2022-04-06

Befria Kaliningrad!


Kaliningrad är en gammal Hansa-stad som ligger vid Östersjöns södra kust, mellan Polen och Litauen. Idag är enklaven under rysk kontroll.

Staden hette tidigare Königsberg, men döptes 1946 om till Kaliningrad - efter den sovjetiske revolutionären Michail Kalinin.

Han är mest känd som ordförande i Högsta Sovjets presidium under andra världskriget. Katyn-massakern brukar läggas honom till last.

Königsberg var huvudstad i hertigdömet Preussen och var även en viktig stad i svensk historia. Samt ett centrum för kunskap och bildning. Detta är Immanuel Kants hemstad.

Denna vackra kulturstad ödelades till stora delar under andra världskriget. Den tyska befolkningen fördrevs, mördades eller sändes till Gulag. Så gott som alla kaliningradbor är nu inflyttade ryssar.

1969 sprängdes resterna av slottet och staden har i delar förvandlats till ett sovjetiskt höghusområde.

Bland sevärdheterna i Kaliningrad stad finns Sovjeternas Hus, som ligger där slottet en gång låg. Bygget avstannade på 1980-talet och har sedan aldrig återupptagits. 

Det är värt att notera att Kaliningrad enligt Potsdam-avtalet endast stått under sovjetisk administrativ kontroll. Alltså är enklaven formellt sett varken sovjetiskt eller ryskt territorium. Dessutom existerar Sovjetunionen inte längre. Vilket Moskva inte bryr sig om.

Det spekuleras i att Ryssland vill skapa en landkorridor mellan Kaliningrad och Vitryssland. Vilket i så fall skulle innebära att Litauen och baltstaterna skärs av från Polen och Nato.

Detta är en säkerhetspolitisk hotspot, från vilken man kan behärska stora delar av Östersjön. Här finns en marinbas, kärnvapenmissiler, luftvärnssystem och flygstridskrafter.

Utöver att vara en rysk militärbas är Kaliningrad en frihandelszon. Här tillverkar BMW, General Motors och Kia bilar för den ryska marknaden. Man ägnar sig även åt sjöfart, fiske och bärnsten. Genomsnittslönen ligger på motsvarande 400 USD per månad.

Det finns en hel del unga, driftiga kreatörer och entreprenörer i Kaliningrad - ofta inflyttade från andra delar av Ryssland. Det är möjligt att få Schengen-visum för resor till grannländerna och övriga EU.

Många menar att detta är den rimligaste och mest västorienterade ryska staden. Trots att man är en militärstad sägs Moskvas inflytande vara mindre här. Ett populärt tidsfördriv är att åka till Polen för att handla.

Man har försökt återställa i vart fall fasaderna på en del hus i staden till äldre stil. Stränderna är fina och det finns en hel del skog inom enklaven.

Hur cool skulle inte ett fritt Königsberg kunna vara, i en bättre värld?

Detta skulle kunna bli en europeisk tigerekonomi. Ett Hong Kong by the Baltic Sea, som den gamla Hansa-stad man är.

1 kommentar:

  1. Varför inte befria de härtagna länderna/städerna i Sverige: bonderepubliken Gotland, hansastaden Visby, Jämtland, Öresundsregionen etc?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.