europa mindre beroende av rysk gas och arabisk olja.

Men så vill inte regeringen. Socialdemokraterna är beroende av MP för att hålla fast vid makten. Och för Löfven är makten viktigare än att säkra landets elförsörjning, utveckling och framtida välstånd.

Det är ju inte som att Sverige saknar problem och utmaningar utan att vi även behöver dra på oss en energikris helt i onödan...

3 kommentarer:

  1. helt co2 fritt blir det inte då vi måste ha plutonium och det fraktat men håller med dig den bästa källarn i dag vind och sol är inte effektiva nog. ger inte mest energi när det som mest behövs och kärnkraft ger värme åxå den ska kompenseras med el då blir elbristen än större när alla hushåll med fjärrvärme ska köra el istället.

    SvaraRadera
  2. Det är naturligtvis statens ansvar att det finns tillräckligt med elproduktion och distribution av kraften till alla delar av landet varje dygn året om. Det är också statens ansvar att den framtida försörjningen, med förväntad betydligt ökad elförbrukning Som det är nu subventioneras solel och vindkraft av staten för att dessa delar ska byggas ut så mycket som möjligt. Det är bra, men räcker inte för att ge en trygg lösning för vårt mörka och kalla klimat. Det behövs förutom vattenkraft ett alternativ och i dagsläget är kärnkraft det enda.
    Ett antal politiker och speciellt Anni Lööf hävdar att marknaden ska lösa detta och att det är fritt fram att bygga ny kärnkraft. Subventionerna till vind och sol el samt tidigare straffskatt på kärnkraft har satt marknaden ur funktion. Det är dags för både centerpartiet och socialdemokraterna ta tag i från om kärnkraft och inse att det även behövs rimliga villkor, ev. subversioner för att möta det ökande behovet av el. Detta för få ner behovet av fossila bränslen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.