2009-05-05

UK: Svarta lådor skall övervaka nätet

Brittiska regeringen satsar nu motsvarande tolv miljarder kronor på det så kallade MTI-projektetet.

Det går ut på att placera ut svarta lådor på strategiska platser i internets trafikflöde för att GCHQ (brittiska FRA, typ) skall kunna övervaka allt som britterna gör på nätet. Plus allt se säger i telefon och alla SMS de skickar.

Och eftersom internettrafiken inte känner några nationsgränser, kan vi vara rätt säkra på att även en hel del svensk kommunikation kommer att fastna i de brittiska myndigheternas nät.

Läs mer i DN»

6 kommentarer:

 1. En möjligtvis filosofisk fråga: Vad är det i maktens natur som gör att den hela tiden strävar efter att förstärka sig?

  SvaraRadera
 2. "mastering the internet"?

  "black boxes?

  Är det manusförfattarna till 24 som anlitats som spin doctors?

  SvaraRadera
 3. Detta i landet där det går tretton övervakningskameror på dussinet utan att folk reagerar nämnvärt, men där det finns en stor kampanj mot införandet av ett nationellt ID-kort. Visserligen lär vi byta regering så snart den fullständigt värdelöse Brown utlyser val, men jag är inte övertygad om att kommande konservativa regering kommer att vara så mycket bättre på den här punkten. Jag gillar mitt nya land, men när det gäller integritetskränkningar tycks brittiska politiker ofta helt sakna hämningar.

  SvaraRadera
 4. Den kända sidan Flashback servas från England för att undvika lagproblem.

  Fast den är ju krypterad sen länge.

  SvaraRadera
 5. Lars Jonsson, Jämtland05 maj, 2009 21:02

  'Babylon vill inte se nå'n sanning, de vill att sanningen ska genomgå förvandling. Jag ser det i deras ord och handling; kämpar för lögnen med konstgjord andning!'
  -Chilly&Leafy, "Tuff tripp"-

  joel.hedlund sa...
  "Är det manusförfattarna till 24 som anlitats som spin doctors?"

  Man börjar ju undra! :)

  SvaraRadera
 6. Tja, varför Makten strävar efter att förstärka sig?

  Ett svar på det kanske är att Makten är rädd att förlora sin makt och en av grundprinciperna för den är att skydda folket mot yttre OCH inre hot och att upprätthålla lagarna i landet.

  Under dessa förespeglingar kan Makten ta sig för i stort sett vad som helst genom att spela på systemets tangenter på rätt sätt.

  Mer uttämmande svar får man om man söker på makt i wikipedia.

  Rädsla kanske är en annan parameter som får Makten att gå igång.

  Förstärkningen kan ju oxå misstas för en anpassning till ett växande och mer komplext samhälle, både vad gäller juridiken och tekniken.

  Det blir inte alltid rätt när någon gör nåt. Det går ofta fel ett antal ggr innan det blir rätt. Sådan är den mänskliga naturen.


  /LD

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.