2007-01-25

Miljödrevet går

Förmodligen råder nyhetstorka – för nu har media börjat skruva upp tonläget vad gäller miljöalarmismen igen.

Expressens ledarsida får vi veta att den som inte okritiskt sväljer alarmismen är dum i huvudet.

Och Aftonbladet har en 20-sidig bilaga på ämnet. Den upptas till större delen av påhittade artiklar om dödsvågor över Sverige, barn som dör i skogsbränder, tjurfäktning på Gotland (!) och flottiga utlänningar som flyr till Sverige från Medelhavsområdet.

I faktadelen påstås saker som att om istäcket på Grönland smälter, då kommer stora delar av Skåne att översvämmas. Saken är bara den att istäcket på Grönland håller på att bli tjockare.

Jag blir så matt.

10 kommentarer:

  1. Vad finns det för källa på det där om att Grönlands istäcke blir tjockare?

    SvaraRadera
  2. Det här är inte bara roligt, det är genialiskt! http://www.youtube.com/watch?v=w-ogUCrZafY

    SvaraRadera
  3. Och håll i hatten.

    Om en vecka eller två publicerar FN en rapport som sammanfattar ALL de senaste tio årens alarmism...

    SvaraRadera
  4. Jag har tydligen missat någon viktigt detalj angående det här med vattenhöjning.

    Om man har isbitar i ett glas vatten, inte fan svämmer glaset över när isbitarna smälter, eller hur? Vad är det jag missar?

    SvaraRadera
  5. Utsläpp är bara bra för miljön!

    SvaraRadera
  6. liam: Korrekt. Det är landisarna det handlar om.

    "milton": Glöm inte ta dina piller.

    SvaraRadera
  7. Liam,

    Nu är det ju så att en stor del av isen som kan smälta inte är i glaset utan på glaset så att säga (dvs på land eller över havsytan). Så påståendet att om denna is smälter så kommer havsytan att stiga går nog inte att argumentera bort. Däremot kan man ifrågasätta huruvida det är människans påverkan som får temperaturen att stiga, huruvida isen verkligen smälter så mycket som sägs, och hur denna växthuseffekten skall hanteras; genom teknikutvekling eller genom återgång till medeltiden.

    SvaraRadera
  8. En intressant detalj som Henrik glömde bort att nämna: istäcket över de centrala delarna av Grönland växer visserligen, men totalt sett krymper Grönlands istäcke med 200 km^3 per år. Se denna rapport från JPL för mer info.

    SvaraRadera
  9. Jag tror att det är en dålig idé att bygga sin argumentation på att isarna inte smälter, eller på att Skåne inte kommer att översvämmas. För skulle det visa sig att isarna smälter eller att Skåne kommer att översvämmas så har man då förlorat.

    Den betydelsefulla frågan är istället den som emil nämner: hur skall vi lösa problemet? Genom att göra oss alla fattigare, eller genom teknikutveckling?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.