2008-07-09

Borgerlig självmordsallians


Försvarsminister Sten Tolgfors (m) säger gång på gång att FRA-frågan är en höger/vänster-fråga.

Det är ett anmärkningsvärt och oförskämt uttalande.

Menar Tolgfors verkligen att omsorg om den personliga integriteten, motstånd mot övervakningsstaten, engagemang för rättssäkerhet och annat som driver oss FRA-motståndare är vänsterfrågor? I så fall skall han, moderterna och alliansen inte ha några väljare.

Eller menar han kanske att FRA-frågan driver väljarna åt vänster? I så fall har han möjligen en poäng. Inte ens en av fyra unga väljare mellan 18 och 29 år kan i dag tänka sig att rösta borgerligt. Nästan sju av tio skulle kunna tänka sig att rösta på vänsterblocket.

Det är en märkligt tondöv och handlingsförlamad regering – uppenbarligen utan någon som helst plan – som vi nu ser tappa koncepten i direktsändning. Bunkermentaliteten är tydlig. Varje gång någon ur regeringen öppnar munnen i FRA-frågan, så blir det bara värre.

Och det finns ingen anledning att vara skadeglad. Alternativet till borgarnas FRA 1.01 är sossarnas och miljöpartiets FRA 2.0 – enligt devisen "Gärna avlyssning – men först en rejäl utredning".

Regeringen Reinfeldt närmar sig snabbt en punkt där den måste fatta ett beslut. Antingen får den kapitulera i FRA-frågan eller förbereda sig på en lång ökenvanring.

FRA-frågan kommer inte att dö ut. Och i höst kommer nästa riktigt stora integritetsfråga upp – Bodströms teledatalagring. Vad gäller den är regeringen bakbunden av EU och kommer över huvud taget inte att kunna vika undan eller fila av de vassaste kanterna.

Hur man än vänder sig, så har man rumpan bak. Tiden för finlir är över nu. Det skall till en hel del politisk dramatik för att regeringen skall komma något så när helskinnad ur FRA-frågan. Och det krävs nästan ett mirakel för att borgarna skall kunna koppla greppet på vänstern igen.

Men det tror jag inte de förstår i Reinfeldts nya bunker.

18 kommentarer:

  1. Min gissning är att idisslandet av FRA-lagen är en bra metod för HAX att hålla besökssiffrorna på hans blogg uppe.
    Ibland kan blogginnehavare tjäna på haverism.

    SvaraRadera
  2. Haverism?

    FRA-frågan är överst på DN och Expressens hemsida + förstasidan för SvD. Känns snarast som HAX kommenterar något aktuellt och väldigt viktigt.

    SvaraRadera
  3. Hmpf. Anonym kanske kan komma på några viktigare ämnen att behandla?

    (och visst är det intressant att kritikerna oftast är... anonyma)

    SvaraRadera
  4. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna säga det här med övertygelse, men jag tror att det finns väljarstöd därute för ett nytt borgerligt parti. Regeringspartierna (och främst moderaterna) har svikit i så många frågor nu att antalet bortstötta borgerliga väljare måste börja närma sig fyraprocentsspärren.

    SvaraRadera
  5. west:
    Ja, och i alla andra kommentatorsfält på olika bloggar och gammelmedias hemsidor kan man också skönja ett mönster.
    Ca 1 av 15 inlägg är för FRA-lagen, plus att de förespråkare som skriver dessa inlägg, gör det ofta i korta, ointressanta meningar och med en provokativ och aningslös underton.
    Samt att de är alla anonyma eller liknande - tänker på vår egen "br", det är ju en väldigt anonym signatur.

    Om vi utgår från "br"'s eget resonemang har "br" något att dölja.
    Att vara anonym kommer definitivt inte att räknas som rent mjöl i ditt scenario av framtiden "br".

    SvaraRadera
  6. Klassiskt Liberala Partiet 2010. Kan brunsossarna kan vi! Inget ont som inte har något gott med sig..

    Fyraprocentsspärren 2014!

    SvaraRadera
  7. En risk/möjlighet är att när många liberaler och småföretagare lämnar centern så kommer hela (c)-riksdagsgruppen att få gå och stämpla i oktober 2010... Läge för dom att positionera om sig ordentligt alltså.

    Med Alliansens track record så pratar vi inte om borgerlig kannibalism här, utan (c)-folk från 2006 stannar hemma istället...

    SvaraRadera
  8. HAX, har du nagon kalla till de siffrorna du anger ang. vad unga kan tanka sig att rosta pa?

    Jag betvivlar inte siffrorna, tvartom verkar de fullstandigt rimliga. Daremot hade det kunnat vara bra att ha en referens att sla i huvudet pa folk nar man diskuterar....

    SvaraRadera
  9. Är det någon som vet om socialdemokraterna och miljöpartiet vid en valseger kommer att 1) omedelbart riva upp FRA-lagen och avbryta FRA:s signalspaning i kabel i avvaktan på den parlamentariska utredningen och ett eventuellt nytt lagförslag eller 2) låta FRA fortsätta signalspana i avvaktan på den parlamentariska utredningen och ett eventuellt nytt lagförslag.

    Jag misstänker att mp skulle svara enligt alternativ 1 medan socialdemokraterna skulle vägra svara för att sedan kära enligt alternativ 2.

    SvaraRadera
  10. Det blev lite felstavat...

    Är det någon som vet om socialdemokraterna och miljöpartiet vid en valseger kommer att 1) omedelbart riva upp FRA-lagen och avbryta FRA:s signalspaning i kabel i avvaktan på den parlamentariska utredningen och ett eventuellt nytt lagförslag eller 2) låta FRA fortsätta signalspana i avvaktan på den parlamentariska utredningen och ett eventuellt nytt lagförslag.

    Jag misstänker att mp skulle svara enligt alternativ 1 medan socialdemokraterna skulle vägra svara för att sedan köra enligt alternativ 2. Är det någon journalist som ställt frågan?

    SvaraRadera
  11. Som jag ser det är det dags för en rejäl liberal ideologisk upplysningskampanj. När jag pratar med dagens unga är det uppenbart hur oerhört dåligt insatta de är i ideologiska tankegångar, framför allt liberala.
    Tyvärr har frågor som EMU, Irak-kriget och liknande mest förts ur pragmatiska perspektiv och inte ideologiska.
    Det hela blir inte bättre när vår nuvarande statsminister inte har ett dugg intresse i ideologiska spörsmål. Han har hjälpt till att flytta idédebatten 30 år tillbaka i tiden.

    SvaraRadera
  12. När det gäller teledatalagringsdirektivet så bör man komma ihåg (åtminstone fram till valdagen) att det lagförslaget kommer att behandlas innan Lissabonfördraget. Regering och riksdag har därför alla möjligheter att få EU att ta tillbaka direktivet om man verkligen sätter hårt mot hårt.

    (Sluta fnissa ni där på den bakersta bänkraden.)

    SvaraRadera
  13. "Klassiskt Liberala Partiet 2010."

    Jag skulle önska det. Men jag tror att ett klassiskt liberalt parti som är organiserat på samma sätt som alla andra partier – kommer att hamna i samma fällor, vara samma kufmagnet och få samma pragmatiska skoskav som alla andra partier.

    Skall man göra något borde man tänka i nya banor, utanför folkrörelsemodellens låda.

    SvaraRadera
  14. Miljöpartiet är nog hjältar ändå. På aftonbladets chatt kan man läsa följande fråga “Kommer FRA kommer ]sic] få läsa våra mail under tiden som den av er förslagna parlamentariska utredningen pågår?”
    Maria Wetterstrand svarar: “Nej. Lagen ska rivas upp direkt efter valet. Eller ännu hellre redan i höst om några av alliansens ledamöter är beredda att byta sida.”

    SvaraRadera
  15. Vänta nu. Tycker du att MP är hjältar för att de gör ett vallöfte?

    Snacka om att lägga ribban lågt.

    Hela idén att en politiker kan vara en hjälte är för övrigt tämligen bakvänd iom att en politiker definitionsmässigt är en skitstövel.

    SvaraRadera
  16. Efter en tids boende i ett annat EU-land kan jag meddela att man kan visst vika undan och fila kanter. Eller skita i de av EU:s direktiv man inte själv gillar. Men som goda, regelälskande svenskar följer vi så klart kommissionens minsta vink...

    SvaraRadera
  17. Visst blir man trött och irriterad när man hör uttalanden som att "Hela idén att en politiker kan vara en hjälte är för övrigt tämligen bakvänd iom att en politiker definitionsmässigt är en skitstövel."

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.