2023-01-04

Svekdebatt eller transparens?


Regeringen måste börja kommunicera.

En sak har man faktiskt lyckats med, redan innan man tillträdde. Det är att få folk att förstå att det inte går att stänga ner planerbar energiproduktion utan att det får konsekvenser. Elräkningarna har om inte annat fångat människors uppmärksamhet på den punkten.

Värre är det med el-stödet, som drar ut på tiden.

En potentiell surdeg är att Lagrådet tycks ha sagt nej till det senaste förslaget om stöd till hushållen. Vilket försätter regeringen i en knepig situation.

Antingen kör man över lagrådet och får ut stödet snabbt - vilket kommer att leda till kritik om bristande respekt för demokratin, anklagelser om stöveltramp och jämförelser med Ungern.

Eller så följer man lagrådets rekommendation och gör ett omtag - vilket i så fall kommer att leda till att stödet blir kraftigt försenat. Vilket i sin tur är öppet mål för oppositionen och leder till reella problem för hushållen (väljarna).

Än så länge har detta problem tonats ner. Vilket knappast håller i längden.

Alternativet är att regeringen själv gör detta till en fråga. Förklara problemet och gör medborgarna delaktiga i dilemmat och i försöken att finna en lösning. Så att folk får klart för sig att regeringen gör sitt bästa i en knepig situation.

Om regeringen är först på bollen har den större möjlighet att sätta ramarna för debatten. Annars gör sossarna och media det.

Och har man dåliga nyheter är det lika bra att klämma fram med dem direkt.

Efter att tidigare förslag fallit på grund av EU-regler har även ramen för el-stödet till företagen nu presenterats av Svenska Kraftnät. Sedan skall det genom Energimarknadsinspektionen. Blir det grönt ljus där går frågan till EU-kommissionen. Och enligt uppgift vill Svenska Kraftnät att någon annan myndighet skall sköta utbetalningen.

Vad kan möjligen gå fel?

Även här skulle man vinna på maximal transparens. Gör människor medvetna om vilka problemen är. Vilket minskar oppositionens utrymme för kritik. Och i bästa fall förvandlas då en potentiell svekdebatt till en målmedveten regerings kamp mot byråkratins hydra, för folkets bästa.

Annars är det inte att undra på om det blir en svekdebatt.

Men det handlar inte bara om el-stödet.

Till exempel borde man göra ett nummer av att det är den förra regeringens fel att reduktionsplikten inte kan sänkas förrän om ett år. Skälet är att den ingick ett ljusskyggt avtal med Preem som inte går att komma ur innan dess.

Hur stor del av svenska folket känner till det?

Sedan finns det mycket annat vad gäller både el- och bränsleskatterna som måste rättas till. Och kan man inte hålla vad man lovat måste det tydligt framgå varför.

Det är tragiskt men sant att bilden av verkligheten ofta överskuggar själva verkligheten. På så sätt leder händelsekedjor utanför regeringens kontroll till att den själv drabbas av en svekdebatt.

Mitt bästa råd från läktaren är att gå på offensiven genom att tillämpa full aktiv transparens.

Överskatta aldrig väljarnas sakkunskap. Men underskatta aldrig deras intelligens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.