2008-06-25

Anonymt bloggande blir omöjligt?

Appropå att EU vill reglera bloggandet...

Om EU nu vill "klargöra" bloggarnas ställning (i juridiska termer), "kvalitetsstämpla" dem och att alla intressen de kan tänkas företräda skall redovisas – då blir det, vad jag kan förstå, omöjligt att blogga anonymt.

För att hamna där behöver man alltså inte ens införa en registrering.

Och att folk bloggar anonymt är faktiskt inget problem – om man inte gör det till ett.

Däremot är det ett problem om anonyma bloggar och pseudonymer blir omöjliga eller möjligen förbjudna att använda.

Då kommer all slags whistleblowers att tystna. Då blir det synd om dem som bloggar anonymt för att de är rädda för vad chefen skall tycka. Då försvinner möjligheten att skriva anonymt på nätet för den som vill undvika att exponera sin familj eller sina vänner. Då kan man inte längre uttrycka sina åsikter utan att behöva bli något slags offentlig person.

Men hur var det nu? Jo... "Den som är oskyldig har inget att dölja!" Ha!

Bloggposten om att EU vill reglera bloggandet»

6 kommentarer:

  1. Man baxnar.

    - Vad är den principiella skillnaden mot att sätta upp lappar anonymt?

    - Hur många anonymitetstjänster och andra tekniska workarounds kommer inte att skapas?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag heter Lotten Collin och arbetar på Ekot, SR. Om du, eller någon annan som är intresserad av att prata med mig om EUs initiativbetänkande angående bloggarna, så vänligen hör av er så snart som möjligt på

    lotten.collin@sr.se

    Väl mött

    SvaraRadera
  3. Det här påminner mig om skatteverkets knaserier för något halvår sedan. De ville beskatta Blondinbella m fl för att bloggarna publicerades i Sverige och innehöll reklam (eller något sådant, minns inte helt klart).

    Den enkla lösningen på det problemet vore ju att bara flytta bloggen till ett utländskt blogghotell.

    Samma sak gäller i den här frågan. Om EU inte tillåter fria bloggar så är det bara för bloggarna att flytta till typ Cayman Isl.

    SvaraRadera
  4. För åtta år sedan skrev jag en roman som heter "Moraldepartementet" som beskriver hur regimen inför en frivillig "kvalitetsmärkning". Men i praktiken innebar det att web-hotellen fick plocka bort alla sajter som saknade kvalitetsmärkning. I romanen framgår det att t.ex. pornografiska sajter aldrig kunde erhålla "Ugglemärket", vilket välkomnades av de militanta moralisterna.

    Tror jag skall lägga ut den där romanen för allmän beskådan nån gång, om intresse finns. Ja, innan den blir helt föråldrad...

    SvaraRadera
  5. Publicera den gratis på vulkan.se

    SvaraRadera
  6. Vansinnet känner inga gränser.

    För det första, vad definierar en blogg, enligt Mikko? Är en online dagbok en blogg? Är twitter en blogg?

    För det andra, behöver verkligen bloggar regleras? Är det nån som överhuvudtaget litar på uppgifter på en blogg av en person som inte stoltserar med sitt riktiga namn?

    Jag kommenterar här tex enbart med mitt förnamn, jag kan vara vilken David i Sverige som helst.

    Om jag tex skriver att
    ...ett flertal FRA anställa hemligt arbetar för IFPI
    ...att dessa personer skapat "de hemliga uppgifterna" om att FRA räddat Sverige från terroristattentat ett flertal gånger
    ...att det är dessa uppgifter som fått riksdagen att ge FRA de tekniska möjligheter att övervaka alla trafik
    ... bara för att sätta dit olagliga fildelare.

    Är det då någon som tror på mig?

    Vi lever i en Webb 2.0 värld. Mina yttringar, även om de är anonyma, kan ifrågasättas, dementeras, bekräftas. Visar det sig att det är sant, genom "bevis" (bandupptagningar, dokument på ex wikileaks osv) så kommer det upp till ytan, till gammelmedia, blir polisanmälningar och domstolar.

    Men annars? Folk skiter ju fullständigt i informationen jag som anonym skriver.

    Och lyckas det trots allt vara något sensationellt som dessutom låter som att det är sant, så hamnar det på sidor som tex http://www.snopes.com/ eller dylikt. Där det läggs rätt stort arbete på att bekräfta/dementera uppgifter.

    Ta ett annat exempel, "Lotten Collin" bland kommentarerna. Hon jobbar på SR och vill ha kontakt med personer som vill yttra sig enligt en anonym kommentar.
    Är det inte en riktig "Lotten Collin" eller ens någon som jobbar på SR, utan ett falskt inlägg av något pucko (som det finns många av), så... vem bryr sig?

    Äh... det finns betydligt viktigare saker att behandla än att försöka reglera bloggar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.