2009-02-19

Medina-rapporten: Något måste göras. Nu!

Som läsarna av denna blogg känner till – så har det gjorts åtskilliga försök i EU att stänga av fildelare från internet.

Vilket är en dålig idé. I dagens samhälle motsvarar det att förbjuda människor att använda till exempel post, bank, radio, tv och åtskilliga former av samhällsservice.


Och försöken att stänga av fildelare har än så länge stoppats.

Den svenske moderaten Christofer Fjellner gjorde en stor insats på detta område när frågan var uppe i Europaparlamentet förra våren.

Och med vänsterpartiets Eva-Britt Svensson (som tog upp Fjellners ändringsförslag när han inte fick tillräckligt stöd i sin egen partigrupp EPP-ED) var han med och stoppade samma förslag, när det återkom i EU:s telekompaket i höstas.

Och nu står samma strid – för tredje gången – i Europaparlamentet. Denna gång handlar det om den så kallade Medina-rapporten, som är en ren önskelista från nöjeslobbyn. Och ett av rapportens krav är alltså avstängning av fildelare från internet.

Samtidigt tar Europaparlamentet nu emot telekompaketet, från ministerrådet, för en andra läsning. Vilket gör det hela extra intressant...

Det är principiellt viktigt att andraläsningen av telekompaketet sker innan man behandlar Medina-rapporten. Det handlar om att Europaparlamentet skall stå upp för den linje – mot avstängning av fildelare – som man redan slagit fast två gånger.

Skivbolagslobbyisterna och fransmännen hoppas, å andra sidan, att Medina-rapporten skall behandlas först – och att de skall lyckas med sitt tredje försök att få till ett beslut om avstängning av fildelare. Vilket i så fall, i nästa fas, kommer att påverka andraläsningen av telekompaketet till det sämre.

Europaparlamentet måste visa att det står för sina två tidigare nej – och inte låter sig styras av skivbolagen!

Medina-rapporten är dock planerad att behandlas av Europaparlamentet innan telekompaketet, redan under nästa session.

Vänstern tycker att detta är fel. De gröna lika så. Socialistgruppen börjar få kalla fötter. Men på den borgerliga sidan verkar man mest förvirrad och lamslagen.

Liberalerna och – framför allt EPP-ED – måste få ändan ur vagnen. Nu!

Detta kommer att bli en av vårens större strider i Europaparlamentet. Tänker verkligen de borgerliga ledamöterna Hökmark, Fjellner, Ibrisagic, Cederschiöld, Wohlin, Wijkman, Ek och Schmidt låta skivbolagen få ett frislag – att omkullkasta det beslut som parlamentet har fattat två gånger i rad – innan telekompaketet behandlas?

I så fall får de en del att förklara.

Frågan om när Medina-rapporten skall behandlas avgörs av partigruppernas ledare nu på måndag. I skrivande stund är det som sagt tänkt att den skall behandlas på parlamentets nästa session, innan telekompaketet. Men det är inga problem att flytta fram ärendet, om bara viljan finns.

Detta går att påverka. Just nu. Helst i dag.

Skriv till dina ledamöter i Europaparlamentet, främst de borgerliga, och berätta att du anser att Medina-rapporten bör behandlas efter telekompaketet!

Tidigare bloggpost i ämnet»

10 kommentarer:

  1. Borde man inte försöka få parlamentet att förkasta Medina-rapporten i sin helhet med motiveringen att den innehåller förslag som redan förkastats det senaste året? Jag menar, lobbyisterna kommer ju forsätta att komma med samma förslag inbakat med andra saker om och om igen om inte parlamentet sätter ner foten och förkastar allt i rapporten som "straff". Det skulle väl motsvara att säga till industrin/rapportförfattarna att om ni inte slutar att försöka få igenom saker som vi redan sagt nej till (nyligen) så kommer vi inte lyssna på er överhuvudtaget.

    Det är ju ungefär som om man lade en ny motion i riksdagen om att samma sak som en tidigare motion så fort den förra blivit nedröstad.

    Den typen av beteende är ju visserligen inte olagligt, men som anständig person anser man ju att det beteendet måste beivras på något sätt, om än inte med ett formellt straff.

    SvaraRadera
  2. Visst bör man sänka Medina. Men det är ändå bäst att låta allt ligga orört tills efter telekompaketet. Det finns alltid en risk att parlamentet byter fot.

    SvaraRadera
  3. Någon (B Ask?) har sagt:
    "Man måste få betalt för det man skapar"

    Moderaterna är alltså villiga att betala SAABarbetarna för att de skapar (olönsamma) bilar.

    Varför säger de då inte det.
    Beatrice Ask ny VD för SAAB
    /Dante

    SvaraRadera
  4. Finns det ingen lista med europaparlamentarikernas (alla länder) mejladresser? Kommer ihåg att jag följde någon länk förut med allihopas när det var omröstning om telekompaketet.

    // 123

    SvaraRadera
  5. Det kan vara värt att notera att ingen är intresserad av att producera om P*Q är mindre än TC. Fildelning leder, i förlängningen, till att priset går mot noll och ingen producerar. Vi går från kapitalistisk kultur till ett mecenatsamhälle. Eller ett där skattemedel finansierar statsgodkänd konst. Alla ideer är lika skyddsvärda upphovsrättsligt. Oavsett om det gäller konst, teknik eller medicin. Äganderätt/upphovsrätt leder till att incitamenten att tänka nytt ökar.

    SvaraRadera
  6. Johan Gustafsson sa: "Äganderätt/upphovsrätt leder till att incitamenten att tänka nytt ökar."

    Fel. Äganderätt/upphovsrätt påverkar inte viljan att tänka nytt. I praktiken påverkar den t.o.m. negativt.

    SvaraRadera
  7. Detta handlar i grunden inte om fildelning.

    Frågan är om det är proportionellt att stänga av folk från internet - utan rättslig prövning - för ett skitbrott.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker det är löjligt hur saker fungerar. Det borde finnas en viss gräns till hur många gånger man får ta upp samma fråga. Sen ska inte frågan få tas upp på 10-20år minst. Misslyckas dom med medina rapporten kommer bara nästa, och så nästa, till slut har dom formulerat det tillräckligt bra eller mutat tillräckligt många för att de ska gå igenom.

    Sen är det också väldigt tröttsamt att alla "förslag" alltid går igenom, i alla fall dom som är dåliga för folket.

    SvaraRadera
  9. Jag hittade nästan den länken jag frågade om längre ner på din blogg. Minns att det var en annan jag använde förut men denna funkar väl också:
    http://www.europarl.europa.eu/members.do?language=sv


    // 123

    SvaraRadera
  10. Vi har väl alla erfarit att EU inte accepterar ett Nej.

    Rösta Rösta och Rösta igen tills det röstas rätt, vilket spektakel EU är.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.