2009-05-14

EU-fördragets konsekvenser

Jag skrev ju i går om varför jag tycker det är fel med överstatlighet i EU vad gäller straffrätten.

En sak jag inte nämnde då är det nya EU-fördraget. Det kommer att höja upp just straffrätten till EU-nivå. Detta kommer att få en del konsekvenser.

Till exempel öppnar det dörren för IPRED2. Detta är den straffrättsliga varianten av IPRED. (IPRED1 handlade ju om civilrättsliga sanktioner.) Detta betyder att det i framtiden kan komma att bli fråga om fängelse för vanliga fildelare.

Drogfrågan är ett annat exempel. Sverige har drakoniska lagar, men lyckas ändå inte komma till rätta med det tunga missbruket. Holland har en mer liberal politik, färre som dör av tunga droger och en avslappnad politik mot lätta droger. Och i Portugal är man, vad jag förstår, rätt nöjda efter att i praktiken mer eller mindre ha avkriminaliserat narkotikan.

Att tro att Sverige skulle få en holländsk eller portugisisk drogpolitik vore enfaldigt. I EU är det nästan alltid den som har hårdast lagar som är mest högljudd och som vinner. Och Sverige är väldigt högljutt vad gäller att försvara sin misslyckade drogpolitik.

Detta för att nu bara ta två exempel.

I Tjeckien håller presidenten just nu EU-fördraget gisslan. Och på Irland skall det bli en ny folkomröstning till hösten. Detta är de två sista försvarslinjerna.

När de faller, då kommer fildelare att kunna sättas i fängelse och människor i hela Europa att stigmatiseras och utsättas för en livsfarlig repressiv drogpolitik. Det är verkligen ingen munter framtidsbild.

14 kommentarer:

  1. Du har alldeles rätt Henrik, kriget emot droger är ett fruktansvvärt brott isig.

    Snälla ta en titt nu på kvinnan Dawn Welsh i USA som blev gripen i sitt eget hem, info finns i bloggposten innan.

    SvaraRadera
  2. En annan "rolig" detalj i IPRED2 är att man inte har rätt att vägra/glömma lösenord när ordningsmakten frågar efter dem.

    SvaraRadera
  3. ipred och pirat bay rattegangen
    har fatt min hjarna att borja spela
    upp scener ur brazil infor mina ogon....
    funderar pa om, jag kanske ar synsk.....eller bara deprimerad ....
    radiotjanst i kiruna passar ju ocksa tyvarr ganska bra in i denna framtidsvision ....


    Tjo!

    Dan

    PS "losenords" lagen finns redan har i uk....2 ars fangelse om du nite avslojar passordet.

    SvaraRadera
  4. om EU ska börja bestämma lagar i Sverige måste vi ur EU illa kvickt och det tycker jag redan fast dom inte gör det ännu, Sverige skulle klara sig mycket bättre utanför unionen, se bara Norge det spelar ingen roll att dom har olja, EU har bara varit som att springa med 10 extra stenar i bagaget för Sverige.

    SvaraRadera
  5. Den tyska författningsdomstolen har också begärt att ratificeringen stoppas tills att de kommit med ett avgörande om fördraget är förenligt med tysk grundlag.

    en intressant detalj är att den person som driver målet om att stoppa ratificeringen är Claus von Stauffenbergs son. I vissa familjer sätter man kampen mot överheten högt.

    SvaraRadera
  6. Anonym sa:
    "om EU ska börja bestämma lagar i Sverige måste vi ur EU illa kvickt"

    Du är medveten om att det är omöjligt? Visst, det finns en "laglig" rätt att gå ur EU, men den gäller bara om ALLA medlemsstater säger ok till det :)

    Ungefär som att du har en laglig rätt att byta jobb, men bara om alla andra anställda på företaget säger att det är ok.

    Frihet?

    /J

    SvaraRadera
  7. HAX!

    Hav mod! Det finns ytterligare några försvarslinjer kvar.

    Sjutton tjeckiska senatorer kommer att anmäla Lissabonfördraget till den tjeckiska författningsdomstolen inom två månader. Domstolen har tidigare granskat enstaka paragrafer men kommer nu ombes att granska hela fördraget.

    Den tyska författnignsdomstolen i Karlsruhe håller nu på att granska Lissabonfördraget. Även om ingen vill säga detta högt så har Tyskland ännu inte ratificerat fördraget. (Samma sak med det ursprungliga "EU grundlagsförslaget.)

    OK, förmodligen kommer domarna att säga ja och amen, men bedömare från tyska regeringen var chockerade över hur hårt domarna gick fram med sina frågor i samband med de öppna förhören för någon månad sedan.

    Sedan har vi Storbritannien. Cameron har lovat en folkomröstning - om inte fördraget har blivit godkänt av alla 27 medlemsstaterna innan han hunnit kasta ut Brown. Brown måste utlysa nyval senast maj nästa år. Det är förmodligen för sent, men man undrar vad den jätteskandal med parlamentsledamöter från alla partier som roffat åt sig förmåner kommer att innebära. Det är inte omöjligt att skandalen till slut kommer tvinga Brown att avgå.

    SvaraRadera
  8. Läs och begrunda:

    Commission gives Paris a pass over piracy billOch varför förväntas vi rösta i "EU valet"?

    SvaraRadera
  9. jag har alltid sagt att moderaterna skulle sälja landet till unionen och nu är vi till sala men priset var inte bara resurser utan även folkets rättssäkerhet.... löjligt vi måste kräva en Folkomröstning.

    SvaraRadera
  10. Moderaterna och Sossarna är villiga att sälja Sverige till EU på samma sätt som VPK var villiga att sälja Sverige till Sovjet. De borde behandlas på samma sätt också.

    SvaraRadera
  11. Om man ska leta exempel på "landet med den mest repressiva modellen blir EU-norm":

    Brittiska förtalslagar, där den journalist eller bloggare som kritiserar någon mäktig aktör måste bevisa att man har rätt. Saudiska affärsmän och ryska oligarker kan stämma vem som helst i hela världen som skriver kritiska saker.

    SvaraRadera
  12. Precis: harmonisering innebär att om det finns en skatt i Sverige och en reglering i Frankrike kommer båda införas i alla länder,

    Vi kommer få svenska skatter, brittisk övervakning, fransk avstängning av fildelare, italiensk flyktingpolitik, polsk och irländsk familjepolitik.

    Det är faktiskt helt obegripligt hur någon sansad människa kan vara för EU

    SvaraRadera
  13. haha, jag röstade nej till eu.

    SvaraRadera
  14. @J (14:03):
    Fast så länge ett enskilt land kan avge ett veto kan vi nog straffa ut oss: Om vi lovar att rösta nej till allt kommer vi snart att vara oönskade ;-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.