2008-06-27

EU och bloggarna: Fredagssammanfattning

Det är mycket uppgifter i cirkulation om det initiativbetänkande i Europaparlamentet som kan komma att reglera bloggarna. Här är vad vi vet, än så länge.
  • Utskottet vill att bloggar skall tvingas införa replikrätt utöver kommentarerna. Det vill säga en styrning av innehållet på våra bloggar.
  • Utskottet säger nej till en avgift för användargenererat material på social media. Istället vill man ha en royaltieersättning.
  • Utskottet vill ha etiska riktlinjer för till exempel bild- och filmmaterial som laddas upp på sociala mediers siter.
Låt se:

Om man vill styra innehållet på bloggarna, då måste man väl även ha något slags register över vilka bloggar som finns och vilka bloggarna är? Hur skulle man annars kunna tvinga oss?

Det är oklart om royaltieavgiften även kommer att drabba oss bloggare. Helt klart är att det är en YouTube-dödare. Och en ekonomisk pålaga är en ekonomisk pålaga, oavsett vad man ger den för namn.

Man kan bara spekulera i vad "etiska riktlinjer" betyder. Men det måste rimligen vara ett regelverk för vad som får publiceras eller ej. Ett annat ord för att EU / staten / myndigheterna skall bestämma vad som får publiceras skulle kunna vara censur.

Vi får väl se om det kommer mera motspinn från EP i dag. Annars får vi snällt vänta på att man släpper kulturutskottets protokoll, vilket jag skulle gissa sker nästa vecka.

Skriv till Europaparlamentets ledamöter och be dem vara med och stoppa de ovanstående förslagen när de kommer upp i plenum!

8 kommentarer:

  1. En dum fråga? Vad skulle gälla om ens bloggning ligger hos ett amerikanskt (eller annat utomeuropeiskt) bolag som både du och jag ligger på(Blogger/Google)? De har ju troligtvis sina servrar i USA. Har du nån uppfattning om det?

    Inte för att det rör det principella felet i Balt-tantens förslag men ändå.

    SvaraRadera
  2. And so what?

    Utskottet kommer med sitt förslag och mot förmodan så antar parlamentet detl. Vad händer sedan. Ingeting.

    Parlamentet har inga befogenheter här. Varför inte upplysa folk om detta? Det är ren FUD du sprider. Eller om du så vill l den klassiska fjädern som gjorts till en höna.

    Ytterst är det regeringarna som har makten i EU. Fast med tanke på moderaternas genomdrivande av FRA kanske man inte ska anta att sverige skulle direkt säga nej till en sådan lagstiftning?

    Frihet är ju tydligen en vänsterfråga nu om man ska tro vad 'tomhylsan' Tolgfors säger nedan.

    'Försvarsminister Sten Tolgfors (m) drar av siffrorna slutsatsen att debatten blivit en höger–vänsterfråga.

    – Det socialistiska blockets väljare är betydligt mer kritiska än alliansens. Socialdemokraterna har inte tagit ansvar i den här svåra frågan, säger Tolgfors.'

    SvaraRadera
  3. Blogg-förslaget (om det mot förmodan röstas igenom) lär ju bli svårt att verkställa, om det bara gäller bloggar så får jag göra om min blogg till en websida

    och om lagen gäller ALLT på nätet så blir det svårt, jag menar diskussionsforum där folk diskuterar missbruksproblem, barnmisshandel, sjukdomar etc, ingenting får ske anonymt, heh lycka till!

    Folk kommer att skita i att det är förbjudet och sen?

    Rekommenderar Ben Eltons Blind Faith
    http://preview.tinyurl.com/3uuncq
    http://tinyurl.com/3uuncq

    SvaraRadera
  4. Gissa citatet!

    The thing that he was about to do was to open a diary. This was not illegal (nothing was illegal, since there were no
    longer any laws), but if detected it was reasonably certain that it would be punished by death, or at least by twenty-five years in a forced-labour camp.

    SvaraRadera
  5. Just det där höger/vänsterfråga. Vilken värld lever man i. Helt sin egen?

    SvaraRadera
  6. "Om man vill styra innehållet på bloggarna, då måste man väl även ha något slags register över vilka bloggar som finns och vilka bloggarna är? Hur skulle man annars kunna tvinga oss?"

    Om bloggarna skall registreras så innebär detta att man vet vem som ligger bakom de politiska bloggarna och de åsikter som framförs där. Är inte det ett solklart fall av åsiktsregistrering? Man måste ju i ett demokratiskt samhälle kunna få tycka saker utan att det registreras av staten.

    SvaraRadera
  7. ckrantz!

    Antingen förstår du inte hur EU fungerar eller så vill du sprida desinformation.

    Det är riktigt att parlamentet inte har en lagstiftande funktion men precis som HAX skrivit så fungerar det så att kommissionen kan ta upp och komma med lagförslag inom områden som diskuterats av parlamentet. Förslagen ska sedan ( i vissa fall) godkännas av rådet, dvs regeringarna, men som du säkert känner till så tas de flesta ärenden nu som majoritetsbeslut.

    Sveriges röst kommer att väga lätt och som vi sett av FRA-debatten så är det inte ens säkert att Sverige skulle rösta mot ett förslag att reglera bloggar.

    Kan kommissionen komma med lagförslag utan att parlamentet röstat igenom ett yttrande? Ja, det kan man, men i en sådan känslig fråga vill man förmodligen försäkra sig om ett alibi i form av ett "folkligt krav" på lagstiftning.

    Det är därför det är viktigt att se till att ledamot Mikkos förslag hamnar där det hör hemma, nämligen i papperskorgen.

    SvaraRadera
  8. Om jag fattat rätt är FRA-lagen ingen vänster-högerfråga. Det är troligen en övervikt för vänstern.
    Beträffande det förslag som en "tant" i EU föreslagit om registrering blev detta förslag avfärdat redan den 2 juni 2008. Varför då vara orolig för denna del?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.