2008-07-13

Tänker borgarna vara lika undfallande som (s)?

Hur blev det nu med Sveriges syn på folkmordet i Darfur?

Innan valet år 2006 var till exempel nuvarande biståndsminister Gunilla Carlsson rätt tydlig med att folkmordet verkligen var ett folkmord. (Till skillnad från (s) som vägrade ta ordet folkmord i sin mun, eftersom det i så fall skulle förpliktiga.)

Vad anser regingen i dag? Vad anser Gunilla Carlsson? Finns det något som har förändrats – mer än till det sämre? Anser man fortfarande att det handlar om ett folkmord? Och tänker man i så fall göra något åt det?

Även om vi inte känner för att åka till Darfur för att försvara de som i dag är i stort sett försvarslösa mot etnisk rensning, mord och våldtäkter – så borde vi väl ändå kunna kalla saker vid dess rätta namn?

Eller tänker man låta folkmordet i Darfur bli en sådan där sak som löser sig med tiden – när folkmordet upphör på grund av att det inte finns några fler att mörda?

Den svenska regeringen borde till exempel ta bladet från munnen och gå till hårt angrepp mot de diktaturer som hindrar FN från att göra något av betydelse åt situationen. Till exempel peka på att regimen i Peking har blod på sina händer, genom att den blockerar det mesta FN skulle kunna göra åt det pågående folkmordet.

(Apropå det visar BBC i morgon ett program om hur Kina bryter mot vapenembargot mot Sudan – och aktivt stöder regimens krigföring och etniska rensning i Darfur.)

9 kommentarer:

  1. "Konflikten har flera dimensioner. Den kan ses som en etnisk kamp om minskade naturresurser förorsakade av global uppvärmning."

    Enligt SvD är det tydligen vädret vi ska skylla på och inte Kina.

    SvaraRadera
  2. Varför kan inte EU agera utan stöd av FN? USA, Ryssland och Kina agerar ju utan stöd av FN i diverse militärbetonade konflikter.

    Är det inte så att EU inte heller vill hjälpa dom som dör i Darfur?

    SvaraRadera
  3. Hmmmm. Araber som slaktar negrer. Hur angripa en sådan fråga på ett Korrekt sätt? Båda grupperna har höga PK-poäng i jämförelsetabellerna, och dessutom spelar Fredens och Toleransens Religion som vanligt en stor roll.

    Detta blir svårt, PK-kompassen snurrar vilt i skallarna på tidningsredaktioner och partikanslier. Bäst att skylla på vädret. Det är ju som bekant USA:s fel.

    SvaraRadera
  4. Man kan säkert få in världsjudendomen som en orsak till Darfurslakten eftersom den ju, som bekant, styr USA.

    SvaraRadera
  5. Man kunde ju börja med att ta bort vapenembargot. Då kunde den som ville sälja vapen till de som behöver dem för att försvara sig.

    SvaraRadera
  6. anonym 19:39 - Fan vad bra skrivet.

    Det är inte lätt att vara tidningsredaktör eller vänsteridealistisk journalist när verkligheten inte stämmer med deras åsiktsmallar.

    SvaraRadera
  7. Och som svar på Henriks fråga i rubriken: - Ja de kommer att vara ännu mer undfallande.

    SvaraRadera
  8. Det är inte lätt att vara tidningsredaktör eller vänsteridealistisk journalist när verkligheten inte stämmer med deras åsiktsmallar


    Lika svårt som det är att vara liberal och inte ha klart för sig att det finns tre maktcentra på den här globen som avgör om Darfur processen ska stoppas eller inte samt att inget sv dom stavas FN eller EU.

    SvaraRadera
  9. Trolleri o trollera, trolleri o trollera, trolleri uti frå morron å te kväll...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.