2008-06-24

EU vill koppla bloggarna

[Uppdaterad information hittar du här!]

  • Alla bloggar skall registreras / licensieras av staten.
  • Det skall bli lättare att komma åt bloggare juridiskt.
  • Myndigheterna kan reglera innehållet på din blogg.

Låter det dåligt? I så fall har du bråttom. Enligt planen skall Europaparlamentet rösta om detta redan den 22 september.

Kulturutskottet har redan klubbat igenom socialdemokraten Marianne Mikkos initiativbetänkande med den högtravande titeln "editorial independence and media pluralism".

Till att börja med vill man "klargöra bloggarnas ställning". Och det låter ju inte så farligt. Men vad betyder det? Jo, att alla bloggar måste ha en ansvarig utgivare – och därmed också vara registrerade. (Man kan ju undra vad EU tänker göra med de bloggare som vägrar bli registrerade / licensierade.)

Sedan får man hoppa lite mellan den lite ryckliga svenska översättningen och den engelska texten för att få svar på frågan varför.

Dels talar man om att stärka bloggarnas rättsliga ställning. Och det vore ju bra om det var meddelarskydd och tryckfrihet vi talade om. Men det är det inte. Ser man till rapporten som helhet, så handlar de rättsliga aspekterna om att det till exempel skall gå att förbjuda att vissa bilder visas och om att det skall bli lättare att kunna stämma oss bloggare.

Dels talar man om rätten till replik. Då kan man ju tycka att en blogg med möjlighet till kommentarer har en inbyggd rätt till replik. Men det är inte vad man menar. Man syftar på samma princip som för tidningar – att den som känner sig trampad på tårna skall ha rätt till genmäle på redaktionellt utrymme. På svenska betyder det att om du ger dig på någon, då skall den personen ha rätt att svara i en separat bloggpost på din blogg.

Rapportören, Marianne Mikko (s), säger att "bloggvärlden än så länge varit en plats för goda avsikter och förhållandevis ärliga syften. Men när bloggarna blir triviala, vill också folk med mindre principer använda dem."

Hon säger också att bloggarna "är i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden."

Vidare säger hon att "jag tror att allmänheten fortfarande väldigt mycket litar på bloggar, de ses fortfarande som ärliga. Och de ska fortsätta att vara ärliga. För det behöver vi en kvalitetsstämpel, upplysning om vem som verkligen skriver och varför."

Såpass!

Och nu har jag bara skrapat på ytan. Det skrivs och sägs så mycket hårresande dumt i detta papper att man baxnar. Och det gäller inte bara bloggar – den fria pressen, tryckfriheten och äganderätten utsätts också för krypskytte.

Om denna initiativrapport går igenom den 22 september, så blir den inte lag direkt. Istället kan den ses som en "beställning" av lagstiftning, från Europaparlamentet till kommissionen och rådet. Så ännu finns det tid och utrymme att reagera. Men inte länge till.

EU: Bloggar - en ny utmaning
EU: User-generated content and weblogs - a new challenge
EUwiki: INI/2007/2253
EU: Protect editorial independence and media pluralism, says Culture Committee

(Tipstack: Erik)

[Uppdaterad information hittar du här!]

114 kommentarer:

  1. Yes! Vi kommer att få se en helt ny rörelse av SVARTBLOGGARE!!! Det här kommer att bli kul...

    Tyvärr är den trista baksidan att EU går mot en total reglering av Internet, China style - för någon annan möjlighet att reglera bloggandet ser jag faktiskt inte. Kom ihåg var ni läste det först.

    SvaraRadera
  2. Hon vill tydligen hindra människor från att"förorena cyberrymden". Intressant maktspråk. Ska hon inte förespråka en bättre rashygien också när hon ändå är igång?

    SvaraRadera
  3. Jag blir bara så jävla matt. All denna massiva offensiv mot det internet vi lärt oss ta förgivet. Ibland, som nu, känner jag för att bara lägga ner, rätta mig i ledet och bli en god medborgare som bidrar till staten.

    SvaraRadera
  4. en estländska som inte har förstått ett skapandes grand om vilken skada en statlig kontroll över media och opininsbildning.. finns människan på riktigt eller är hon en provokation??


    olof den andre

    SvaraRadera
  5. Min kinesiska kollega sade just att det är läge att sluta klaga på Kina. Jag är matt.

    SvaraRadera
  6. Hur skulle EU kunna reglera vad man skriver på en blogspot.com-blogg till exempel? Den ligger ju inte i EU.

    SvaraRadera
  7. Men de vet var du bor.

    Och med FRA-avlyssning och teledatalagring blir det inga problem att reda ut vem som står bakom ett alias på en blogg.

    SvaraRadera
  8. Men för helvetes jävla helvete! Lägg av! Lämna oss i fred! Sluta peta i allting och i allas liv! Det gäller EU, staten, landstinget, kommunen, rubbet! Hands off! Nu!

    SvaraRadera
  9. Nu får det vara nog med detta sjuka EU! Ska vi ens vara med i skiten längre? Detta håller inte. EU blir mer och mer som ett nytt Sovjet tamefan
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  10. "Nädå jag driver ingen blogg. Jag bara råkar uppdatera min hemsida varje dag sådeså" - säger jag då.

    SvaraRadera
  11. det ar dags att gora uppror pa riktigt, revolution ar inget frammande koncept for liberalismen

    SvaraRadera
  12. Nå... jag är inte riktigt säker på att huvudsyftet bakom miss Mikkos initiativ är att strypa bloggarnas yttrandefrihet.

    Då skulle jag istället gissa på att det är den sedvanliga politiska ryggmärgsreflexen att alltid få vara med och styra och reglera - den yttersta av politiska drivkrafter...

    Rannsaka er själva, liberaler! Ni som avskyr politisk styrning och reglering ställer ju er utanför den apparat som ger er makt att framföra frihetens politik. *morrar*

    Fast visst; vissa av hennes formuleringar känns oroväckande. Mycket oroväckande. Men har inte Frankrike redan en lag som reglerar medborgarjournalism? Är det inte denna lag som nu skall spridas?
    *lämnar frågan öppen för andras svar*

    SvaraRadera
  13. När vi väl blivit registreringsskyldiga kommer vi att avtvingas en avgift som sedan stiger mer och mer och sen får vi väl nån klimatskatt på det hela varmed en stor del av alla fattiga unga studenter tvingas bort från bloggvärlden.
    Kalle Strokirk

    SvaraRadera
  14. Mitt svar till europaportalens rapportering: (har skrivit det i bloggen, men av någon anledning dyker det inte upp på sidan)

    Kära Marianne Mikko, om du vill veta vem jag är ställ mig den frågan och lämna din mailadress så kan vi diskutera det privat.

    Du säger att "jag tror att allmänheten fortfarande väldigt mycket litar på bloggar, de ses fortfarande som ärliga. Och de ska fortsätta att vara ärliga. För det behöver vi en kvalitetsstämpel, upplysning om vem som verkligen skriver och varför."

    Detta är inte en nyhetsredaktion, detta är bloggare som ibland pga rädsla för repressalier från bla statsmakten presenterar sina åsikter anonymt och detta måste de få fortsätta göra.

    Det du i verkligheten skriver är att du vill veta vem som säger vad.

    Detta kan direkt härledas till debatten om FRA-lagen.

    Vi har rätt att säga vad vi vill, när vi vill och göra det anonymt om vi så väljer att göra det.

    Det finns redan kontroll, det kallas att vara källkritisk när man läser.
    Om en bloggare skriver något utan att länka till varifrån han/hon fått påståendet kan man enkelt söka efter det och därigenom få reda på och bilda sin egen uppfattning om hur rätt bloggaren har i sak.

    Det är bara vackra ord för åsiktskontroll du framför Marianne Mikko.

    SvaraRadera
  15. Nå... jag är inte riktigt säker på att huvudsyftet bakom miss Mikkos initiativ är att strypa bloggarnas yttrandefrihet.

    ..kanske inte, men "law of unintended consequences"?
    Betvivlar att brittiska terrorlagar stiftades för att kunna övervaka folk och se om de källsorterar.

    Allt lagarna kan användas till kommer de att användas till, det är en gammal naturlag inom politik och juridik.

    SvaraRadera
  16. Det enda verkligt gränslösa inom EU tycks vara idiotin...

    SvaraRadera
  17. Richard och Peter!

    Ni har rätt på var sitt sätt. Det är så det går när man lämnar över makten till oavsättliga politiker (EU kommissionen)/byråkrater alla med inställningen att de måste reglera våra liv. Konsekvensen blir att vi får lagar som inte är minsta gemensamma nämnaren utan sämsta gemensamma nämnaren av de i EU ingående ländernas lagstiftning.

    EU är oreformerbart och det enda sättet att återta vår frihet är att lämna EU. Ja men våra egna politiker är ju några av de värsta invänder de frihetliga EU-vännerna. Möjligt, men fråga er vilket är lättast att vinna mot - våra egna idioter eller hela EUs samlade kår av reglerare, som dessutom tillskansat sig ett regelverk som gör det näst intill omöjligt att granska dem. Vi har fortfarande (men hur länge till?) vår offentlighetsprincip.


    CETERUM CENSEO UNIONEM EUROPAEAM ESSE DELENDAM

    SvaraRadera
  18. Tror nog snarare att det är att politikerna börjar bli rädda för bloggarna eftersom de inte kan styra dem på samma sätt som gammelmedia, så vad bättre då än att försöka tvinga in dem i samma form.

    SvaraRadera
  19. Peder du har rätt. I bloggosfären komer sanningen alltid fram. Mona Sahlin kanske är arg för bloggen som heter Monaljuger....
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  20. Verkar ju som om vi går mot totalövervakning ganska snabbt nu, vad är det som driver dessa människor? Vad är det som får _människor_ att vilja utsätta andra människor för denna övervakningen.

    Usch, vad ska man ta sig till?

    SvaraRadera
  21. Jag tycker att det är märkligt att det är en estnisk parlamentariker som föreslår det hela... Estland är ju relativt stora på IT-området, de har duktiga programmerarstudios och har generellt IT-boomen att tackar för massor. Den här Mikko måste vara en stenålderskandidat av något slag, för hon verkar definitivt inte gå hand i hand med landets utveckling i övrigt. Det är inte som när en fransman vill ha mer skattepengar till jordbruket, liksom.

    Givetvis kommer det inte att fungera, men bara tendensen att EU diskuterar sådant här är ett bra argument för att försöka motarbeta den nuvarande unionen och så snabbt som möjligt söka omforma den radikalt. Vilket lär bli svårt med alla äckliga kontrollfreaks, subventionskramare och betonghäckar som sitter där :/

    SvaraRadera
  22. Noteras kan att det inte finns någon rätt till replik i papperstidningar. Det finns i Sverige ett högst frivilligt system med pressetiska regler där man möjligen skulle kunna tala om en sådan rätt, men i en tidning är det alltid ansvarig utgivare som bestämmer innehållet.

    Andra länder har förstås andra regler och andra traditioner. Det är stor individuell skillnad.

    SvaraRadera
  23. Ursäkta.

    Mitt tidigare inlägg var riktat till Roberth Ström (och Peter Harold).

    SvaraRadera
  24. I Marianne Mikkos CV står att hon tog universitetsexamen i journalism vid universitetet i Tartu 1984. Sovjetjournalist...

    SvaraRadera
  25. Sa inte Ronald Reagan något i stil med att det normala statliga svaret på en ny företelse var "Om det rör på sig, beskatta det, om det fortfarande rör på sig, reglera det".

    Allvarligt skojat.

    Jag börjar faktiskt bli lite rädd nu.

    FRA-lag i sverige, hur länge dröjer det innan motsvarande lagstiftning börjar poppa upp i fler europeiska länder med hänvisning till att sverige redan har?

    Teledatering, 'nuff said.

    PKU-register öppnas för polisen, rimligen bör de i så fall också spärra möjligheten att gå ur om det skall vara lönt.

    RFID-chip på senil-breven.

    Sammantaget har vi ökat farten rejält i vår resa mot det totala kontrollsamhället.

    Och "gemene man" fortsätter lägga flintasteken på grillen och korkar upp en flaska rödtjut till, "FRA-lag, säger du det, vad intressant, men hörru, nu pratar vi om något roligare".

    Vart skall man emigrera egentligen?

    SvaraRadera
  26. Jag orkar förstås inte spåra upp och läsa igenom förslagstexten. Någon som gjort det kanske kan svara på själva kärnfrågan: Vad är en blogg? Hur definierar de "blogg"? Är mina vanliga webb-sidor en blogg eller inte? Eller är det bara den del som jag faktist kallar blogg? Blir jag undantagen om jag döper om min blogg till "Bertil filosoferar"?

    SvaraRadera
  27. "Vart skall man emigrera egentligen?"

    I den här takten börjar väl Kina och Nordkorea torna upp sig som seriösa alternativ?

    (Jag börjar tro på HAX's tes om att länderna i östeuropa kommer ta över den liberala facklan, och Kanada och Australien)

    SvaraRadera
  28. Jag är gråtfärdig. Allt ska kontrolleras, regleras, övervakas... Har det på senare tid kommit ett endaste litet förslag som syftar till att öka friheten?

    SvaraRadera
  29. Niklas:
    "Om det rör på sig, beskatta det, om det fortfarande rör på sig, reglera det".

    Uttrycket innehöll en tredje del också:
    Och om det slutar röra på sig, subventionera det.

    SvaraRadera
  30. Det är egentligen ganska enkelt...

    Om vi inte gör motstånd kommer vansinnet bara att eskalera.

    Om politiker aldrig går på pumpen och blir utskällda och förlöjligade kommer de att tro att det bara är att köra på.

    SvaraRadera
  31. Håller helt med Henrik där ...

    Det var faktiskt nära förra onsdagen.

    Hade Regeringen Reinfeldt fått sig en näsbränna genom FRA-omröstningen hade den passat sig väldigt noga för att lägga fram fler förslag som var lika illa genomtänkta.

    Dessutom hade fler riksdagsledamöter vågat prata öppet om vad dom faktiskt anser, både innan lagförslaget blir till, och när den faktiskt propositionen debatteras.

    Och dessutom hade de (alltför få) ledamöterna som trots allt har några frihetligt liberala reflexer (och dito kompass) kvar, stärkt sina aktier och ställningar.

    Nu kroknade dom, gav upp, på mållinjen för att 'motståndarsidan' erbjöd dem en illa maskerad nödutgång, ett halmstrå att symboliskt rädda något fragment av ansiktet med.

    SvaraRadera
  32. Usch, jag mår dåligt. Verkar ju inte finnas en ljusglimmt någonstans.

    Fattas bara att eländet skenar iväg så långt att vi får ett undantagstillstånd berättigat av "terroristhotet" också.

    SvaraRadera
  33. När skall politikerna förstå, att de enda de skall reglera, o utrensa, är sig själva.

    SvaraRadera
  34. Gammelmedia jublar - snart står de äntligen ohotade igen.

    Politikerna jublar. Inga fler naglar i ögonen, inga fler bloggbävningar.

    Men hur ska det gå till, rent konkret? Jag menar, med tanke på att Internet är globalt och allt det där?

    SvaraRadera
  35. Ja fyfan, senaste veckrona har man mått dåligt, fattar inte regering samt svenskarna att sverige är på väg åt helvete?
    Och jävligt fort med verkar det som.
    Kontrollera bloggar? jag kallar dom som överhuvudtaget kom på tanken jävla as rent ut sagt =\
    Har dom inga viktigare saker att lägga tid och pengar på undrar man då.

    SvaraRadera
  36. helt ärligt, vart ska man flytta?

    SvaraRadera
  37. Hm, undrar vad definitionen av en blogg blir.

    Ska bli kul att se alla som har en Facebook-wall att få registrera sig hos staten. (Och om inte, ska det bli kul att se alla bloggare gå över till Facebook.)

    Jag tror det här behövs så att svensson hemma i stugan vaknar upp ur sitt WoW-liv.

    SvaraRadera
  38. Är inte "cyberrymden" ett 90-talsord?
    Damen hänger med.

    SvaraRadera
  39. Som sagt, vart fan ska man flytta nånstans?

    SvaraRadera
  40. Jag kommer bara att vägra att vare sig släcka min blogg eller "registrera" den någonstans. Dom får komma och hämta min dator eller slänga mig i fängelse eller vad som helst. Jag köper bara en laptop och flyttar servern utomlands alternativt bloggar från en gömd iphone i finkan.

    Dom kan dra åt helvete.

    SvaraRadera
  41. Johan

    Säg det, inte mycket frihet land kvar i världen, om något alls.

    Sägt till om du ser något!

    SvaraRadera
  42. Det var bra att du uppmärksammade detta. Detta måste motverkas med alla tillbuds stående medel.

    SvaraRadera
  43. Viljan att reglera Internet säger mycket om att man ser nätet i grund och botten som ett hot. Det är väldigt intressant.

    SvaraRadera
  44. Tja, regimen i Sverige skulle ju kanske kunna stoppa detta anti-bloggare förslag. Alla frihetligt lagda skulle jubla om det stoppades och Fredrik Reinfelt skulle med ett snett leende kunna konstatera att ordningen är återställd (och FRA-lagen glömd).

    SvaraRadera
  45. Att Internet och mjukvaruindustrin har kunnat blomstra så snabbt de senaste 15-20 åren är för politikerna har lämnat denna marknad till stor orörd (jmf. med andra marknader. Se på bostadsmarknad som är helt sönderreglerad vilket har givit brist, köer och dyra priser.)

    Politikerna har så klart inte hållit sig borta med flit, utan det har berott på att de har tillhört en äldre generation som knappt har fattat vad skillnaden på Word och Windows är. Och när myntet äntligen har trillat ner för dem så har den teknik de ska reglera ofta hunnit bli gammal. Därför har det kunnat fortsätta.

    Men nu verkar det som vi håller på få en ny generation politiker som är med på noterna. Det är bara en tidsfråga innan man kommer kräva att all programvara och alla webbsidor måste handikappanpassas för synskadade, döva och fans moster. Allt självklart förhandsgranskat av en statlig kommitté så det uppfyller kraven för vad som är politiskt korrekt för stunden. Och självklart beskattat så som allt annat.

    "The government solution to a problem is usually as bad as the problem"
    - Milton Friedman

    SvaraRadera
  46. De kan lika gärna implantera en gps-mottagare med inbyggd mikrofon & router i folket's arsle.

    Så kommer de å spara mycket mer !

    SvaraRadera
  47. "Jag börjar tro på HAX's tes om att länderna i östeuropa kommer ta över den liberala facklan, och Kanada och Australien"

    Nja, kikar man på Kanadas nya motsvarighet till USA:s DMCA, Bill C-61, så blir man mörkrädd. Och Australien har väl lika skev syn på internet som de flesta andra länder?

    Dags att kapa en öde ö och utropa självständighet? (Som han gubben utanför Shetlandöarna)

    SvaraRadera
  48. Tja Centern verkar ju redan ha börjat genom att kontakta en bloggares arbetsgivare. Se DN.

    SvaraRadera
  49. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2683&a=795695
    och politikernas reglering har redan fått effekt

    SvaraRadera
  50. Hej.

    Det finns lite matnyttig information att hämta på www.vaken.se
    VIKTIGT!!

    Hej hej

    MVH

    SvaraRadera
  51. ops, här är den

    http://www.dn.se/DNet/
    jsp/polopoly.jsp?d=2683&a=795695

    SvaraRadera
  52. Skärp er, viist är det inte bra!

    Men en reaktion föder en motreaktion, eller hur?

    Annars kan man ju alltid lägga sig ned och dö.

    SvaraRadera
  53. Vafan? Pirathetsjakt, datalagring, FRA-lag och nu detta?! Någon som har ett förslag på ett fritt land med liberal invandringspolitik?

    SvaraRadera
  54. Fy vad förbannat trött jag blir, jag skrev ju om det redan 24 oktober förra året när Italien suktade efter Polens tilltag. :| Tydligen hade jag inte så fel som jag hoppades.

    SvaraRadera
  55. Kan ju kanske nämnas att Maria Carlshamre sitter i samma kommitté. Så lämpligast skriver man till henne.

    SvaraRadera
  56. Så länge Vàclav Klaus är president i Tjeckien känns det som en hyfsat liberal bastion. God öl har de också!

    SvaraRadera
  57. Jag vet inte mycket om Marianne Mikko. Såvitt jag förstår är hon från Estland och tillhör deras socialdemokratiska parti. Det verkar vara ett mer högerinriktat parti om man får tro kommentarerna på nätet, se t ex Enn Kokk som är född i Estland och verkar känna till förhållandena väl.

    Du kanske inte kände till det när du skrev, HAX?

    SvaraRadera
  58. Mikkos "förslag till betänkande" finns här:

    Svenska
    Engelska

    SvaraRadera
  59. leob: Jag struntar i vilket parti hon tillhör. Förslaget är nipprigt.

    SvaraRadera
  60. Det är i stunder som dessa som jag osökt känner mig nödgad att ställa frågan: "Vem är John Galt?"

    SvaraRadera
  61. HAX: Kommunikation blir förstås bättre om man säger det man vill och stryker annat.

    Här är pressmeddelandet om EU:s Kulturutskotts röstning. 33 röstade för och 1 mot.

    Ur betänkadet, det som direkt verkar beröra bloggar:
    "
    * Skäl:
    O: I det sammanhanget framhåller man i betänkandet att den obestämda och icke angivna ställning som författare och utgivare av bloggar har leder till osäkerhet om opartiskhet, tillförlitlighet, källskydd, etiska koders tillämplighet och ansvarsfördelning i händelse av rättsprocesser.

    * Förslag
    9. Europaparlamentet föreslår att bloggarnas rättsliga och allmänna ställning ska klargöras och uppmuntrar en frivillig klassificering av dem utifrån deras författares och utgivares yrkesmässiga och ekonomiska ansvar och intressen.

    * Motivering
    I det sammanhanget framhåller man i betänkandet att den obestämda och icke angivna ställning som författare och utgivare av bloggar har leder till osäkerhet om opartiskhet, tillförlitlighet, källskydd, etiska koders tillämplighet och ansvarsfördelning i händelse av rättsprocesser.

    Man rekommenderar att den rättsliga ställningen för författare och utgivare av bloggar i olika kategorier klargörs samt att intressen offentliggörs och frivillig klassificering av bloggar görs."


    Säkert missar jag något här, för det framgår inte klart för mig att man i detta betänkande föreslår något speciellt vad gäller kontrollfunktioner, rättssäkerhet etc. Någon som vill komplettera?

    SvaraRadera
  62. Så vad göra? Jag ställde frågan till blogge också, som jag läser regelbundet likaså. Efter FRA-misslyckandet, det enda som engagerat mig någonsin, så är jag extremt cynisk och bitter... det gick snabbt att knäcka min geist. Om vi inte ens kan påverka riksdagen, vad gör vi då åt det här?!

    SvaraRadera
  63. leob: Du får lära dig att läsa Bryssel-språk. ;-)

    Till exempel:

    "Europaparlamentet föreslår att bloggarnas rättsliga och allmänna ställning ska klargöras" är en direkt hint till det som sker/skett i Italien och Polen. Nu blir det fritt fram för dem och fransmännen att driva sina krav på reglering av bloggandet i hela EU.

    Och skall bloggare som bloggare betraktade få sin rättsliga ställning "klargjord", då är det klart som korvspad att det i EU:s ögon förutsätter en registrering.

    "I det sammanhanget framhåller man i betänkandet att den obestämda och icke angivna ställning som författare och utgivare av bloggar har leder till osäkerhet om opartiskhet, tillförlitlighet, källskydd, etiska koders tillämplighet och ansvarsfördelning i händelse av rättsprocesser" är precis de argument som framförts för detta.

    "Man rekommenderar att den rättsliga ställningen för författare och utgivare av bloggar i olika kategorier klargörs" innebär också att man även vill kunna nita oss för saker som finns i andra delar av texten - till exempel allt för närgången bevakning. (Hej, Federley!)

    Notera också glidningen om användargenererat innehåll. Man anser att det är orättvist att bloggar, Facebook, Youtube m.fl. gratis kan publicera sina användares material samtdigt som tidningar och tv brukar få betala för det. Vandringen registrering - reglering - beskattning är påbörjad.

    Och om någon oklarhet fortfarande föreligger, se till vad tanten själv säger. Hon buntar ihop bloggar och spam (som f.ö. är ett område där EU åstadkommit fullständigt meningslös lagstiftning).

    Eller Jorgo Chatzimarkakis märkliga uttalande som innebär att alla bloggar *måste* klacificeras utifrån vilka åsikter de presenterar.

    Om man gör en oerhört välvillig och godtrogen tolkning, så kanske Tant Fias kattblogg slipper registrering. Men till exempel jag gör det ändå inte. Jag är talesman för ett politiskt nätverk. Och mina mikroskopiska annonsintäkter gör att jag har "ekonomiska intressen".

    Nu skall detta till plenum. Oklart vad som händer där.

    Men sätter vi press på MEP:arna, så kanske delen om bloggar stryks helt. Vilket vore en välgärning.

    Skulle skrivningen gå igenom i plenum, då är det dags för kommissionen att börja planera för hur det hela skall gå till.

    Och då är det fritt fram för polackerna, italienarna och fransoserna att damma av sina förslag i rådet. Och de är ännu värre.

    Hela referensen till bloggar måste bort i plenum. Annars är medborgarjournlistiken på bloggarna direkt hotad.

    SvaraRadera
  64. Spela roll. Ni vet väl att Jorden går under 2012?

    SvaraRadera
  65. Be en makthavare avgöra vad som är "ont uppsåt i cyberrymden". Jo tjena!

    SvaraRadera
  66. leob:

    Kikade just på din blogg.

    Nu fattar jag. Du blev sur för att jag påpekade att tanten är sosse.

    Jag kan trösta dig med att jag hade gett mig på henne även om hon vore borgare.

    SvaraRadera
  67. En möjlighet är att LeoB vill ha en reglering av bloggarna.

    Kjell

    SvaraRadera
  68. HAX, tack för språklektionen. Men kan man verkligen komma undan att "bloggarnas rättsliga och allmänna ställning ska klargöras"? Blir det inte annars en konflikt med övrig publicistisk verksamhet, lite grann som en rökruta? "Om du vill skriva något dumt så får du göra det där borta."

    Vore det kanske bättre att försöka se vad som så att säga kan räddas?

    Med tanke på hur tekniken ser ut har jag svårt att tänka mig att ett allmänt registreringstvång kommer att kunna genomföras. Snarare kommer det att handla om ansvar för innehållet. Inte för att jag vill vara elak (jag bara är sådan) så kan du nog där jämföras med tant Fias kattblogg ;-) - Dvs även om jag ofta inte alls håller med dig så håller du knappast på med någon allvarlig personförföljelse eller planerar elaka brott. Inte heller har du direkta inkomster av din blogg som kan göra varken mig eller skattemyndigheterna avundsjuka.

    Vad jag skulle vilja undvika är framförallt krångel, för det begränsar yttrandefriheten. Vi som skriver på vår fritid orkar helt enkelt inte med krångel. Hur kan vi undvika att dö krångel-döden?

    (Och naturligtvis måste processen kring det nuvarande förslaget följas med en icke-föraktlig portion paranoia. Men inte för mycket, det tar bort den kreativa insikten.)

    SvaraRadera
  69. HAX: Nja, jag blev inte sur för att du sa att hon var "sosse". Du antydde däremot implicit några saker i det du sa som gjorde mig sur. Jag antar att du förstår vad.

    SvaraRadera
  70. Ett litet tilläg:

    Att klargöra bloggarnas ställning och att klasificera oss innebär per automatik att det blir stopp för att blogga anonymt eller under pseudonym.

    Vilket ställer till det en del för whistleblowers, folk som är rädda för sin arbetsgivare, de som vill kunna bedriva kritik utan att behöva bli offentliga personer m.fl., m.fl.

    SvaraRadera
  71. leob:

    Vi är helt överens om att det är *omöjligt* att genomföra en sådan härregistrering.

    Men det brukar inte hindra dem från att fatta beslut...

    SvaraRadera
  72. Och så är det ju svårt att göra något till ett rättsobjekt som inte finns (registrerat).

    SvaraRadera
  73. HAX: Ja, whistleblowers och liknande behöver skydd. Helt klart.

    Och i såna fall misstänker jag att den loggning som görs enligt FRA kan bli ett problem. Så småningom.

    Det krävs alltså inte registrering av bloggarna för det.

    Jag misstänker att någon direkt registrering blir det nog bara fråga om i särskilda fall, ungefär så som du har nämnt. Men i förlängningen ser jag problem genom att det kan komma att krävas någon form av legitimering, identitetshandling, för att komma åt även gratistjänster.

    Jag tror att det viktigaste är att skydda de som behöver skydd i den här kedjan, dvs någon form av meddelarskydd. Det kommer förmodligen att bli komplicerat att garantera sådant skydd, bl a på grund av olika lagstiftning i olika länder, trafik som passerar olika länder osv.

    SvaraRadera
  74. OK, det finns ingen anledning att slappna av, men såvitt jag förstår har Europaparlamentet ingen initiativrätt i lagstiftningsfrågor, och medier och yttrandefrihet faller hur som helst inte inom unionens kompetensområden (läs era fördrag noggrannare!). Och vad är ett initiativbetänkande egentligen?

    "BAKGRUND: Vad är ett initiativbetänkande?

    Varje ledamot i något av EU-parlamentets utskott får lämna ett resolutionsförslag i ett ämne som faller inom EU:s verksamhetsområde. Om frågan faller inom utskottets behörighetsområde kan utskottet besluta att ett initiativbetänkande ska utarbetas. Först måste dock utskottet vända sig till EU-parlamentets talmanskonferens för att få tillstånd till detta. Om tillstånd beviljas utser utskottet en föredragande, som kan vara förslagsställaren. Betänkandet ska innehålla resolutionsförslagets text, som får omfatta högst 200 ord. EU-kommissionen är inte skyldig att fästa något avseende vid ett initiativbetänkande."

    (Hämtat från en tidningsartikel från Flamman: http://www.flamman.se/parlament.php?id=1189)

    SvaraRadera
  75. Kan denna statliga utredning vara av intresse? Jag anar att denna kommer att överensstämma exakt med EUs lagstiftning inom samma område.. Dom som följt Franco Frattinis uttalanden vet att det handlar om CENSUR av internet!!!

    Ett nytt grundlagsskydd för tryck- och yttrandefriheten?
    http://www.regeringen.se/sb/d/6155/a/72402

    SvaraRadera
  76. Men herreminje!!
    Jag blir ju alldeles trött, det är dessvärre min enda spontana kommentar på det här.
    Men svartbloggare låter förvisso roligt i mina öron, som ord.

    SvaraRadera
  77. Nils:

    Jo, det stämmer att det står så i arbetsformerna.

    Men ändå går alla initiativbetänkanden till kommissionen, där byråkrater sitter och vrider och vänder på dem - tacksamma för alla uppslag till saker vi kan reglera i dag.

    I just denna fråga handlar det dessutom om minerad mark. Det finns så många riktigt, riktigt dåliga förslag och krav där ute - som skulle vinna oerhört på att kunna luta sig mot något slags stöd från parlamentets sida. (Det skulle till och med kunna vara detta initiativbetänkandes verkliga syfte.)

    Man måste därför fråga sig: Vad innebär det här omsatt i handling, i verkligheten. Hur kan det implementeras. Vilka faror, oavsiktliga konsekvenser och dynamiska reaktioner kan förutses?

    SvaraRadera
  78. Välkommen till verkligheten! EU strävar efter att bli en superstat och använder alla möjliga medel för att nå dit.I september kommer antagligen socialdemokraterna och de borgeliga EU- parlamentarikerna att komma överens för att reglera denna fråga.
    Vad gör man inte för att hålla väljarna under kontroll och styra det "fria ordet"!...
    Hélène Goudin,
    EU- parlamentariker, Junilistan

    SvaraRadera
  79. Hélène!

    Du har helt rätt men varför argumenterar då inte Junilistan för att vi ska lämna EU? Det är endast utanför denna superstat i vardande vi kan försvara våra friheter.

    SvaraRadera
  80. Nu blir det snart var fri mans plikt att rösta på Sd, det enda folkliga partiet i Sverige.

    SvaraRadera
  81. SD? Ha! Från politikermakt till vit makt, om jag får vara lite raljant.

    Eller, om jag skall vara lite mer seriös, från ett slags kollektivister till ett annat.

    Och vad får dig att tro att SD inte skulle vilja reglera bloggandet?

    SvaraRadera
  82. Ja, för att Sd har ju så mycket sundare värderingar.

    SvaraRadera
  83. Vad spelar det för roll om registreringen formellt sett är frivillig? Alla de andra parametrar som sätts upp i förslaget gör ju att alla bloggar ändå måste gå att identifiera, det vill säga vara registrerade på ett sätt eller ett annat.

    Dessutom är risken stor att de bloggar som inte är registrerade kommer att utestängas från gated nets och listor över "säkra" webplatser som finns i filter på vägen till allt från skolbibliotekens datorer till betalsurfterminalen på flygplatsen.

    RPS spärrlista?

    SvaraRadera
  84. Som genuint moralkonservativ och för begränsad signalspaning är jag efter att ha sett detta beredd att bli livstidsmedlem i libertarianska PP. Mon dieu!?!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  85. Snart kanske folk börjar begripa att det är mer liberalism (mindre stat, mer individ) vi behöver, inte mindre.

    SvaraRadera
  86. "mindre stat, mer individ"

    Var det inte det som den sittande regeringen, gick till val på? Den nya liberalismen, skulle ju ge mer frihet och utrymme för individen. Eller har jag missförstått något?

    SvaraRadera
  87. jenso: Kanske har du missat att frihet får man inte utan att beakta makten (t ex den ekonomiska) och de psykologiska mekanismer som styr vårt tänkande?

    SvaraRadera
  88. Redaktionellt utrymme?

    Genmäle till bloggpostning = kommentar. (?)

    Det är ju hur enkelt som helst.

    Och de glömmer tydligen att en blogg är inget du bli påprackad, du måste trots allt gå in själv och läsa den.

    SvaraRadera
  89. Hej!

    Jag heter Lotten Collin och arbetar på Ekot, SR. Om du, eller någon annan som är intresserad av att prata med mig om EUs initiativbetänkande angående bloggarna, så vänligen hör av er så snart som möjligt på

    lotten.collin@sr.se

    Väl mött

    SvaraRadera
  90. Tyvärr kommer dessa förslag, om de genomförs, antingen slå sönder stora delar av Internet, eller vara helt verkningslösa. Även om det finns gott om verkningslösa lagar, så kommer man iallafall göra ett seriöst försök att undvika detta. Jag ser på framtiden så här.

    Om man skall betrakta en blogg, och därmed en hemsida, som någon form av tidning som kräver registrering och som har en ansvarig utgivare, ser jag endast följande scenario som genomförbart.

    Vi blir hänvisade till "övervakat" facebookande eller att registrera sig hos EU/staten för att få tillgång till en domänadress och därmed en blogg eller en hemsida.

    Alla leverantörer av hemsidor, bloggar mm måste på något sätt kontrollera att du är den du är och därmed är du registrerad som ansvarig utgivare.

    Sedan är det upp till makten att bestämma vem man skall jaga, vilken sida som skall stängas, vem som skall åtalas mm.

    Det skulle givetvis slå sönder Internet av idag helt totalt och dela upp det hela i:
    - Någon form av pirat-nät.
    - Företag, tidningar, statlig information.
    - Svenne banans hemsida om krukväxter.


    Under några få år hade vi i stort sett total frihet. Vi skötte det ganska bra och 99,9% av alla användare har uppfattat det som positivt. Det verkar dock som att vi börjar närma oss slutet på denna lyckliga tid.

    SvaraRadera
  91. Till Henrik: bra att du tar upp det här.

    Du skrev "Och då är det fritt fram för polackerna, italienarna och fransoserna att damma av sina förslag i rådet."

    Vad är det Polen, Italien och Frankrike vill göra?

    SvaraRadera
  92. "This separation of government from people, this widening of the gap, took place so gradually and so insensibly, each step disguised (perhaps not even intentionally) as a temporary emergency measure or associated with true patriotic allegiance or with real social purposes. And all the crises and reforms (real reforms, too) so occupied the people that they did not see the slow motion underneath, of the whole process of government growing remoter and remoter.

    To live in this process is absolutely not to be able to notice it—please try to believe me—unless one has a much greater degree of political awareness, acuity, than most of us had ever had occasion to develop. Each step was so small, so inconsequential, so well explained or, on occasion, ‘regretted,’ that, unless one were detached from the whole process from the beginning, unless one understood what the whole thing was in principle, what all these ‘little measures’ that no ‘patriotic German’ could resent must some day lead to, one no more saw it developing from day to day than a farmer in his field sees the corn growing. One day it is over his head.

    How is this to be avoided, among ordinary men, even highly educated ordinary men? Frankly, I do not know. I do not see, even now. Many, many times since it all happened I have pondered that pair of great maxims, Principiis obsta and Finem respice —‘Resist the beginnings’ and ‘Consider the end’ But one must foresee the end in order to resist, or even see, the beginnings. One must foresee the end clearly and certainly and how is this to be done, by ordinary men or even by extraordinary men? Things might have. And everyone counts on that might.

    Uncertainty is a very important factor, and, instead of decreasing as time goes on, it grows. Outside, in the streets, in the general community, ‘everyone’ is happy. One hears no protest, and certainly sees none. You know, in France or Italy there would be slogans against the government painted on walls and fences; in Germany, outside the great cities, perhaps, there is not even this. In the university community, in your own community, you speak privately to your colleagues, some of whom certainly feel as you do; but what do they say? They say, ‘It’s not so bad’ or ‘You’re seeing things’ or ‘You’re an alarmist.

    And you are an alarmist. You are saying that this must lead to this, and you can’t prove it. These are the beginnings, yes; but how do you know for sure when you don’t know the end, and how do you know, or even surmise, the end? On the one hand, your enemies, the law, the regime, the Party, intimidate you. On the other, your colleagues pooh-pooh you as pessimistic or even neurotic. You are left with your close friends, who are, naturally, people who have always thought as you have.

    You have gone almost all the way yourself. Life is a continuing process, a flow, not a succession of acts and events at all. It has flowed to a new level, carrying you with it, without any effort on your part. On this new level you live, you have been living more comfortably every day, with new morals, new principles. You have accepted things you would not have accepted five years ago, a year ago, things that your father, even in Germany, could not have imagined.

    Suddenly it all comes down, all at once. You see what you are, what you have done, or, more accurately, what you haven’t done (for that was all that was required of most of us: that we do nothing). You remember those early meetings of your department in the university when, if one had stood, others would have stood, perhaps, but no one stood. A small matter, a matter of hiring this man or that, and you hired this one rather than that.
    You remember everything now, and your heart breaks. Too late. You are compromised beyond repair.

    They Thought They Were Free
    The Germans, 1933-45

    by Milton Mayer

    http://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/511928.html

    SvaraRadera
  93. Det finns några svenska liberaler kvar i alla fall, även om de är i exil: http://v2.joinfjellner.nu/?page=2&u_page=2&article=389

    SvaraRadera
  94. Marianne Mikko, hon måste vara en sann bakåtsträvare?!

    "kvalitetsstämpel"
    --> Man tackar! Kanske kan hon personligen komma och "kravmärka" min blogg - eller blir den en "Varsågod - här är en fäördigcencurerad blogg till ditt förfogande!"-stämpel? Hur ska den se ut?
    Vem bestämmer vad som är kvalitet? EU? Idioter? Människor med ohyggligt små hjärnor utan mätbar kapacitet? EU är bra - om det ägnar sig åt bra saker, men är det fullt av en massa jönsare som inte klarar av att skicka elsignaler mellan sina små grå i vettig mening, ja då slutar det ju illa!

    Har hon inte lärt sig något om historiens följder? Lärt av misstagen?
    VET hon ens vad internet och bloggar verkligen är? VET hon att detta är bara starten på den sk "IT-utvecklingen"? Saknar hon fullständigt egenskapen att tänka sig in i framtida scenarion?

    Jag hoppas att hon är den mest extremt verklighetsfrånvända i EU, annars blir de synd om de stackare som sitter där och som faktiskt _kan_ tänka.

    Man baxnar - det var ordet!

    SvaraRadera
  95. henrik jag är Sverigedemokrat och vi har allt att vinna på bloggningen! Här kommer fakta och sanningen alltid fram tids nog! Dessutom är jag liberal!
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  96. Det här kan ju för fan inte vara sant. Vad hände med dom demokratiska idealen? Vad hände med yttrandefriheten? Det är knappt så man tror sina ögon när man ser det här.

    SvaraRadera
  97. Vilka pajaser.

    Man skulle behöva införa ett tvång på på registrering av sin identitet för alla former av web-tjänster där man kan lägga upp information av något slag. För det går ju inte att entydigt definiera vad som klassas som "blogg" och inte.

    Vem ska hantera detta? Vem ska tvinga varende websideinnehavare i världen, varenda webhotel, varenda datorintresserad människa med en webserver på sin dator, att avkräva alla besökare att registrera sig med E-legitimation eller liknande för att få lägga upp en text på deras sajt?

    SvaraRadera
  98. Det känns som om jag råkade somna och plötsligt vaknade upp till 1984. Var kommer dessa idiotförslag ifrån och var tar man vägen när de går igenom?

    Plötsligt står höger och vänster enade mot politikerna... det känns som något blivit väldigt fel.

    (Hela skriften är vansinnig, men framförallt retar jag mig på att de tycks ta för givet att människor måste garanteras opartiska bloggar eller upplysas om att de inte är det. Går inte all utbilning ut på att lära människor kritiskt tänkande? Nå, så låt dem då få använda det också.)

    SvaraRadera
  99. Jag håller med. Detta i KOMBINATION med FRA verkar faktiskt inte bra.

    SvaraRadera
  100. Kommer ni ihåg det där supposositiaritetsbegreppet som vi skulle lära oss att uttala. Gick ut på att beslut ska tas på lägsta möjliga nivå. Men betydde precis tvärtom. Lurigt.
    Mvh
    Stig-Björn Ljunggren

    SvaraRadera
  101. Vi kanske skulle ge ut en ordbok i nysvenska... ;-)

    SvaraRadera
  102. Jag tror att ett par ordlistor med passande ord skapades i samband med valet 2006 och de kampanjer som bedrevs då.

    SvaraRadera
  103. "är i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden."

    Hon måste börja med att definiera vad hon menar när hon säger förorena. Menar hon att viss information, speciellt då många bloggar innhåller åsikter, är renare än andra? Att vissa åsikter är renare? Vem avgör det? Är det hon? De försöker helt enkelt reglera människors åsikter.

    Vad menar hon är felinformation? Är det när Bush och Blair säger att det finns massförstörelsevapen i Irak och att de därför har mördat hundratusentals civila?
    Varför förelår inte dessa politiker att man ska reglera galningar som Bush istället?

    Jo, för att de är fega. De slickar uppåt och sparkar nedåt.

    Sverige är redo för ett helt nytt politiskt system, utan politiker. Dessa människor så kontraproduktiva och självgoda att jag blir illamående. Vi får inte glömma att det faktiskt är vi som betalar deras löner.

    Vi kanske bör sluta göra det?

    SvaraRadera
  104. men ar det verkligen ingen som har last Mikko's utredning?
    'voluntary registration' skriver hon ju.
    Det dar med tvangsregistering ar pahittat av nan som inte kan lasa en utredningstext...

    SvaraRadera
  105. ps... och egentligen handlar Mikko's utredning framforallt om mediamaktkoncentration.....

    SvaraRadera
  106. Problemet kommer väl bli att definiera en blog. För en blog är egentligen en sida med en massa text på, precis som alla andra sidor på internet.

    Då skulle ju wikipedia osv också behöva licens. Detta har spårat ur totalt! 1984, du är här!

    SvaraRadera
  107. Och årets Hitlerpris går till..... En Estländare? Var var hon på historialektionerna?

    SvaraRadera
  108. Jag håller med i mycket av det du skriver.

    Samtidigt är problemet med tex. förtal stort bland dagens bloggar. Samtliga bloggar bör ha en ansvarig utgivare, sedan om det är webbhotellet som tillhandahåller bloggtjänsten eller bloggaren själv, det får framtiden utvisa.

    Läs mitt inlägg i frågan när tid finns.

    SvaraRadera
  109. Henrik: Ordlistan i nysvenska finns redan, här

    SvaraRadera
  110. EP kommer med motspinn:

    http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/06/eu-och-bloggarna-motspinn-med-luckor.html

    SvaraRadera
  111. Internet håller på att ta slut. Jag var ivrig anhängare av "free speech" kampanjerna i slutet på 90-talet och är det fortfarande. Det är nog dags att gå tillbaks till gamla system liknande BBS'erna eller nåt annat, för samhället gör som vanligt - föser in människorna i en fåra och förbjuder allt oliktänkande. Tyvärr är det nog så att denna idioti kommer vi få se fler exempel på. Idag bloggarna - imorgon forumen, eposten, sajterna etc. Nä, nu behöver vi ett nytt internet - utan myndigheters eller lagstiftares insyn.

    SvaraRadera
  112. En enkel grej att genomföra är att man möjliggör för en bloggare att identifiera en IP-adress. Vad sägs om att man bara gör en query mot en nationell och får både namn och gatuadress på personen om personen bor i EU. Och sedan är bloggare skyldiga att lagra den adressen i en databas tillsammans med inlägget i X antal år. Och lagt kort ligger, dvs tar man bort inlägget så ska inlägget bara döljas, det ska ändå ligga kvar tillsammans med namn+adress i databasen.

    Detta ger större möjlighet för renodlade betalsidor att ta betalt också. Bara att köra access_log från var/log/httpd genom fakturaprogrammet så är det klart!

    SvaraRadera
  113. Förstår inte hur de har tänkt sig att det överhuvudtaget ska fungera? Och hur definierar man "blogg" i sammanhanget; om man lägger upp en vanlig HTML-sida och uppdaterar den regelbundet, måste man då registrera sig? Uppenbart att människan inte tänkt ens fem minuter, alternativt drabbats av Sovjetnostalgi.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.