2008-01-19

Ska?

"Enda sättet att skapa klarhet i den upphetsade debatten om hur vi ska äta är en stor studie där olika koststrategier jämförs. Det kräver inblandade myndigheter och andra aktörer efter Socialstyrelsens besked. Regeringen håller dörren öppen."

... skriver Svenska Dagbladet.

"Ska"?

Det skall väl staten skita i! Vad är detta? Är vi tillbaks i kampanjer för 6-8 brödskivor om dagen igen? Med vilken rätt tänker staten lägga sig i vad jag äter? Jag är inte statens egendom!

Kostnaderna för en sådan här studie beräknas för övrigt till 300-400 miljoner kronor. Av pengar som staten tvingat medborgarna att pynta in.

Länk »

54 kommentarer:

  1. "Någon sådan studie finns inte och någon sådan kan inte göras med sedvanliga metoder för forskningsfinansiering eftersom ingen har ett kommersiellt intresse i detta."

    - Här har ju Sverige chansen att gå först och visa vägen. Sverige skulle ju kunna bli världsledande inom kostrådgivning. Detta skulle kunna ge många nya arbeten, och dessutom bli en framgångsrik exportprodukt.

    Alliansregeringen kan ju även passa på att skapa en samordningsmyndighet för inblandade myndigheter för att lösa denna debatt. Det finns inget problem som det inte finns en politisk lösning för.

    ;)

    Suck.

    SvaraRadera
  2. 300-400 miljoner?! Ska de skriva ut sina slutsatser på guldblad eller något?!

    SvaraRadera
  3. Kampanjen om 6-8 skivor bröd om dagen drevs av det helt privata brödinstitutet. Anser Henrik privat reklam vara fel?

    Uppenbarligen anser också Henrik det vara fel med statligt finansierad forskning, trots att vi vet hur stor del kosten har i vår hälsa och att alla motstridiga råd som ges visar hur bristande våra kunskaper är.

    SvaraRadera
  4. Reklamkampanjen om 6-8 skivor bröd bekostades av brödinstitutet, MEN det var ändå socialstyrelsens riktlinjer att vi skulle äta 6-8 skivor bröd.
    Att staten går ut och säger vad vi ska äta är helt jäkla sjukt, att sedan brödinstitutet använder sig av detta i sin reklam är en annan sak...
    sverige=kommunist-stat....
    Just nu håller livsmedelsverket på att koldioxid-anpassar riktlinjerna för svenskens mat-tallrik... sjukt...
    68-Kommunist-patrasket trodde att man kunde minska svälten om vi slutade äta kött och dessa ändrade riktlinjen för vad vi skulle äta (mera spannmål och mindre kött och diverse sjuka tallriksmodeller)... Nu koldioxid anpassar de dessa riktlinjer... sjukt... vad som är nyttigt spelar ingen roll, allt är bara propaganda och lögner...
    När light-produkterna kom, så blev svenskarna feta... folk får äta precis vad de vill, men om man ska gå ned i vikt så ska man äta fett och kött och undvika kolhydrater/socker/frukt/ris/pasta/bröd etc...
    En björn äter frukt för att bli fet på hösten, så att den klarar sig under vinter-idét... när våren kommer, så äter den kött och fett (=behöver inte lagra på sig reservlager med energi)

    SvaraRadera
  5. "...Ett mer trivialt exempel är ”hamburgerdiskussionen” i början av 70-talet. Då människor var bekymrade över bristen på mat i världen. Ett antal studenter vid amerikanska universitet sade: ”Vägra äta kött i matsalen, eftersom ett kilo kött motsvarar 8 kg spannmål som skulle kunna användas för att föda fattiga människor i tredje världen”. Många studenter slutade äta hamburgare och kände att de hade gjort en god gärning, men de hjälpte inte svältande människor i Indien eller i Bangladesh ett dugg. Varför inte? Den spannmål som frigjordes genom att man inte åt hamburgare i Amerika nådde inte de svältande i Bangladesh eftersom dessa svältande inte hade några pengar att köpa spannmål för. Den spannmål som blev över blev helt enkelt ett överskott på den amerikanska marknaden, vilket betydde att de amerikanska priserna sjönk och att bönderna producerade mindre. För att fattigbönderna i Bangladesh skulle få det bättre krävdes det att de fick pengar så att de kunde köpa en del av den spannmål som frigjordes genom att somliga inte åt hamburgare. Genom att starta en kampanj mot hamburgarätande och samtidigt bortse från hur invecklade de orsakskedjor var som band samman deras välmenande handling med dess konsekvenser, så hade studenterna misslyckats...."

    Klippt från boken "Att förstå internationella konflikter"

    SvaraRadera
  6. Har inte Sverige (och hela resten av världen) massor av forskning om kost och dess effekter?
    Menar man nu att alla denna forskning är värdelös, eller hur skall detta tolkas?
    Och varför i hela friden är detta något som just svenska staten skall göra ensamma? Kostens effekter hos människor är väl rimligen densamma hos alla människor och knappast avgränsad till just svenskar.

    SvaraRadera
  7. MEN det var ändå socialstyrelsens riktlinjer att vi skulle äta 6-8 skivor bröd.

    Skitbra.

    Orsaken till att dom gjorde det var troligen att folk åt för mycket skit och att det visade sig i kostnaden för sjukvården.

    Just nu läser jag idag lakarna kommit fram till att diabetiker bör äta animaliskt fett och helst inte kolhydrater samt att detta leder till att dom blir friskare.

    Jag utgår från att detta inte heller bör förmedlas till dom sjuka eftersom det är ett övergrepp mot dom?

    Eller?

    Är det endast privata intressen som ska få köpa rätten att tala till folk via reklam?



    Varför då?

    Vari ligger friheten att inte tillåta dom representanter man i fria valt informera medan man tillåter människor man inte valt att bli representarad av att göra samma sak ?

    Det finns INGEN logik i det.

    Ni har fel.

    SvaraRadera
  8. men de hjälpte inte svältande människor i Indien eller i Bangladesh ett dugg


    Du tror uppenbarligen inte på iden att medvetandet om ett problems existens leder till förändring oavsett om metoden för förändring inte omedelbart ger resultat?

    Hur vet du att som studenter som inte åt hamburgare av dom skäl du anger inte sedan blev fanatiska frihandelsförespräkare av exakt samma anledning?

    Var det i så fall meningslöst att låta bli att äta hamburgare ...om det nu är dessa frihandelsförespråkare som räddat världen?

    SvaraRadera
  9. 68-Kommunist-patrasket

    Är det ok am jag kallar dig fascist hädanefter?

    Eller är det bara du som får snacka skit?

    SvaraRadera
  10. Kött och animaliskt fett var det folk åt innan socialstyrelsen/livsmedelsverket ändrade våra matvanor till en massa politiskt korrekt trams (mindre kött, mer spannmål/bröd).
    Detta ledde till att folk blev fetare och fick diabetes i betydligt större utsträckning...

    Att Doktor Dahlqvist efter flera års kamp till slut fick socialstyrelsen att erkänna att deras politiskt korrekta trams inte var bättre än den gamla beprövade dieten med mycket kött och animaliskt fett rättfärdigar inte livsmedelsverkets politiskt korrekta trams. Problemet hade ju inte existerat utan statens inblandning.
    Animaliskt fett och kött har rekommenderats av doktorer till feta sedan 1800-talet (minst). Men sen 70-talet ändrade den politiskt korrekta vänstern folks matvanor till katastrofala. På grund av denna propganada, så jagar folk idag light-produkter, kör med lätt&lagom, har kolestrol-skräck och är allmänt rädda för fet mat.
    Boktips: Ideologin och pengarna bakom kostråden
    http://butik.pagina.se/FB_Produkt.asp?art=72411422

    Mickes logik om att folk som vägrade hamburgare blev frihandelsvänner håller inte... Jag misstänker att de i större utsträckning hamnade i den protektionistiska "michael moore vänstern" (även om jag inte har några belägg för detta)...

    Du får kalla mig för vad du vill....
    Jag tycker personligen att alla socialliberaler och allt vänster om det inte är annat än kommunist-patrask.

    SvaraRadera
  11. jag ser fascism, kommunism, feminism, nazism som samma skit..
    Allt ovan är marxistiskt trams..
    (eller Rousseaus:isk skit, om du så vill... beror hur långt tillbaka i tiden du vill gå...ju längre tillbaka du går, så finns det alltid en "kommunist" (=med dagens vokubulär), som vill försötra för alla andra

    SvaraRadera
  12. Är du inte Statens egendom, Henrik? Tyvärr är det där din och SocialStatens uppfattningar om sakernas tillstånd glider isär.

    I arvet efter Mussolinis fascism (korporativistiska Staten) ser den moderna varianten (den socialist-fascistiska Staten) det som sin uppgift att alla skall med på tåget, vare sig dom vill eller inte.

    Läs för övrigt Daniel Pipes intressanta artikel "Fascisms Legacy". Det är bara å Googla.

    SvaraRadera
  13. jj, är du medveten om att det är många som får sin mat via det offentligas försorg: militärer, sjukhus skolor etc. Vari ligger det konstiga i att socialstyrelsen ger förslag på kosthållning? Att sen ett privat företag lusläser en massa broschyrer och plockar ut en enstaka mening ur sitt sammanhang säger mer om det privata näringslivet än om staten. Men visst var det en framgångsrik kampanj, det går inte att komma ifrån.

    Kött och animaliskt fett var det folk åt innan socialstyrelsen/livsmedelsverket ändrade våra matvanor till en massa politiskt korrekt trams
    Potäter och bröd var det folk åt. Kött var lyxmat!

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  16. thomas palm,

    jag hopppas att du nu ställer upp på vår sida och inte heller vill förbjuda sexistisk reklam.

    Nej, staten skall helst inte ägna sig åt forskning.

    SvaraRadera
  17. jag ser fascism, kommunism, feminism, nazism som samma skit..
    Allt ovan är marxistiskt trams..


    jag förstår det.
    Du hänförde även socialliberalism till samma fålla och likställde den med nazism.

    Frågan är varför du gör det eftersom inget av det du påstår är rimligt.

    Vet du det?

    Sen skulle jag vilja att du förklarar för mig varför man 1937 blev dömd för högförräderi om man ertappades med marxistisk litteratur av den nazistiska (socialistiska enligt dig)regering som både dom högerkonservativa och liberala partierna frivilligt röstade till makten 1933.

    Jag vill också veta ifall dom liberaler och konservativa partierna vid denna tid var marxistiska eftersom dom frivilligt gav det "socialistiska" nazistpartiet rätten att införa diktur.

    Dom måste ju enligt din logik ha varit det eller hur?



    Läs för övrigt Daniel Pipes intressanta artikel "Fascisms Legacy". Det är bara å Googla.

    Står det i den att det var den tyska högern som gav nazisterna rätt att skapa den diktatur 1933 som dom sedan använde för att slakta dom sossar som röstat emot och därmed för demokrati?

    Om det gör det...står det då också att den tyska högern var marxistisk ?

    Det ät ju trots allt nästan en förutsättning för att era idehistoriska teorier ska gå ihop rent logiskt eller hur?

    Står det varför den tyska högern röstade på ett marxistiskt parti när dom ägat hela tiden sen mitten av 1800 talet att bekämpa densamma?

    SvaraRadera
  18. jag hopppas att du nu ställer upp på vår sida


    Vilken av alla 14 sidor menar du?

    SvaraRadera
  19. tyska högern var rädda för kommunismen, men de anade inte då att nazismen visade sig vara samma skit som de avskydde.... nazism och kommunism är samma skit...

    SvaraRadera
  20. det som skiljer nazisterna från kommunisterna är klasskamp har ersatts med raskamp...
    (och feministerna kör med sin könskamp)

    SvaraRadera
  21. Om liberala partier röstade fram Hitler så finns det två möjliga förklaringar:

    1) Partierna var egentligen inte liberala. Skulle man gräva fram deras partiprogram misstänker jag att man skulle hitta massvis med icke-liberala ståndpunkter, precis som med i princip alla andra partier som kallar sig liberaler.
    2) De visste inte vad Hitler egentligen stod förr, eller vad han tänkte göra.

    Att försöka få det till att liberaler stödjer nazism är patetiskt.

    SvaraRadera
  22. swedish libertarian,

    liberalismens första motståndare var också konservatismen och privilegiesamhället.

    SvaraRadera
  23. Den som vill se Micke förnedra sig själv i ämnet Nationalsocialismens politiska hemvist, bör läsa denna blogsträng:

    http://ingero.blogspot.com/2006_11_01_archive.html

    SvaraRadera
  24. OP,

    Humor!

    Roligast var ändå att se micke säga hejdå 10 gånger för att sedan ständigt komma tillbaka!

    SvaraRadera
  25. "Du [likställde] socialliberalism ... med nazism"

    Det låter som ännu en av Mickes oändligt många förvanskningar som bara existerar i hans egen 'verklighet', dvs i klartest: En av hans många lögner!

    SvaraRadera
  26. Det låter som ännu en av Mickes oändligt många förvanskningar som bara existerar i hans egen 'verklighet', dvs i klartest: En av hans många lögner!


    Du har faktiskt rätt.

    Din polare tyckte inte att jan Björklund och hans parti är nazister.


    Men å andra sidan så anser han på ett annat ställe


    jag ser fascism, kommunism, feminism, nazism som samma skit..
    Allt ovan är marxistiskt trams


    liksom dig och dina papegojor att nazism och kommunism är samma sak..så värdemässigt lägger han socialliberalism på samma skala.


    Jag tycker personligen att alla socialliberaler och allt vänster om det inte är annat än kommunist-patrask.


    Eller hur ....geniet?

    Ät nu några kex och dela med dig till papegojorna..

    SvaraRadera
  27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  28. Det är mycket som är 'skit' här i världen, Micke. En del av det är dessutom 'snack'

    SvaraRadera
  29. Som den gode onkeln konstaterar ovan, är det du som ständigt upprepar dig Micke. Och det gäller inte bara din förmåga att säga "hej då" och ändå stanna kvar. Det gäller i stort sett allt du skriver.

    Men jag vill förstås inte ta ifrån dig den rätten. Inte minst för att våra vänliga tillrättavisningar av dig har haft det goda med sig att du åtminstone har börjat särskriva mindre.

    Även gamla hundar kan således lära sig att sitta. Jag hyser därför också förhoppningen att du någon gång skall lära dig att argumentera. I det avseendet har du ju en del goda förebilder här hos HAX. Och precis som i fallet med särskrivningarna kanske även du kan lära dig att stapla lite goda fakta på varandra? Och vem vet? Du kanske till och med kan lära dig att väva in den "samhälleliga kontexten" i resonemanget?

    Skall vi se om du kan låta bli att kalla mig för "fascist" denna gång (Det får du förstås göra men det vore önskvärt om du kunde backa upp det otrevliga påståedet någon gång)?

    Allt gott!

    OP

    SvaraRadera
  30. Fick du inga kex?

    Visäger väl att Jan Björklund är kommunist och därmed också praktiskt taget nazist.

    Gladare nu?

    SvaraRadera
  31. det vore önskvärt om du kunde backa upp det otrevliga påståedet någon gång


    Det är inte otrevligt alls.

    Det är värdemässigt ingen skillnad alls på det och all den skit du insinuerat om mig så det är bara att tugga i sig ...
    Varsågod.

    SvaraRadera
  32. Inget gott som inte har något ont med sig. Jag syftar förstås på att Micke nu övergått till ihopskrivningar istället för sär skrivningar. ;-)

    Sedan trodde jag inte att du skulle kunna börja argumentera på en gång Mikce. Naturligtvis kommer det att ta tid innan du kan göra något sådant. Tills dess får vi hålla tillgoda med de vanliga osammanhängade plattityderna från din sida.

    Sedan så insinuerar jag inte något om dig Micke. Jag skriver i klartext att du inte kan argumetera i sak och att du därför framstår som förvirrad. Vidare är inte att påstå något samma sak som att argumetera för sin sak.

    Så påstå du att Björklund är kommunist, nazist etc, men utan argument "varför han är det", blir det bara tomma ord.

    SvaraRadera
  33. Det räcker med att jag vet att du är ett pucko och den första meningen i din bloggprofil är allt som behövs för att bevisa det...objektivt.

    Ok?

    SvaraRadera


  34. Så påstå du att Björklund är kommunist, nazist etc, men utan argument "varför han är det", blir det bara tomma ord.




    Snacka om idiot.

    JAG påstår inte att han är nånting annat än liberal.

    Prova att läsa trådarna innan du tar fram synonym och rimlexikonet för att dra en lans för din enfalden.

    SvaraRadera
  35. Micke

    Du verkar inte ha någon bra dag igen (för vilken gång i ordningen?)

    Och som även OP konstaterar (för vilken gång i ordningen?) kan du inte föra en argumentation.

    Jag tror tom att själva innebörden i begreppet 'argument' är dunkelt för dig.

    Men så har jag också konstaterat att hela din tillvaro, det du kallar 'din verklighet', verkar försiggå i ett ständigt dunkel ur vilket du inte kan fly ...

    SvaraRadera
  36. Det är jävligt märkligt.

    Jag har med argumentation visat att du hade fel när det gällde vad som sagts om vad socialliberalism är och inte är.Troligen därför att du inte orkat läsa tråden innan du svarade.

    Vad pratar du nu om?
    Prova att äta pytt i panna med stekt ägg,dricka ett stort glas mjölk. och 3 koppar kaffe så kanske bakfyllan släpper?

    SvaraRadera
  37. Och som även OP konstaterar (för vilken gång i ordningen?) kan du inte föra en argumentation


    Det har han aldrig sagt.
    Han har sagt att jag inte har nåt rimlexikon och att det betyder att jag är rödrock och att han inte gillar såna.

    Ärligt talat förstår jag inte vad han menar med det.

    SvaraRadera
  38. Micke, det är klart att du inte förstår vad han (och även andra) menar. Det är därför du brukar bunta ihop alla dem och allt övrigt i ett kärnfullt 'ni' som utgör konspirationen vars yttersta syfte är att mot din vilja sprida ljus i ditt självförvållade dunkel ...

    Men det är bara därinifrån det ser ut på det sättet Micke, tro mig!

    SvaraRadera
  39. Jonas.Jan Björklund är inte kommunist.


    Det är svårt att förstå varför du och prosagubben blir så upprörda över att jag påpekar det.

    Kan det bero på att han säger vad NI säger allihop men på fel sätt som gör att det blir pinsamt när jag påpekar det?
    HUrsomhelt.

    Det är inte kul att vara bakfull men om du föjer mitt förslag och sen lägger dig framför tv´n och slår på europsport och kollar bordtennis några timmar så blir du som vanligt inom ett dygn.

    SvaraRadera
  40. Micke, käre vän, att du inte vet vad en "Rödrock" är för något borde inte förvåna mig, men jag måste nog erkänna att jag ändå blev det. Jag trodde inte det var möjligt att hitta ytterligare ett stort hål i din schweizerost till kunskapsbank.

    Jag hade fel.

    I övrigt verkar det eviga ljuset i din trånga tunnel fortsätta att lysa med sin frånvaro, som vanligt skall sägas.

    mvh

    OP

    SvaraRadera
  41. socialliberaler är inget annat än gamla kommunister som inte längre kan köra med sin retorik om planekonomi och statlig detaljstyrning....
    De har börjat kalla sig för socialliberaler och kör idag med "Jag tror på marknadsekonomi, men....", sen spyr de ut sitt vanliga anti-kapitalistiska smörja--- socialiberaler är inget annat än kommunister under ny flagg... 2000-talets kommunister kan man kanske kalla dem för...

    lästips:
    Socialliberalismen är mer socialism än liberalism
    Socialliberalen är ingen frihetsvän
    av Mattias Svensson
    [url]http://www.liberaldebatt.se/nr/2007.56/s13.html[/url]

    SvaraRadera
  42. JJ.

    Jonas och OP är säkert intresserade av att snacka med dig om det där.
    Det är jag helt övertygad om.

    SvaraRadera
  43. Jonas? OP?

    Kan ni reda ut det här?

    SvaraRadera
  44. Micke, om man får tro dina egna utsagor är du en gammal fd. kommunist (-sympatisör) som numera hyser vissa socialliberala föreställningar och värderingar på valda områden.

    Däremot skulle jag inte dra några vidare eller mer generella växlar på just din vandel ...

    SvaraRadera
  45. Se där.

    Förutsägbar som tåget

    Jag visste att du inte skulle ha ryggrad att svara på JJ´s inlägg

    Micke, om man får tro dina egna utsagor är du en gammal fd. kommunist

    Nej Jonas.Jag har inte påstått att jag är en gammal kommunist.Din hjärntvättade skalle har tolkat det så när jag förklarat att ni är likadana som den sektvänster jag aldrig blev en del av därför att dom liksom er ..."bara var för jävla mycket"

    Fattar du nu?

    Jag har aldrig varit den extremist du är om man väger det mot den allmänna politiska medvetenheten.

    Fattar du?

    SvaraRadera
  46. Ledsen Micke, men du kanske skall läsa vad jag skriver istället för att spinna igång om dina egna fantasier och börja veva vilt mot dem.

    Du kanske tror mig när jag påpekar att det ser lite pinsamt ut!?

    Hur som helst, oavsett hur exakt du betecknade dig under din 'progressiva' period stämmer beskrivningen hyfsat bra på dig. Och jag skrev också att man inte bör dra för stora slutsatser ur just din vandel.

    (Förstod du sammanhangen lite bätre nu, Micke?)

    SvaraRadera
  47. Hur som helst, oavsett hur exakt du betecknade dig under din 'progressiva' period stämmer beskrivningen hyfsat bra på dig


    Jaha..men då ska jag framledes ägna mig åt att beskriva dig som apa på ett zoo.
    Jag tycker att det stämmer som beskrivning på dig.

    Dessutom förefaller det som din "progressiva period" som apa är i sitt peak läge just nu.

    SvaraRadera
  48. Och jag skrev också att man inte bör dra för stora slutsatser ur just din vandel.


    Att jag aldrig varit en apa på zoo?

    Nej det är helt klart ett plus i min marginal.

    SvaraRadera
  49. Att du befinner dig i marginalen har dock ingen av oss betvivlat Micke.

    Så vilken var din poäng? Gissar att vi som vanligt aldrig får reda på det.

    Allt gott!

    OP

    SvaraRadera
  50. Micke, jag ser att du gör anstränger dig till ditt yttersta i debatten.

    Och du har mina oreservereda lycko- och framgångsönskningar i denna din mödosamma strävan ...

    SvaraRadera
  51. Att du befinner dig i marginalen har dock ingen av oss betvivlat Micke.


    Oavsett vilket är jag utanför buren eller hur.

    En banan till?

    SvaraRadera
  52. Och du har mina oreservereda lycko- och framgångsönskningar i denna din mödosamma strävan


    Jag vet det Jonas.
    Vår gemenskap är få förunnade.

    SvaraRadera
  53. 'Gemenskap'?

    Blanda inte in mig i vår konversation, Micke!

    Osjälvisk medmänsklighet och barmhärtighet skulle jag nog snarare säga.

    Du vet sånt som vänstersidan ständigt pratar om, men alltid vill att någon annan skall stå för!

    SvaraRadera
  54. Du vet sånt som vänstersidan ständigt pratar om, men alltid vill att någon annan skall stå för!

    Exakt.Du pröjsar som vanligt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.