2007-10-09

Detta är riktigt stort!

Den svenske EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (m) och hans stab har lagt fram ett antal punkter för reformering av väldshandelsorganisationen WTO. Och förslaget har faktiskt goda förutsättningar att bli Europaparlamentets officiella policy.


Några punkter ur förslaget...

WTO bör mer renodlat fokusera på just frihandel, minskat statsstöd, transparenta konkurrensregler – och ta särsklid notis om att fri handel som grundar sig på fri konkurrens är avgörande för stabil global tillväxt.

Eftersom WTO är den enda organisationen som arbetar med regler för handel bör den fokusera på just handelsfrågor och på att att upprätthålla dess regelverk. (Ett annat sätt att säga att WTO inte skall splittra sig genom att syssla med en massa politiskt korret lullull, min anmärkning.)

WTO måste börja jobba på allvar med att få bort även sådana handelshinder som inte har med tullar att göra.

WTO skulle vinna på om alla frågor inte måste beslutas i konsensus.

WTO representerar den bästa möjligheten för fattiga länder att nå välstånd. Dessa länder bör få stöd från WTO för att stärka sin förhandlingsposition, som i dag är rätt svag.

EU bör ta ledningen vad gäller att avskaffa statsstöd och subventioner till sin export – och bör kräva samma sak av andra.

Frihandeln är lika viktig för tjänster som för varor. Detta gäller även finansiella tjänster. Samtidigt måste EU öppna upp sin marknad ännu mer för jordbruksprodukter och varor.


Detta är riktigt stort!

Europaparlamentet kan komma att sätta ner foten för frihandel på ett sätt som saknar motstycke.

Och om denna politik blir verklighet – då kan den lyfta miljoner och åter miljoner människor i utvecklingsländerna ur fattigdom. För att inte tala om alla liv som då kommer att räddas!

Detta initiativ är viktigt och det kräver stöd. Om det antas av Europaparlamentet – då kommer det ändå att bekämpas av EU-kommissionen (och dess Trade Defence-direktorat) och av politikerna i många av unionens mer protektionistiska medlemsstater. Därför måste alla goda krafter ge det sitt tydliga stöd.

Och visst är det tur att det finns en och annan "gammal moderat" kvar, som inser vilka principer som är viktiga och var skåpet skall stå... ;-)

Läs mer på Hökmarks hemsida...

1 kommentar:

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.