Hur arbetar du konkret för ökad öppenhet?
- Det vill jag inte kommentera.
Varför inte?
- Jag vill inte svara på det.
Så säger Sveriges ACTA-förhandlare, Stefan Johansson, till DN. Han säger att Sverige arbetar för ökad öppenhet, men förvandlas till Sir Humphrey så fort diskussionen blir konkret. Det vore nästan lite komiskt, om det inte vore så allvarligt.
Förhandlingarna om ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, har ju än så länge förts under stort hemlighetsmakeri. Uppgifter som cirkulerar säger bland annat att avtalet vill förbjuda regionsfria DVD-spelare, att det kan medföra avstängning av fildelare från internet och tullkontroller av innehållet på datorer, MP3-spelare m.m.
Även USA:s förhandlare lovar ökad öppenhet. Även han att han utan att vara det minsta konkret.
I USA finns det dock de som har insyn i förhandlingarna. Nämligen upphovsrättsinnehavarnas representanter. Företrädare för konsumentintressen och organisationer som jobbar med medborgarrättssfrågor och internetfrågor hålls dock utanför.
Den svenske centerpartisten Johan Linander är en av de få riksdagsledamöter som fått se dokumenten. Han säger till DN att han är styrd av sekretess och kan inte yppa något, men ifrågasätter starkt varför så många rader måste målas svarta då pappern lämnas ut.
När förhandlingarna nu återupptas, då är Sverige ordförandeland för EU. Därför gäller det att hålla trycket uppe, så att regeringen inser att den måste kräva öppenhet i processen.
Opinionen i media, på bloggar och i debatten har fått upp frågan på dagordningen. Men om det skall bli fråga om verklig öppenhet, då måste vi fortsätta tjata. Annars lär det inte bli fråga om mer än meningslösa symbolhandlingar.
Nyckelfrågan är om allmänheten kommer att få insyn – samt om riksdagen och Europaparlamentet kommer att få något inflytande i frågan – innan ministerrådet ingår en överenskommelse å 500 miljoner EU-medborgares vägnar.
(Det finns skäl att vara misstänksam. Glöm inte att Sverige i tysthet gett EU-kommissionen fria händer att föra Sveriges talan i ACTA-förhandlingarna. De beslut som har fattats i EU smusslades sedan undan som en A-punkt (beslut som tas utan föredragning eller debatt) på ministerrådet för jordbruks- och fiskerifrågor. Med en sådan hantering får regeringen och EU finna sig i att vi är många som kommer att granska det som sker framöver med viss misstänksamhet.)
Läs mer i DN»
Sveriges ACTA-förhandlare, Stefan Johansson,
SvaraRaderakanske en spruta Kallocain kan få honom att öppna sig
Kan du inte göra en efterlysning om att ACTA-papprena borde trilla av en lastbil?
SvaraRaderaDet gick ju bra med datalagringsdirektivet... :-)
Även om mycket få människor har tillgång till ACTA-papprena, kan förunderliga saker hända.
(Särskilt när folk kan gömma sig bakom den förhatliga anonymiteten.)
Det vore ju himla trevligt om någon tjänsteman eller politiker med ballar större än jordnötter kunde läcka de ocensurerade dokumenten till wikileaks.
SvaraRaderaHur mycket sånt här hemlighetstrams kan vi ta egentligen? Jag förhindras i min demonstrationsrätt när jag inte får veta vad det står i dokumenten.
SvaraRaderaVilka är ansvariga för hemlighetsstämplandet?
Jag förstår verkligen inte hur EU kan fungera på detta sätt, det är bara ord men ingen handling. Öppenhet, öppenhet, öppenhet, jag orkar inte höra det ordet om och om igen, ut med dokumenten för helvete.
SvaraRaderaDessutom vill jag veta vad "större ansvar för internetleverantörerna" innebär. Ska de ställas till svars för allt som sker på internet? Då kan vi lika gärna ställa politikerna till svars för precis allt ont som sker i riktiga världen varje dag, ungefär lika logiskt.
Men det som är mest sorgligt är hur vi om och om igen röstar fram dessa partier till makten. Man kan tydligen göra precis vad som helst mot folket utan konsekvenser verkar det som.
Det måste ju vara hur lätt som helst för Sverige att få alla länder att godkänna publicering:
SvaraRaderaOm vi inte får publicera allt kommer vi att ovillkorligt säga nej till ACTA!
Med ett sådant ultimatum blir ACTA antingen offentligt eller skrotat.
Om ni undrar så har ACTA-dokumenten redan läckt ut en gång. Visserligen är dokumenten daterade till ungefär ett år sedan men mycket är redan färdigt.
SvaraRaderahttp://file.sunshinepress.org:54445/acta-drafts-2009.pdf
Simon: De där är väl knappast hela dokumenten. Tror inte om hela läckte ut att de skulle få vara kvar så länge.
SvaraRaderaSimon: Det där är som sagt en "draft" av ACTA. Ett utkast, kladd eller en första version kort och gott.
SvaraRaderaOm jag inte minns helt fel så ska väl hela härligheten ligga på närmare 1000 sidor, av dessa har väl 100 offentliggjorts men som varit kraftigt censurerade och nedkortade eller hur det nu var. (Som sagt, rätta mig om jag har fel.)
Detta borde i alla fall vara ett ypperligt tillfälle för att "råka" tappa bort dokumenten så att dessa publiceras på Wikileaks eller dylik sida.
Fanns det inte ett tillfälle när sir Arnold och sir Humphrey äter middag:
SvaraRaderasH:
- How is your campain for freedom of information going?
sA:
- Sorry, I can't talk about that.
Bra talat Pelle!
SvaraRaderaOm vi avkräver svar från våra politiker om detta blir det lättare för dem att ställa detta ultimatum. (vårt folk kräver...)
Om journalisterna inte ställer frågorna får vi göra det själva. Om politikerna inte ställer ultimatumet vet vi var de står så vi kan rösta rätt nästa val.
Här handlar det, tror jag, inte bara om att köpa grisen i säcken. Utan också på sikt om att inte bli behandlad som en gris i en säck.
Kalle
Det här är smått OT men ang. det där med kontroll av datorer/mp3/etc vid gränspasseringar så visade de på "Gränspoliserna: Australien" eller vad det heter hur en amerikan på väg in i Australien fick sin dator genomkollad efter att han tillstått att han hade porr på den. Då var tulltjänstemannen tvungen att kontrollera att det inte var olaglig porr.
SvaraRaderaFinns det såna regler redan i Australien?