2008-07-13

FRA: Rötmånad

Det har skrivits en del om FRA i helgen...

I Expressen skriver förre Sovjetspionen Stig Bergling att FRA är bra.»

Hans argument är att ryssen är farlig. Och att det är OK att behandla hela svenska folket som misstänkta... spioner, eftesom "Har man rent mjöl i påsen, har man inget att vara rädd för, eller hur?"

Yeah, right! Som gammal KGB/GRU-överste brukade han säkert tala i klartext med Moskva i telefon. Inte. Han vet mycket väl att känslig information måste krypteras – hur det skall ske och hur den skall sändas för att ingen obehörig skall komma åt den. FRA hade inte kunnat göra ett dyft åt Berglings spionerande.

Utan han nog riktigt tänker på det, pekar Berglings inhopp i debatten även på en annan oroväckande sak: Att information kan hamna i fel händer.

För om Sovjet kunde ha en person på en koordineringsfunktion på det svenska kontraspionaget hos Säpo, då funkar inte personkontrollen. Då kan känslig information från avlyssningen av svenska folket komma att dyka upp i Moskva, Peking eller Teheran.

Och i Sydsvenskan intervjuas FRA-chefen Ingvar Åkesson.»

Han säger bland annat "Allt tal om att framtida mer illasinnade regeringar kan beordra massavlyssning är falskt. Generaldirektören, det vill säga jag, skulle vägra eftersom det bryter mot lagen. Jag skulle säkert få med mig de nya kontrollinstanserna."

Visst! Åkesson är säkert en redig karl. Men vad säger att han kommer att vara FRA-chef den dagen vi får en riktigt tossig regering? Generaldirektörer utses av... just det... regeringen. Och för att vi skall få en riktigt farlig regering måste den först utses av riksdagen – som då rimligen är av samma skrot och korn som den regering den utser. Det blir dessutom denna riksdag som då befolkar, styr och hanterar kontrollorganen.

Det handlar om att staten inte skall få drakoniska verktyg som kan användas för att kunna förtrycka folket. Varken i dag eller i morgon.

(Tipstack: Erik)

5 kommentarer:

  1. Att Stig Bergling inte sitter och ruttnar i ett fängelse är för mig totalt obegripligt. Vad sänder det för signaler att en sådan person får gå fri.
    Sverige är på så många sätt ett riktigt skitland idag. Med FRA-omröstningen har jag tappat tron på Sverige som en demokrati.

    SvaraRadera
  2. "Allt tal om att framtida mer illasinnade regeringar kan beordra massavlyssning är falskt. Generaldirektören, det vill säga jag, skulle vägra eftersom det bryter mot lagen. Jag skulle säkert få med mig de nya kontrollinstanserna."


    Trams och nysvenska!

    FRA-lagen är per definition just massavlyssning. Rubb och stubb som FRA får undersöka kommer att analyseras och det som bedöms vara intressant skickas vidare för ytterligare analays! Att den första sorteringen sker maskinellt gör saken vare sig bättre eller sämre. Massavlyssning är massavlyssning och det helt oavsett vad FRA-chefen försöker få det till.

    /Rickard

    SvaraRadera
  3. Reinfeldt är tyst som en mussla och istället får en gammal landsförrädare stiga in och försvara regeringens linje när det gäller nationens säkerhet.

    Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Inte nog med att regeringen har alla stora tidningar mot sig, hela bloggosfären, advokatsamfundet, alla ungdomsförbund från vänster till höger. Nu har man även Stig Bergling på sin sida.

    SvaraRadera
  4. Ahhh....Expressens årliga Bergling intervju!!

    Det är tur att dom har orakel att vända sig till för vägledning.

    SvaraRadera
  5. Micke, gillar inte du Bergling. Ni stod ju på samma sida under det kalla kriget.

    Mot demokratin.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.