2021-01-07

Amerikanska presidentvalet - game over


I den mån det hade varit möjligt att få till en opartisk, uttömmande och noggrann utredning om eventuellt valfusk - så dog den möjligheten i samma ögonblick som en del av Trumps anhängare tog sig in i kongressbyggnaden. Vilket man hade kunnat räkna ut i förväg.

När kongressen stormades fick Trumps motståndare precis de argument de behövde. Vilket stärkte dem så väl i anden som reellt genom att stormningen fick ett antal republikanska politiker att antingen lägga ner sina invändningar eller byta sida.

Stormningen var helt enkelt ett gigantiskt självmål. I vart fall om syftet var att få till stånd en slutlig granskning av valresultatet.

Hela tanken med demokrati är att man gör upp med ord och argument istället för våldsamheter och pöbelvälde. Demokrati är inget perfekt system, men alternativen är värre.

Även om detta säkert kommer att diskuteras sönder till förbannelse - så är det över nu. Trump har själv under natten meddelat att han är med på ett ordnat överförande av presidentmakten.

Jag vill dock envisas med att en utredning - som går till botten med sådant som är formellt ifrågasatt i det amerikanska presidentvalet - hade varit intressant och möjligen en väg framåt, upp ur skyttegravarna. Nu riskerar frågan att istället förbli ett öppet sår.

När det gäller demokratin är det lite som Cæsars hustru - det får inte ens finnas en misstanke.

Men efter trumpisternas stormning fick Biden de skäl han behövde för att helt kunna avfärda Trump, utan att ens behöva argumentera för saken.

Och Trump fick den spektakulära final han kanske kände att han behövde - för att kunna lämna över utan att förlora ansiktet inför sina anhängare och sig själv.

Så vem vet, alla kanske är nöjda.

Men någon stor dag för demokratin var det inte.


För den som orkar mer har denna Youtube-video en del tänkvärda poänger:


(P.S. Om jag hade varit amerikan hade jag varken röstat på Biden eller Trump, utan förmodligen på Jorgensen. D.S.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.