2007-08-09

Slumpmässig beskattning

Skatteverket erkänner nu att det har väldigt dålig koll på den nätsprit som importeras – och att de som får krav väljs ut slumpvis bland dem som verket ändå har uppgifter om.

Den goda nyheten är naturligtvis att den som köper nätsprit har goda chanser att slippa betala skatt för den.

Den dåliga nyheten är att en svensk myndighet ägnar sig åt att slumpmässigt utöva sitt uppdrag. Det leder till att folk behandlas olika och att lagen inte gäller lika för alla.

Så, är det inte dags att ge upp nu – och låta folk importera den sprit de vill, utan att beskatta dem och bråka med dem? Något skall väl även vanligt folk få ut av EU-medlemskapet?

[Länk]

3 kommentarer:

  1. Sådär jobbar väl skattemyndigheten jämt - de hinner inte granska alla deklarationer heller.

    Men visst - din poäng är sund - om all skattelagstiftning fick plats på en kvarts pizzakartong skulle de _kunna_ granska alla deklarationer.

    SvaraRadera
  2. Jo, och vad värre är sker även polisinsatser, ja tom bara lyfta på telefonluren på stationen under sommaren, samt åklagarinsatser mm, efter samma principer:

    Man skall ha oerhörd tur ifall dom lagvårdande instanserna gör något som kan liknas en skyddsinsats den gången man skulle behöva en sådan.

    (OK, en skattekontroll medför motsvarande otur om en laglydig råkar ut för sådant)

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet. Jag komponerade också en kommentar om det hela.

    Rättvisan är halv-blind

    Bland annat återkopplar jag till Isobel Hadley-Kamptzs inlägg från förra årets Sommarseminarium (med Frihetsfrontens).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.