2008-01-18

God dag, yxskaft!

Pär Ströms bok Mansförtryck och kvinnovälde har retat upp många. Bland annat författaren Susanna Alakoski. I något slags försök till replik i dagens Aftonblad rabblar hon, utan vidare spisning, upp ett antal rättigheter, förmåner och politiska bravurnummer som rör kvinnor. Vad nu det antas bevisa.

I hennes lista hittar vi allt från kvinnlig rösträtt till förbud mot pornografiska föreställningar. Undrar just om hon viktar de två sakerna lika? För någon förklaring står inte att få. Ogifta kvinnors rätt att vara myndiga listas tillsammans med FN:s kvinnoår. Lika arvsrätt för kvinnor och män listas med positiv särbehandling i den akademiska världen.

Vad vill människan ha sagt? Jag begriper faktsikt inte.

Sedan toppas det hela med web-frågan "Håller du med Susanna Alakoski? Kvinnor borde väl ha lika rättigheter som män, eller?" En fråga där första ledet inte går att svara på eftersom människan inte kan förklara vad hon vill. Och där andra ledet är en självklarhet, som inte nödvändigtvis rimmar med det första ledet och som, vad jag förstår, inte heller behöver motsäga Pär Ströms tes om att det finns manshatande feminister. Plus att frågan är en aaaaning ledande.

Någon som förstår vad Alakoski egentligen vill?

(Tipstack: Rikard)

5 kommentarer:

  1. Undrar just hur många som, i likhet med mig, röstade nej på web-frågan på rent trots... :)

    SvaraRadera
  2. Susanna Alakoska "författare"? Visst, hon har ju gett ut en hel (!) bok. Men jag tror nog att hon har mer bakgrund som genusvetare, socionom och pressekreterare åt Gudrun Schyman...

    SvaraRadera
  3. Jag håller inte med Pär Ström i hans argument, men jag är himla nöjd med lite skräp på radikalfeministernas curlingbana.

    SvaraRadera
  4. Alakosken vill markera sin plats vid den statsfeministiska köttgrytan.

    Svårare än så är det inte.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.