2007-07-22

Spansk censur


Förvånansvärt få verkar reagera mot att den spanska tidningen El Jueves har fått förra veckans upplaga indragen och konfiskerad av domstol.

Skälet är att tidningen har en rätt harmlös satirteckning med kronsprinsparet kopulerande på omslaget. Detta som en kommentar till regeringens kampanj för att spanjorerna skall göra fler barn.

Tecknaren alternativt chefredaktören riskerar nu upp till två års fängelse.

Detta är naturligtvis orimligt! Och det blir än mer så om vi börjar hålla oss med dubbelmoral – där vi försvarar till exempel Muhammed-karikatyrerna och samtdigt förbjuder att man driver med våra egna riksregalier.

Satir skall provocera! Satir är en viktig del av den politiska diskussionen! Att censurera satiren är ett angrepp på den fria debatten, på yttrandefriheten och på det demokratiska samtalet!

Länkar: Nyheten i SvD | Johan Eriksson | Kronberg skrattar och ler | Non Sex Sweden

8 kommentarer:

  1. Yttrandefrihet är en viktig princip, men i likhet med mycket annat skall principen inte drivas in absurdum.

    Vad hade du sagt om en tidning publicerade en skämtteckning föreställande HAX som nekrofil, kannibal el. något liknande?

    SvaraRadera
  2. Men snälla flavian hur fan kan du komma till att jämföra en skildring av äktenskapligt, heterosexuellt samlag med nekrofili och kannibalism. Du verkar var allvarligt skadad - hur skulle det vara om du sökte professionell hjälp och det snarast?
    Jag misstänker starkt att Viktoria sover med Daniel då och då. Det bekymrar mig inte alls jag hoppas dom har det kul. Och ändå är dom varken gifta eller sammanboende - kusligt va? Nej jag vill inte veta vad du tänker på nu! Bespara mig!

    SvaraRadera
  3. Apropos blasfemi
    Lars Vilks har gjort en tekning av Muhammed som rondellhund. Hunden är ju enligt den skildrade ca 7 gånger så oren som en gris dvs ungefär likställd med en menstruerande kvinna. Vilks lär väl få det jobbigt med rosengårdare som vill casha fatwapengarna, Arla/MD lär väl tappa mer produktion och UD får nog räkna med att ett par ambassadbyggnader ryker. För övrigt tycker jag att bilden mest liknar binLaden med hundkropp. Heja Lars ge dem på moppo!!

    SvaraRadera
  4. Jag vill inte jämföra ett samlag med kannibalism eller nekrofili, men jag valde medvetet ett extremt exempel för att åskådliggöra varför jag anser att yttrandefriheten under vissa omständigheter bör inskränkas.

    Teckningarna av det spanska kronprinsparet är kränkande för kronprinsparet.

    SvaraRadera
  5. Tröskeln för offentliga personer är och skall vara högre. Om nu texten (jag kan inte spanska) syftar till regeringens politik och där kungafamiljen bara är symboler för Spanien tycker jag nog att det är något de får tåla. I alla fall med svenska mått, hur grov en teckning upplevs varierar från land till land. (I Thailand hade polisen antagligen bränt ned redaktionen och steglat den ansvarige).

    Satir kräver även att man har en poäng. Om flavian kan hitta ett sammanhang där det har en poäng att visa HAX som kannibal må det vara hänt, annars blir det bara plumpt.

    SvaraRadera
  6. Det enda rimliga är att dom "monarker" som "porträtteras" stämmer tidningen så att tidningen väljer att rikta sin skitsatir mot dom krafter saken gäller.

    SvaraRadera
  7. flavian>> Varför skulle det vara förbjudet att göra teckningar som skildrar HAX som kannibal?

    Allra särskilt när det gäller satir så skall det vara väldigt högt i tak innan ens det kan bli frågan om att man kan föra ett skadeståndsmål i efterhand.

    Vad för poliyisk inriktning har du? Borgelig royalist?

    SvaraRadera
  8. Soy de Madrid y compré esta revista el miércoles (día en el que sale a la venta) y la retiraron de los kioskos el viernes. Creo que el problema es que la broma sobre los príncipes está en la portada y no en el interior....de todas formas lo único que ha conseguido es que ahora vendan más revistas que antes.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.