Jag har inte så mycket att tillföra om den kommande voteringen i Europaparlamentet. I vart fall inte mer än att förvirringen möjligen kan ha ökat något.
Så nu tänker jag släppa den bollen en kort stund – och istället titta framåt.
Avstängning av fildelare:
Tillägget om att fildelare inte skall kunna stängas av från nätet utan rättslig prövning har överlevt den stora kompromissen relativt intakt. Det talas visserligen inte om "domstol" längre, utan om rättslig prövning. Den förklaring som har lämnats till detta är att den språkliga förändringen var nödvändig för att tillägget skall kunna fungera i alla medlemsländer. Det kan inte uteslutas att detta är en fint, men jag tror inte det. I stort sett tror jag att 138:an är räddad. Även om jag alltså inte kan svära på det.
Vad innebär då detta för framtiden?
Fransmännen kommer att köra på ändå. Det hade de gjort oavsett ordvalet. Men trycket på dem att lyssna till vad EU säger kommer att bli stort. Och Hadopi-lagens motståndare kommer att kunna luta sig mot 138:an i sin argumentation för att en vanlig myndighet inte skall kunna stänga av folk från nätet.
Detta kommer, med största säkerhet, att innebära att Frankrike kommer att släpas inför EG-domstolen – om regeringen inte taggar ner en smula.
För alla oss andra gäller det att se till att medlemsstaterna verkligen respekterar 138:an. Vi måste vara vakna och alerta för att tidigt upptäcka eventuella försök att stänga av fildelare från nätet. Och om det sker – då är det viktigt att se till att 138:an inte kringgås eller fuskas bort.
Och om jag begriper den stora kompromissen (utanför 138:an) rätt, då säger den att EU varken påbjuder eller förbjuder avstängning av fildelare från nätet. Detta är alltså ingen förändring mot i dag.
I just denna del vann vi inget. Men jag är inte heller säker på att vi har förlorat något konkret, jämfört med dagens situation.
Vill man vara på sitt allra soligaste humör, då skulle man möjligen kunna hitta en liten, liten förbättring: informationsplikt från operatörerna till användarna när något sker eller förändras på detta område.
Kampen mot avstängning av fildelare från nätet måste alltså – även i fortsättningen – föras i land för land. Det innebär att vi svenskar måste hålla ögonen öppna för allt som rör sig i den svenska politiken på detta område. Och att vi måste hjälpa till att opinionsbilda och och driva kampanj när sådana förslag kommer upp i andra länder.
Ett segmenterat internet?
Detta är lite knivigare. Ingenstans i telekompaketet står det att man skall gå över till ett segmenterat internet med gated nets / operatörsberoende intranät. Och det står inte heller att man inte får göra det. Men det råder ingen tvekan om att det finns operatörer, särintressen och stater som har både ambitionen och konkreta planer i rockärmen. (Se till exempel rapporten Digital Britain.)
Detta innebär att kampen för att vi internetanvändare själva skall få bestämma vilka tjänster och applikationer vi skall använda – och vilket innehåll vi skall ha tillgång till – kommer att ske på marknaden och på det nationella planet.
Därför gäller det att vi använder vår konsumentmakt för att sända mycket tydliga signaler. Fria och öppna operatörer som Bahnhof skall uppmuntras och stödjas. Och den första operatör som försöker skapa gated nets i Sverige måste vara beredd på mycket kraftig kritik i en fri och öppen debatt.
Operatörerna måste förstå att om de väljer att skapa slutna nät där de samarbetar med vissa utvalda innehållsleverantörer – då kommer de att dra på sig kundernas vrede. Gated nets kan vara ett sätt för dem att tjäna pengar. Men utan kunder har de ingen verksamhet alls.
Detta handlar dessutom rätt mycket om folkbildning. Vi måste få fler politiker, journalister, debattörer, företag, institutioner och vanliga människor att förstå. Vad? Jo, kraften och möjligheterna i intenets fria informationsflöde, deltagarkultur, kreativitet, betydelse för forskning och företagande, demokratiutveckling och samlade kunskapsutveckling.
För att internet skall kunna utveckla vårt samhälle, skapa tillväxt och välstånd, stimulera kultur, främja forskning och stärka yttrandefriheten krävs det fria informationsflöden.
I detta sammanhang skall vi komma ihåg att det inte bara är nöjesindustrin som är ett lömskt särintresse som vill inskränka friheten. Även staten har intresse av att kontrollera, styra och filtrera nätet. (Se bara vad den svenska Spelutredningen föreslog.)
Och utöver folkbildningen, så måste vi utveckla internet ytterligare – så att det å ett konkret sätt blir tydligt för alla att ett fritt informationsflöde är en förutsättning för ett modernt samhälle.
Alltså...
Det som nu sker i EU-parlamentet är inte i alla delar vad man kunde önska sig. Men det innebär inte heller att slaget om internet är förlorat.
Istället fortsätter brottningsmatchen i EU:s medlemsstater och på marknaden. Och där har vi en gigantisk uppgift som granskare, opinionsbildare, debattörer, entreprenörer och konsumenter.
I boken Here Comes Everybody gör Clay Shirkey en intressant observation. Vid informationsrevolutioner (som när tryckpressen uppfanns) sker förändringarna från A till B inte över en natt. Mellan A och B finns en tidsperiod av kaos, där olika intressen brottas med varandra. Och där de som är för utveckling och framsteg i princip alltid vinner. Det är i en sådan tid av kaos som vi just nu befinner oss.
Jag väljer att vara framtidsoptimist! Och att fortsätta kampen för ett fritt, öppet internet!
Vill du veta hur man får stopp på FRA, IPRED, Telekom...
SvaraRadera-> Fråga Hollywood - Dom vet vad det handlar om... <-Att skicka Piratpartiet till Bryssel är kanske
ett litet steg för Christian Engström men det är
ett jättekliv för integritet och människovärde...
Trots att jag är piratpartist (nuförtiden) så är jag lite tveksam till att EU ska bestämma vad företag får och inte får göra med sina nät.
SvaraRaderaOm ex. Telia bestämmer sig för att göra om sitt bredbandsnät till någon form av tjänstebaserad kabel-tv-kanal så måste det väl ändå vara upp till dem att göra det? Domen skall ju sedan komma från medborgarna, genom att de inte kommer använda en sådan lösning. Tyvärr så kommer säkert många välja en sådan lösning, men det skall väl ändå vara upp till varje människa att göra sitt val (och misstag).
Jag är 100% för ett öppet internet, men jag är inte för att stater skall tvinga operatörer till att ha ett öppet internet, lika lite som jag är för att stater skulle kräva att operatörer censurerade delar av internet.
Det härleder iofs till ditt inlägg från förra veckan gällande om EU eller länderna i sig ska bestämma om internets frihet.
Principen borde dock vara denna: Staten ska hålla sig så långt bort från allt vad internet heter.
PS. Nu är ju Telekompaketet ett enormt regleringspaket iofs, så det är väl kanske där problematiken ligger - hela paketet i sig. DS.
SvaraRaderaSami:
SvaraRaderaDu fångar min maggropskänsla på ett bra sätt.
Vad man får se upp med är när motståndarna får med sig lagstiftarna på dumma och farliga förslag.
Då kan det hända att politiska motbeslut blir nödvändiga.
Men jag håller i allt väsentligt med dig.
Hans J: "Att skicka Piratpartiet till Bryssel är kanske
SvaraRaderaett litet steg för Christian Engström men det är
ett jättekliv för integritet och människovärde..."
Det är ett obefintligt steg för integritet och människovärde, ingen utanför Sverige kommer ju att känna till att Christian Engström sitter i parlamentet. Men han kommer att få många miles.
HAX,
SvaraRaderasom jag förstått den slutgiltiga versionen av 138an så KAN det bli såhär:
* Du kan stängas av efter tre varningar (i frankrike då).
* Du kan gå till "tribunal" för att få din sak prövad *i efterhand*.
* Du måste alltså bevisa din oskuld. Tills du gjort det förblir du avstängd. Kom ihåg att franska kulturministern ju menade att "du kan ju alltid skicka in din hårddisk till HADOPI för att försöka bevisa din oskuld" (!)
* Tribunalen kan ju vara en s.k. "specialdomstol". Vi vet ju hur såna kan se ut :-(
Jag litar inte *en sekund* på kompromissen.
Kom ihåg att i ACTA-förhandlingarna så efterfrågades möjligheten till "summariska rättegångar" i fildelningsfrågor. Jag kan sätta en häst på att det är *precis* det vi ser här: En låtsasdomstol möjliggör för dig att i efterhand försöka bevisa din oskuld i en låtsasprocess.
Kafka någon?
Bra skrivet!
SvaraRadera"Detta handlar dessutom rätt mycket om folkbildning. Vi måste få fler politiker, journalister, debattörer, företag, institutioner och vanliga människor att förstå. Vad? Jo, kraften och möjligheterna i intenets fria informationsflöde, deltagarkultur, kreativitet, betydelse för forskning och företagande, demokratiutveckling och samlade kunskapsutveckling."
Det förvånar mig att speciellt en del journalister är så dåliga på att inse detta, samtidigt som det talas om pressfrihetens dag och att befira Dawit. Förstår de inte att all form kommunikation är ett vödvändigt verktyg i deras arbete?
"I detta sammanhang skall vi komma ihåg att det inte bara är nöjesindustrin som är ett lömskt särintresse som vill inskränka friheten. Även staten har intresse av att kontrollera, styra och filtrera nätet. (Se bara vad den svenska Spelutredningen föreslog.)"
Mycket bra, men detta är väl en av andledningarna till att en del politiker faller så lätt för lobbyisternas argument. Jag överdriver för att illustrera min poäng, men folk som bara får ta del av Britney Spears, Lisa Marklund eller Så ska det låta, ställer itne heller några obekväma frågor!
Mikael N:
SvaraRaderaDu kan ha rätt.
Men nu är vi vid en punkt där motståndet måste organiseras utanför EU-parlamentet, nationellt och internationellt.
Nu måste vi tänka framåt.
Och vara väldigt observanta och misstänksamma.
(För övrigt kommer frågan om avstängning av fildelare upp igen med den så kallade Medina-rapporten sent i höst. Då måste vi vara ute i god tid. Även om rapportens syfte är fientligt, så kan ändringsförslag vända allt till att bli ett vapen i våra händer. Men då får vi inte vänta till sista minuten, som nu.)
Självklart så borde inte staten/EU få lägga sig i vad enskilda företag får göra med sina nät.
SvaraRaderaDäremot får de gärna sätta upp regler vad operatörerna får göra och fortfarande kalla det för internet. Om operatörena inte uppfyller reglerna så får de helt enkelt kalla det för något annat, typ begränsat internet abonnemang eller något annat som klart och tydligt visar att det inte är "ett riktigt" internet-abonnemang man säljer.
Det motsvarar på sätt och vis de regler man satt upp över vad som får kallas gurka o dyl, även om det i frukt o grönt fallen i mitt tycke sattes upp smått bisarra regler.
Tyvärr bygger mitt resonemang på den smått utopiska iden om att politikerna skulle lyckas skriva ihop enkla och tydliga regler...
Det amerikanska telefonbolaget AT&T har länge anklagats för inblandning i kuppen i Chile 1973. Förra våren gratulerade Kommunistkina företaget för dess inblandning i Telekompaketet, som EU antar som lag idag.
SvaraRaderaLagen kommer att göra EU:s internetpolicy mer i överenstämmelse med kinesisk lag. Man kommer att kunna filtrera bort kinesiska "statsfiender" som meditationsrörelsen Falun Gong.
Wikipedia har alltid varit en huvudvärk för den kinesiska regimen.
Nu kommer man att kunna filtrera bort eller helt eliminera information som är "fientligt mot det kinesiska samhället".
Blog ofsetAbove top secret
På DN:s ledarsida skriver krönikören Håkan Boström dessa olycksbådande rader:
"Enligt kritikerna medför paketet ett operatörsansvar, som kommer att tvinga nätleverantörerna att begränsa användarnas rörelsefrihet och i förlängningen bara kunna tillhandahålla i förväg godkända sidor – ett slags 'kabel-tv-nät'.
Att ge operatörerna ett sådant ansvar vore rena medeltiden. I en modern rättsstat ska inte företag agera privatpoliser – vare sig det handlar om hyresvärdar, arbetsgivare, bilförsäljare eller internetoperatörer."
DN
Här en lista på hemsidor som jag tror kommer att drabbas av telekompaket:
VDARE
American Renaissance
Jews for Private ownership of firearmsInfowars
Hur skall man kunna fritt surfa in på dessa, om operatörerna har ansvar för att kunderna/vi alltså inte bryter mot internationell (EU:s ramlag mot rasism, förintelseförnekelse etc) eller nationell lag rörande "hets mot folkgrupp"?
Det fria kunskapssökandet och spridandet av information kommer att dö i dag. Punkt.
Det är oroande att insikten om detta är så liten bland de som drabbas.
Istället tycks de bara fortsätta att tjata om islam, islam, islam och invandring, invandring, invandring. Visst, jätteviktig, jättebra, men hur vore det om Sd gjorde telekompaketet till en huvudfråga, innan potentiella väljare som jag istället röstar på piratpartiet (PP)?
P.S. Meddelandet blev lite rumphugget. Infowars-länk (Alex Jones) kom inte med. Hm.
SvaraRaderaSedan skall "above top secret" vara en länk för sig. D.S.
@leplaid. Journalisterna är en del av problemet. Dom vill inte ha nåt fritt nät för då förlorar dom sin grindvaktstatus och sin makt att bestämma över informationen.
SvaraRadera@"Anonym": (Kul namn, Är det efter pappa?)
SvaraRaderaNu jämför du kanske Christian Engströms möjligheter med "upphovsrättmaffians" gigantiska resurser men faktum är att en katt bland hermelinerna ställer till med ett helvetes liv...
Du kan vara helt förvissad om att det faktum att det finns en pirat i europaparlamentet kommer att ge eko! De andra partierna kommer att fuller väl inse att det kan bli mååånga fler och åtminstone jag är förvissad att denne pirat kommer att få stöd från pirater över hela Europa!
Hela Europa kommer att känna till att Christian Engström sitter i parlamentet. Jämför det med "gränsnyttan" av den "sista moderaten" - och om de andra arbetar för frihet så behöver de ju inte alls vara rädda (Rent mjöl i påsen du vet!) ;-)
Fyrvaktaren:
SvaraRaderaJag delar din oro.
Men vi har fortfarande e-handelsdirektivet - som slår fast att internetoperatörer *inte* kan eller skall hållas ansvariga för vad som förmedlas i deras kablar.
(Däremot finns det inget som säger att staten eller särintressen inte kan hota, muta eller övertala dem att börja filtrera. Det är därför uttrycket "lawful content" är så olyckligt. Det kan vara ett försök att underminera reglerna.)
Så länge vi har denna paragraf i e-handelsdirektivet, så finns det ändå en livlina. Och den, den måste försvaras till sista blodsdroppen.
Begränsade internetuppkopplingar är redan verklighet i Sverige. Och man kan anta att Telias "Mobilsurf Alltid" bara är början på det här fenomenet.
SvaraRaderaSaxat från telias hemsida:
"All typ av surf i mobilen ingår (inom Sverige) förutom trafiktyperna fildening och ip-telefoni vilka inte är tillgängliga i detta erbjudande."
Det känns oroväckande att Telia stryper möjligheten till IP-telefoni eftersom det inkräktar på deras affärsmodell, vad händer när BBB stryper alla former av videonedladdning som konkurerar med deras TV-tjänster eller liknande exempel.
https://www.tewss.telia.se/privat/katalog/VisaProdukt.do?productRef=/privat/produkter_tjanster/mobilt/tjanster/internettjanster/teliaonline.1238058499.product&navigationPath=/privat/produkter_tjanster/mobilt/tjanster/internettjanster/#
Daniel:
SvaraRadera"All typ av surf i mobilen ingår (inom Sverige) förutom trafiktyperna fildening och ip-telefoni vilka inte är tillgängliga i detta erbjudande."
Detta sätter fingret på en viktig fråga. Var går gränsen mellan "traffic management" och "content management"? Vad är till för att inte klogga igen ett klent nät? Och vad är till för att styra innehåll?
Om kompromissen kring 138:an
SvaraRaderaMan kan ju alltid försöka hävda att bestämmelsen ska tolkas på samma sätt som FN:s mänskliga rättigheter.
Man skulle ju vilja veta vilka länder som är emot att det står "domstol" och varför. Frankrike vet vi ju, men de kan inte ensamt stoppa det här.
Ett segmenterat internet
Internet är redan segmenterat. Det hörs ju till och med på namnet: protokoll som används för att kommunicera MELLAN datanät.
Mellan dessa nät finns det idag trafikavtal så att alla operatörer kan nå varandras nät på ett eller annat sätt.
Jag tror inte att operatörer i allmänhet är intresserade av att filtrera innehåll av moraliska skäl. Däremot tror jag att operatörer är mycket intresserade av att ta betalt för innehåll.
Dvs. om exempelvis Telia ska koppla fram dig till Youtube så kan det komma att kosta extra.
Om Telenor ska koppla fram ett skypesamtal till en mottagare i USA, så kan det komma att kosta extra.
Frågan är då vad det hjälper att en liten spelare som Bahnhof finns. De kan ju bara råda över sitt nät och de användare som finns där. Vissa telefonoperatörer tillåter ju idag att man ringer gratis mellan användare i det egna nätet och det är ju kul, men så fort man går utanför det så kommer den där rörliga avgiften.
Om de stora jättarna bestämmer sig för att lämna flatrate och i stället gå över till en differentierad och rörlig debitering, så får de små hänga med.
Det där kommer nog inte gå att förbjuda. Ingen statsmakt kan styra över de internationella trafikavtalen. Se bara på roamingavtalen för mobilt bredband.
Och kan man inte ta betalt för det, då finns det en risk för att det inte får finnas.
Själv börjar jag längta efter Televerket.
En snabbis.
SvaraRaderaTack Hax för (försök till) lugnande svar.
Fast jag känner mig inte helt lugn ändå. Bara lite.
När kommer nästa dråpslag? När kommer förbud mot att blogga anonymt? Det senare en förutsättning för att jag skall våga blogga med tanke på vissa yrkesrelaterade omständigheter som jag inte törs gå in på.
Fyrvaktaren: "När kommer nästa dråpslag? När kommer förbud mot att blogga anonymt?"
SvaraRaderaDet *första* försöket kom redan förra sommaren. Men det tvingades de dra tillbaka efter en mycket kraftig kritikstorm som Erik J (gräv) och jag (bloggbuller) lyckades dra igång.
Men var säker på att de kommer att göra nya försök.
Hans J: "Hela Europa kommer att känna till att Christian Engström sitter i parlamentet. Jämför det med "gränsnyttan" av den "sista moderaten" - och om de andra arbetar för frihet så behöver de ju inte alls vara rädda (Rent mjöl i påsen du vet!) ;-)"
SvaraRaderaHela Europa känner till att Jean-Marie LePen sitter i parlamentet. Det innebär inte att han är särskilt framgångsrik där. Han är en bifigur ingen bryr sig om. I övrigt inga likheter med Engström, men han kommer också att bli en bifigur. Och alla de horder med pirater från hela Europa som ska göra honom sällskap lär inte dyka upp förrän tidigast 2014.
Andra partier, förutom möjligen nuvarande protestpartiet junilistan, har ingen större anledning att frukta piratpartiet, men ur ett svenskt perspektiv är det trist om vi ska få ytterligare fem år med något eller några i praktiken obesatta svenska mandat.
Kan inte Engström kandidera i Frankrike? Om han tog ett mandat där skulle han göra mycket både för internets frihet och frihet i största allmänhet. Ja, om piratpartiet tog alla franska mandat och avstod i alla omröstningar så skulle EU bli fantastiskt mycket bättre. Någon eller några fortsatt vakanta svenska stolar åstadkommer motsatsen (om man utgår ifrån att det främst är värderingsmässigt relativt borgerliga väljare piratpartiet attraherar).
HAX, "Därför gäller det att vi använder vår konsumentmakt för att sända mycket tydliga signaler." [...]
SvaraRadera"Och utöver folkbildningen, så måste vi utveckla internet ytterligare – så att det å ett konkret sätt blir tydligt för alla att ett fritt informationsflöde är en förutsättning för ett modernt samhälle."
Heh, hypotetiskt så skulle en demonstration av hur det skulle kunna se ut med ett segmenterat Internet vara tämligen enkelt, tekniskt sett.
Svåra skulle väl vara att få med tillräckligt många av alla som smörjer kuggen på Internet, server operatörer, proxy administratörer, web administratörer, öppna VPN servers admins, etc.
Alltså blocka accessen, eller bättre omdirigera inkommande trafik från diverse organisationer och myndigheter till en annan sajt med en trevlig liten infomercial. Blocklistor över nätverks-adresser och enskilda IP-adresser, finns ju redan kompilerade, och dessa organisationer och myndigheters egna proxy servers.
Aja, Access denied i all ära, men förr eller senare lär väl i alla fall tillräckligt många politiker förstå hos vilka makten egentligen ligger hos. De sk lobby organisationerna lär nog aldrig fatta, även om bolagen med tiden fattar det där med konsumenters efterfråga. :p
//ST
"Anonym": (Fortfarande kul namn!)
SvaraRaderaSitter Jean-Marie LePen i EU-parlamentet? Det var verkligen nytt för mig!
Att Jean-Marie LePen sitter i (det franska) parlamentet kanske inte automatiskt gör honom framgångsrik där. Men LePen är invandrarfientlig och har alltså ingen större bas än exakt de som redan röstar på honom. Sverigedemokraterna, även om de skulle komma in i riksdagen, kommer inte heller att få några enorma genomslag.
Den frihetsrörelse som piratrörelsen representerar måste helt enkelt få representation i EU. De andra partierna (De som du anser "besätter" platserna idag) har inte gjort tillräckligt för att värna vår frihet och yttrandefrihet.
Då åker de ut - och nu är det försent att vända kappan! De är inte trovärdiga!
Det är möjligt att de andra partierna inte fruktar piratpartiet men det vanliga folket, medborgarna, gräsrötterna (de som politikerna kallar konsumenter) har då desto större anledning att frukta dessa andra partier.
Är du verkligen så skräckslagen att Piratrörelsen skulle få en röst i EU? En enda?
Jag ser fram emot det!
Bra bloggpost. Vi måste ha en färdplan om den stora kompromissen går igenom. Och det tror jag att den gör.
SvaraRaderaEwa
Här kommer några kommentarer till diskussionen.
SvaraRadera@Mikael Nilsson
Naturligtvis kan man befara att en ”rättslig prövning” av avstängning beslutas av något specialorgan med riggade instruktioner och inte av en allmän domstol. Men så länge det kallas för en rättslig prövning finns möjligheten att överklaga till högre instanser och om t.ex. Frankrike vägrar kan man överklaga denna vägran om rättslig överprövning (i sista hand upp till EU-domstolen om jag som icke-jurist har förstått saken rätt).
@HAX
Det stämmer bara delvis att den fria konkurrensen är ett skydd mot operatörer som kan tänkas vilja stoppa vissa typer av trafik. För att det ska fungera måste konsumenterna ha en reell valmöjlighet oavsett var man bor. Om ägaren av infrastrukturen kan komma undan med att sälja slutna vertikalt integrerade lösningar kan inte konkurrenter komma in i näten på lika villkor. Här är den brittiska telemarknden ett föredöme, där BT frivilligt (ja nästan i alla fall) har öppnat accessnätet och lagt det i ett separat bolag som bland annat säljer obundlad ”naken ADSL” till andra operatörer med transparenta villkor.
Jag är inte så orolig för att operatörerna kommer att börja strypa innehåll eller agera moraltant för att de själva vill det. Operatörerna är mycket väl medvetna om de skulle hamna i en omöjlig sits om de skulle hållas ansvariga för phishing, skumma webbshoppar, bedrägerier, olaga hot, rasistsajter, piratkopior, osmaklig porr osv. Om de går upp på Contentnivån och petar öppnar de dammluckorna för att bli ansvariga för allt som transporteras. Det vill de absolut undvika – men de kan tvingas censurera och filtrera mot sin vilja. Däremot tror jag att många operatörer gärna vill strypa bittorrent eller VoIP och lägga in maxgränser för nedladdad volym/månad.
Jonas Lind "Om ägaren av infrastrukturen kan komma undan med att sälja slutna vertikalt integrerade lösningar kan inte konkurrenter komma in i näten på lika villkor."
SvaraRaderaNu tar jag det här ur minnet, men vill inte andra delar av telekompaketet lösa just detta problem?
Ja, det stämmer men det går inte att lita helt på att att konkurrensen verkligen kommer att fungera. I värsta fall hamnar man i en situation där en dominerande aktör som DT stryper sånt som genomsnittsanvändaren inte bryr sig så mycket om (som VoIP och bittorrent) och där bara en minoritet av aktiva användare efterfrågar detta, vilket leder till att få (eller ens någon) operatör erbjuder detta. Jämför med den svenska bankmarknaden där alla tröga kunder som inte byter till utmanare med bättre villkor gör att storbankerna kan fortsättta att ge usla villkor år efter år och ändå behålla sina marknadsandelar.
SvaraRaderaNet Neutrality är en utmärkt och pedagogisk princip som kan användas som försvarsmur både mot operatörer som vill strypa vissa trafiktyper och mot klåfingriga censurmyndigheter som vill stoppa dagens moralpanik. I en bättre värld behövs inte Net Neutrality men vi är inte där idag.
Förklara gärna hur man driver uthållig kampanj utan stora ekonomisks resurser i ryggen, och utan att ha en rejäl fot inne i gammelmedia. Killarna i Pirate Bay-ledningen hade Calles miljoner att luta sig mot, menar du att en radikalliberal folkröelse ska ta rygg på mecenater från internetbranschen, som Niklas Zennström t ex? Eller som den här Libertas-miljonären? Mitt tips är att många - både väljare, forskare, jurister och parlamentariker - skulle känna instinktiv tveksamhet inför en rörelse som öppet binder upp sig till mecenater från den egna branschen och sedan gör hundra vassa uttalanden om att internet aldrig kan anklagas för någonting.
SvaraRaderaHans J: "Sitter Jean-Marie LePen i EU-parlamentet? Det var verkligen nytt för mig!"
SvaraRaderaBåde Jean-Marie Le Pen och hans dotter Marine sitter i EU-parlamentet. Märkligt att en expert på hur man åstadkommer resultat i parlamentet inte känner till detta.
När skall du fatta att Fjellner är motståndare till fritt och öppet internet (även om han vill låtsas som motsatsen nu när det snart är val)?
SvaraRadera@Anonym 09:28
SvaraRadera"Märkligt att en expert på hur man åstadkommer resultat i parlamentet inte känner till detta."
Var det inte du som var en expert på hur man åstadkommer resultat i parlamentet?
Dennis Nilsson: "Var det inte du som var en expert på hur man åstadkommer resultat i parlamentet?"
SvaraRadera"Hans J" har upprepade gånger slagit fast att en ynka piratpartist i Europaparlamentet kommer att uträtta underverk. Han vet inget om parlamentet, men detta är han tvärsäker på.
@Anonym: (Du har inget andra förnamn eller så?)
SvaraRaderaJag tittade efter och upptäckte (till min förfäran) att Jean-Marie LePen verkligen sitter i parlamentet! Att hans dotter också sitter där (vilket hon faktiskt gör) har jag ingen omedelbar reaktion på.
Detta var verkligen anmärkningsvärt! Att LePen tidigare suttit i parlamentet för över tjugo år sedan visste jag men vad sjutton gör han där nu??? Jag drar slutsatsen att han (och kanske även hans dotter) sitter där enbart för att trycka på rätt knapp i rätt ögonblick - ingenting annat.
Det är illa att han sitter där - det innebär ju i stort sett att Sverigedemokraterna redan har representanter där!!!
Han (och även hans dotter) är "grupplösa" vilket väl antagligen betyder att ingen annan grupp vill ha med dem att göra! De påverkar väl och fungerar väl som kontaktpunkter till alla möjliga partier ute i Europa med ultrakonservativa och främlingsfientliga program (diverse black front och bruninspirerade rörelser). Att tro att de inte betyder någonting är nog väldigt aningslöst av dig! De är nog VÄLDIGT BETYDELSEFULLA!
Detta gör det ju ÄNNU VIKTIGARE att få Piratpartister till EU-parlamentet!Piratpartister som Christian Engström i parlamentet skulle fungera som katalysator för utvecklingen av piratrörelsen inom flera andra europeiska länder! Även vanliga medborgare ska väl ha insyn??? Eller är det bara överklassen och adelsmän som får veta vad som pågår?
Du är väl inte för upphovsrätt i 120 år???
Du är väl inte för medicinpatent som bara fördröjer nästa medicin (som i fallet Losec-Nexium)
När Christian Engström, Amelia Andersdotter, Mattias Bjärnemalm och Anna Troberg röstas in så kommer jag att fira stort för då har "vanligt folk" äntligen fått representanter i EU-parlamentet!