2022-04-05

Putin har en deadline att hålla


Den 9:de maj hålls den årliga segerparaden i Moskva. Till dess måste Vladimir Putin ha något att komma med - eftersom han nu är sin egen propagandas fånge.

Detta kan göra den kommande månaden till den farligaste och mörkaste i kriget i Ukraina. Vilket spiller över på världspolitiken.

Om man får tro analytikerna gör Ryssland nu en taktisk omgruppering till östra Ukraina.

Där finns förvisso städer som kan hamna i skottlinjen. Men det sägs samtidigt vara ett annat scenario, där framryckning antas ske med stridsvagnar och mobilt infanteri på ett mer öppet slagfält.

Om inte leran sätter stopp för en sådan attack kommer det att krävas mycket mer än antitankvapen för att hindra de ryska trupperna.

En ockupation av östra Ukraina och en landförbindelse till Krim kan vara vad Putin behöver för att inte förlora ansiktet inför den 9:de maj. Därför finns det skäl att tro att han kommer att satsa på detta kort.

Samtidigt som en sådan utveckling är oacceptabel, är frågan vad Putin tar sig för om han inte gör några framsteg den närmaste månaden.

Under tiden växer vår vrede och vår avsky mot den ryska arméns övergrepp mot det ukrainska folket. De vidrigheter vi sett hittills är med största sannolikhet bara en föraning om vad som sker på andra håll, till exempel i Mariupol.

Ibland får jag för mig att Putin utmärker sig i avskyvärt beteende - för att gnida in att vi i de liberala, demokratiska rättsstaterna inte är beredda att stå upp för våra vackra principer.

Och varje svaghet är han beredd att utnyttja.

Detta kan bli en otäck månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.