2009-06-03

FRA: Nu är det dags att göra upp räkningen!

För lite knappt ett år sedan antog riksdagen FRA-lagen. Denna lag ger en statlig myndighet rätt att bedriva automatiserad massavlyssning av svenska folket. Ingen misstanke om brott behöver föreligga. Vi medborgare behandlas som tänkbara skurkar och terrorister.

Socialdemokraterna uppfann. Borgarna baxade igenom.

Förra hösten kom regeringen fram till en kompromiss med sina interna kritiker. Detta ändrade dock inget i grunden. Kablarna skall fortfarande kopplas in till FRA. Man hängde på ytterligare en del integritetsskydd. Men det mesta av detta har nu vattnats ur och myglats bort i den politiska processen.

FRA-avlyssningen är fortfarande oacceptabel. Helt oacceptabel!

Protesterna mot FRA-lagen var massiva i juni förra året. Men regeringen lät sig inte påverkas. FRA-avlyssningen skulle baxas igenom till varje pris. Vi medborgare kunde inte göra något för att stoppa eländet.

Men nu kan vi göra upp räkningen. I EU-valet ber samma politiska partier oss om vårt förtroende.

Frågan var och en måste ställa sig är om man kan rösta på de partier som håller på att förvandla Sverige till en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Partier som betraktar sitt eget lands medborgare som potentiella säkerhetsrisker. Partier som brutalt krossat all intern opposition vad gäller integritetsfrågorna.

Jag kan det inte.

Att rösta i allmänna val är vanligt folks enda sätt att påverka politiken. Vi måste sätta ner foten. Vi måste göra upp räkningen med regeringen i FRA-frågan. Ett bra tillfälle att göra just detta är i EU-valet nu på söndag.

Politiker och politiska partier skall inte kunna komma undan med vad som helst. Svinhugg går igen.

Därför förtidsröstade jag i dag på Piratpartiet i EU-valet!

9 kommentarer:

  1. Alltså jag har lite problem med denna beskrivning av FRA-lagen...Enligt mina källor så står det..

    * Tillstånd för signalspaning ska prövas av domstol.
    * FRA ska ansöka om tillstånd för all signalspaning. Även signalspaning för regeringens behov omfattas alltså av tillståndskrav.
    * FRA ska enbart få tillgång till de "trafikstråk" som domstolen bestämmer.
    * I lagen tydliggörs att FRA inte får signalspana mot trafik där både avsändare och mottagare finns i Sverige.
    * FRA får endast bedriva signalspaning på beställning av regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten.

    Börja nu inte kalla mig korkad idiot etc... för jag är faktiskt intresserad av hur det verkligen ligger till med detta?

    SvaraRadera
  2. "Även signalspaning för regeringens behov omfattas alltså av tillståndskrav." ????? Regeringens behov? Det var som fan, visste inte de behövde kolla någon...

    För övrigt visar just FRA frågan varför vi behöver direkt demokrati i det här landet. Iaf en light version av det där vi i realtime kan byta vilka partier vi stödjer.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Vi får aldrig glömma vad politikerna och deras tjänstemän gör mot oss medborgare för att gynna upphovsrättslobbyn. FRA, IPRED1, men sedan IPRED2, ACTA osv. Lobbyns aptit är omättlig, och politikerna kommer att mata den - munsbit efter munsbit. Om vi inte ger dem en minnesbeta de aldrig glömmer.

    Som du skriver är det bara nu under valet som vi gör någon skillnad - betyder något i de mäktigas ögon.

    Bara just nu respekterar de oss - de kanske till med är lite hälsosamt oroade för vad vi tycker... Det är uteslutande på grund av piratpartiets framgång i opinionen.

    Men Reinfeldt är orubblig. Upphovsrättslobbyn är viktigare än allt annat. För att han ska vakna krävs 10% eller helst 20% för piratpartiet i EU-valet och troligtvis även genombrott i Riksdagsvalet.

    Detta är det absolut enda språk politikerna förstår från medborgarna. Alla andra försök till påverkan har i bästa fall bara bromsat utvecklingen något, trots fantastiskt och massivt arbete från mängder av människor.

    Mäktiga särintressen är däremot välkomna på vilket språk som helst, när som helst. Lobbyn sover aldrig...

    Låt oss ta makten från lobbyn. Piratpartiet är de enda vi kan lita på.

    Vi kan bara kommunicera med politikerna via valurnorna och piratpartiet är det enda språk de förstår.

    SvaraRadera
  5. @mrKafka:

    - Det är ingen riktig domstol, utan precis som tidigare, en nämnd. Detta konstaterar en lång rad remissinstanser liksom självaste lagrådet.

    - Det är fortfarande oklart hur detaljerade tillstånden kommer att vara. Betänk att FRA enligt egen utsago, redan idag, före kabellagen, hanterar en kvarts miljon sökbegrepp.

    - Vad gäller massinhämtning av trafikdata ska även den vara tillståndspliktig, men inget tyder på att FRA skulle förvägras att bygga på sin sannolikt redan befintliga trafikdatabas. Här behövs en förstärkning i lagen, som förbjuder dylik masslagring av enskildas trafikuppgifter. Denna suspekta hantering tillåts dessutom ske inom ramen för den s.k. 'utvecklingsverksamheten'.

    - I ett enda "trafikstråk" eller en enda "signalbärare" kan en mycket stor del av den svenska trafiken rymmas. PTS skriver:

    "En signalbärare ... rymmer alltså i teorin internettrafik från 1,6 miljoner hushåll, även om det antas att dessa utnyttjar all tillgänglig kapacitet dygnet runt (vilket i praktiken är långtifrån fallet). Detta är att jämföra med de drygt 3 miljoner svenska hushåll som enligt Post- och Telestyrelsen har bredband idag."

    Men framför allt: Precis som tidigare ska en kopia av all gränsöverskridande trafik skickas till staten.

    - Förbudet mot att spana mot inrikestrafik fanns även i FRA 1.0. Men fortfarande kan inte FRA garantera att man inte råkar inhämta inrikestrafik. Denna ska då förstöras - efter att FRA tagit del av meddelandena.

    - När det gäller antalet uppdragsgivare är detta redan på väg att mjukas upp. För det första kommer berörda myndigheter få del av underrättelserna ändå - genom att vända sig till respektiva departement. De senare kommer också att bredda sina underrättelsebehov till FRA för att tillgodose underställda myndigheters önskemål.

    För det andra vet man inte om FRA-information kan nå svenska myndigheter "bakvägen" via utlandssamarbetet. Några hinder uppställs inte i lagen. Överhuvudtaget regleras inte FRA:s utlandssamarbete i lag, utan styrs direkt av regeringen.

    För det tredje kommer förre Säpochefen, Anders Eriksson, snart att lägga fram sin utredning om hur polisens behov av signalspaning ska tillgodoses.

    Så det är fel att tala om FRA 2.0. Kanske skulle man kunna kalla versionen FRA 1.3.

    SvaraRadera
  6. Lennart säger ungefär vad som behöver sägas.

    Jag kan lägga till ett ord, dock: Ändamålsglidning.

    SvaraRadera
  7. Ändamålsglidning betyder i just det här fallet. Att möjligheten som den här avlyssningen ger, kan komma att användas till precis vad som helst i framtiden.
    Det är inte svårt att skapa ett behov..., inte för att behovet finns, utan enbart för att "nån vill"..

    SvaraRadera
  8. Jag har läst dina bloggar och tagit del av åsikterna i kommentarerna och även om jag delar din uppfattning i många frågor så kan jag inte dra någon annan slutsats än att PP ALDRIG kan tänka sig någon avlyssning...hmmm..ja det skulle i så fall vara om den avlyssnade underättas INNAN avlyssningen påbörjas...Jag har också studerat PP's program och tycker det är anmärkningsvärt hur högt dom skattar sin egen frihet jämtemot dom producerande människornas frihet att förfoga över sitt eget arbete..Dom skriver ju tom att dom vill förbjuda DRM...Ja DRM är ju skit men detta är ju löjeveckande...hur hade dom tänkt kontrollera att detta efterföljs...skall artister och företag som inte ställer upp på PP's krav på "fri kultur" tvingas producera med en pistol i nacken?....Dansa din djävul!...När man väger ihop allting så känns inte PP seriöst...ok man kan rösta på dom som en markering precis som man en gång röstade på Ny Demokrati men jag föredrar att lägga min röst på Folkpartiet... dom är inte perfekta men dom har mitt förtroende.

    SvaraRadera
  9. Bra att du påmminner om FRA-lagen, men de liberaler som protesterade högljutt för ett år sedan har nu förträngt det eller så kommer de lägga sin röst på the lesser of two evils. Detta vet Reinfeldt och Co, och därför skiter de i alla protester och vandrar glatt vidare vänsterut.

    Folk får vad de förtjänar. Röstar man på skit så får man skit. Samma sak i valet 2006 då man varnande för Federley.

    Nu är det Fjellner som är het och
    2010 kommer det vara Munkhammar som är "the shit" och ursäkten att man återigen ska rösta på borgarna.

    Sen bli de förvånad när det ena efter det andra anti-liberala förslaget läggs fram. Suck.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.