2008-12-23

FRA: "Sverige är inte Nordkorea."

"Besluten i regeringspartiernas riksdagsgrupper den 25 september i år – utan föregående offentliggjorda utredningsförslag – har skapat en ohållbar situation.

Då ställde sig alla borgerliga riksdagsledamöter bakom förslaget att inrätta en särskild specialdomstol som ska besluta om tillstånd för hur Försvarets radioanstalt, FRA, får utnyttja spaning i kabel.

Det innebär att Sverige ska få en ny hemlig specialdomstol, som står i direkt strid med grundlagen och från demokratisk synpunkt är en icke acceptabel ordning. Sverige är ju inte Nordkorea."

Detta skriver fyra tryck- och yttrandefrihetsexperter om FRA 2.0 i dag på SvD Brännpunkt. Länk»

De skriver vidare "Grundlagsregeln som innebär att'förhandling vid domstol skall vara offentlig' måste sättas ur spel. Sekretessreglerna blir drakoniska. Det går inte ihop med grundlagens krav på rättssäkerhet."

Läs artikeln. Den förstärker bilden av en regering som försöker stressa igenom något om inte ens den själv riktigt har grepp om – till ett oerhört högt pris.

1 kommentar:

  1. Skandlöst! Förstår politikerna inte problemen som uppstår när man lämnar över makt till byråkrater och tjänstemän? De borde ha viss erfarenhet när nu EU kommisionen (som ej är demokratiskt tillsatt) börjar lägga sig i landets styre. Där har de ju gått bet flera gånger.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.