2008-07-13

Allt skall regleras. I detalj.

Svenska Dagbladet har i dag en sådan där EU-artikel som man fan får mjäll när man läser. Det handlar om EU:s stöd till skolmjölken, som nu skall förändras.

Mjölk som barnen dricker skall fortfarande subventioneras. Men det blir inga mer pengar till mjölk som används i själva matlagningen, till exempel när man gör sås till lasagne och annan varm mat. Parmesanost som strös över spagettin skall få fortsatt stöd – men inte ost som används i ostsås.

EU har även beslutat att alla skolor skall ha en affisch i entrén som berättar att här serveras EU-subventionerad mjölk. Bryssel har även angett affischens minimistorlek och att dess bokstäver skall vara minst en centimeter höga.

Gah!

Och ingen tycks ifrågasätta subventionerna som sådana. Mjölkstödet ingår i EU:s vansinniga jordbruksstöd och kostar varje år skattebetalarna 57 miljoner euro. (Jordbruksstödet som helhet kostar c:a 55 miljarder euro.)

Länk»

16 kommentarer:

  1. 57 miljarder euro kanske?

    SvaraRadera
  2. Eller det kanske var i Sverige bara. Ja, mycket är det hursomhelst.

    SvaraRadera
  3. Uttrycket mig nog grötigt. Nu skall det vara klarare...

    SvaraRadera
  4. Givetvis ska våra barn ha stöd till att dricka mjölk. Det är nyttigt för växande ungdomar. Kommunerna ska vara ålagda att servera god och näringsrik mat till barnen. Föräldrarna pungslås redan på skattsedeln så det är inte mer än rätt. Vad EU har med saken att gör är däremot en gåta. Mjölken har gått upp i pris och det är inget överskott längre. Snarare brist på vissa håll. Torrmjölksfabrikerna som exporterar till Kina och arabvärlden skulle kunna dubbla sin kapacitet och ändå bli av med allt. Fler kossor ger lägre mjlökpris. Mindre subventioner ger också lägre priser till oss, i alla fall på lång sikt.

    SvaraRadera
  5. Tvångsmata barn med mjölk ökar bara risken för laktosallergi. För 60 år sedan och bakåt var det ett viktigt näringstillskott med mjölk. Nu har vi mångdubbelt större möjligheter att äta mat från världens alla hörn med gott om vitaminer. Proteiner och kolhydrater har vi lokalt redan.

    Slopa drivmedelsskatterna istället så vi kan importera ännu mera varierad och billigare kost.

    SvaraRadera
  6. vänsterwiki: Ska allt som är nyttigt för någon grupp subventioneras? Eller gäller det bara mjölk?

    Och om det visar sig att rikligt mjölkdrickande ger benskörhet, vem skall bära det ansvaret?

    SvaraRadera
  7. Ännu en anledning att proteströsta på Junilistan i EU-valet 2009.

    SvaraRadera
  8. Junilistan är starkt emot tanken på ett svenskt EU-utträde. Av detta skäl kommer jag inte att rösta på junilistan, förutsatt förstås att man inte ändrar sig.

    SvaraRadera
  9. john: Jag har väl inte sagt något om subventioner? Stöd kan betyda att kommunen tar beslut att inte bara serverar vatten och havregröt. Kommunen får betala eftersom det är deras invånare. Vill man ha friska starka barn får det kosta lite. Sen tror jag inte ett skit på att mjölk orsakar allergi. Antingen har man det eller inte. Västvärldens renlighetsiver tilsammans med onödiga kemikalier, ofta kopplat till detta överdrivna städande och luktfobiska samhälle, skapar många problem. Någon som mött ett afrikanskt barn med allergi? Mjölkallergi kan de ha, och har det ofta, men inte för att de får mjölk när de är små utan för de har den genetiska uppsättningen. Det är skitigt, ohygieniskt och kan lukta pyton. Bakterier finns det massor av men ingen bryr sig. De blir inte sjuka av det!

    SvaraRadera
  10. Kommer det vara otillåtet att på propagandaafichen i fråga lägga till att den är uppsatt på order av kommissionen och hur mycket Sverige går back på CAP.

    SvaraRadera
  11. Haha, helt otroligt att liberaler och s.k. "moderater" kan stödja den här Europeiska Sovjetunionen.

    SvaraRadera
  12. Parmesanost till spaghettin? Du har inte atit i en svensk skolmatsal de senaste 30 aren, va? Man ska snarare vara glad om spaghettin inte ar en ihopkokt degklump och kottfarssasen faktiskti innehaller kott...

    SvaraRadera
  13. Europeiska Sovjetunionen :-)
    Huvudet på spiken.

    SvaraRadera
  14. anonym 20:36:

    Moderaterna har konsekvent röstat nej till hela skolmjölkspaket.

    SvaraRadera
  15. Att moderaterna röstat nej till en del av EU:s stolligheter är irrelevant, eftersom de är för EU.

    EU har ingen funktion att fylla.

    SvaraRadera
  16. Klart att laktosintoleransen är genetisk. Precis exakt därför man inte ska uppmuntra den och ge alla barn mjölk. Asiatiska barn tex, ska de ha speciella läkarintyg så de slipper. Hur stor ska läkarintygsaffischen va?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.