2008-09-30

FRA: Tvåfrontskrig

Online igen. (Blev tvungen att flyga till Stockholm. Sitter just nu och funderar på hur man kommer tillbaka till Bryssel igen, utan att bli ruinerad. Funderar faktiskt på tåget.)

Nå väl, till saken:

Efter förra veckans FRA-kompromiss är många förvirrade. Vilket man kan förstå. Och förvirringen tycks ha fått många tidigare debattörer att tystna. (Skall man vara krass, så tror jag också att många köpt kompromissen tämligen okritiskt – och att FRA-motståndet nu har minskat till en del.)

Samtidigt är det just nu som vi behöver hugga i. FRA-frågan är inte längre en "vanlig" kampanj – utan ett tvåfrontskrig.

Dels gäller naturligtvis fortfarande devisen: Riv upp! Gör om! Gör rätt!

Den allmänna kampanjen mot massövervakningen måste fortsätta, även om vi börjar känna oss lite utmattade.

Dels handlar det om vad som sker i det politiska spelet och vad som mycket väl kan komma att bli det beslut som fattas – förra veckans kompromiss, FRA 2.0.

Där måste vi lägga tid och kraft på att granska alla detaljer. Och på att påverka innan texterna huggs in i sten.

Det är klart att vi klarar detta. Jag förstår i och för sig om en del känner att det behövs en stunds eftertanke nu. Men samtidigt är det bråttom – speciellt vad gäller FRA 2.0. Det råder inget tvivel om att vi kan påverka. Och det måste vi göra.

Det hänger på oss. Prasselmedia kommer kanske att komma efter, så småningom. Men sakkritiken och genomlysningen av FRA 2.0 måste göras av oss. Nu.

8 kommentarer:

  1. Det absolut viktigaste just nu är att inte miljöpartiet accepterar FRA 2.0 utan står fast vid sitt krav på ett upprivande.

    Om (mp) står fast blir det mycket svårare för avlyssningskramarna inom (s) att få partiet att acceptera regeringens nya förslag.

    SvaraRadera
  2. En sak till. Medialogiken gör att allt går i vågor och när ett perspektiv är uttjatat blir det med nödvändighet så att motbilden blir en nyhet. Det kan vara taktiskt bra om FRA-frågan helt försvinner från debatten i någon vecka och FRA-kramarna kan göra sig breda i media. Då blir det en ny nyhet att FRA-kritikerna hittat nya argument mot den "reformerade" FRA-lagen.

    Detta betyder inte att bloggosfären ska släppa frågan. Tvärtom, nu är det tid att vässa de nya argumenten mot FRA 2.0

    SvaraRadera
  3. Det är möjligt att Putte har rätt.

    I vilket fall som helst så förstår jag inte vad det är vi ytterligare kan kommentera.

    Ingenting nytt har hänt i sak. Den så kallade överenskommelsen är bara signalspaningslagen en gång till. Man har gjort språket lite grumligare,det är allt.

    SvaraRadera
  4. Det finns ju inte anledning att vara förvånad eller besviken över att en icke inträffad händelse inte föranleder några kommentarer.

    SvaraRadera
  5. Men om den sista liberalen har lagt sig, vad finns att göra? Frihetsvänner är ju nu orepresenterade i parlamentet.

    SvaraRadera
  6. Super flumina Babylonis illic sedimus et flevimus, cum recordaremur Sion. In salicibus in medio ejus suspendimus organa nostra: quia illic interrogaverunt nos, qui captivos duxerunt nos, verba cantionum; et qui abduxerunt nos: Hymnum cantate nobis de canticis Sion. Quomodo cantabimus canticum Domini in terra aliena?

    Filia Babylonis misera! beatus qui retribuet tibi retributionem tuam quam retribuisti nobis. Beatus qui tenebit, et allidet parvulos tuos ad petram.

    SvaraRadera
  7. @ anonym

    ja, mörkrets furste stiger ned - då brukar det alltid hända nåt kul

    SvaraRadera
  8. Vad fick du versionsnumret 2.0 ifrån?

    Små och obetyliga patchar brukar rendera versionsförändring mätt i hundradelar så vi torde vara uppe i 1.02 eller nåt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.