2009-06-03

Konsten att ta billiga poäng

Europaparlamentarikernas ersättningar och förmåner är upprörande. Inte tal om annat. Men ibland blir det lite lustigt när de inblandade försöker ta billiga poäng i frågan.

De senaste dagarna har vänsterpartisten Eva-Britt Svensson varit ute och kritiserat bland annat den reseersättning som hon själv och de andra ledamöterna får.

"Jag får ju samma ersättning oavsett om resan kostar 2.000 eller 15.000 kronor. Det är en schablonersättning" sade hon med ett indignerat tonfall i SVT:s nyheter i morse.

I sak stämmer det naturligtvis. Men vad Svensson inte berättade att detta är det gamla systemet, som inte längre kommer att användas.

Och det kan man kanske förstå - eftersom det nya systemet blir svårare för henne att kritisera utan att själv hamna med Svarte Petter.

Enligt det nya systemet kommer man bara att ersätta ledamöternas faktiska resekostnader. Vilket betyder att de kommer att sluta leta billiga biljetter och istället börja boka dyra Business Class-biljetter. Det är oklart om detta över huvud taget kommer att bli billigare för skattebetalarna.

Sedan har Europaparlamentet även beslutat att det är lite synd om Svensson och alla de andra ledamöterna, nu när de inte kan stoppa reseersättningen i egen ficka längre. Därför kommer de att få en helt ny ersättning - restidsersättning.

Restidsersättningen kommer att ge de svenska ledamöterna ungefär 2.700 kronor i extra bidrag per resa.

(Jag tror att det är per enkelresa, men det kan vara per tur- och returresa. Eftersom detta är lite känsligt är det inte helt lätt att få fram klara besked.)

Uppgradering till Business och gratis champagne på skattebetalarnas bekostnad. Plus 250 euro för att det är jobbigt och tar tid att resa. A nice job, if you can get it...

Eva-Britt Svensson kritiserar alltså något som inte längre kommer att gälla. Men hon tiger samtidigt om de nya förmåner som hon och alla andra ledamöter kommer att "tvingas" ta emot.

Det är lätt att ta billiga poäng. Nästan lika lätt som att glida fram genom livet på en räckmacka på skattebetalarnas bekostnad...

18 kommentarer:

  1. Vore inte ett bättre system ett som funkar ungefär som sjukresor inom vården för extrakommunala besök?

    Där får man typ ersättning för billigaste resan däremellan och vill man åka finare så får man glatt plocka tillägget från egen ficka

    SvaraRadera
  2. Kanske inte konstigt att det blir såhär i en värld som styrs av politiker, men man blir ju ändå sur. Det är ju rätt uppenbart att det hade gått att utforma ett system där skattepengar inte slösas lika vilt. T ex Charles förslag ovan låter som en bra grund. EU-parlamenterikerna tjänar ju ändå bra på ett jobb som inte kräver någon större begåvning och där de mycket sällan riskerar att ställas till svars för sina handlingar.

    SvaraRadera
  3. Jag vill också bli en MEP!

    Men allvarligt talat:
    - varför ska man tvinga folkvalda att åka billigaste resan? Är det den allmänna svenska avundsjukan, eller vad? Det kan ju inte vara omsorgen om våra skattepengar, för resorna är väl en piss i Mississippi....? Och så jäkla öresfixerade kan man ju inte vara.

    - restidsersättning får jag också som reser, i alla fall när jag reser på det som skulle varit min fritid, så det är inget onormalt.

    SvaraRadera
  4. Globetrotter:

    För att det är skattepengar och ledamöterna är våra folkvalda - som förväntas vara sparsamma med offentliga medel.

    Sjukresorna är ett bra exempel. Politiker skall ha samma villkor som de sätter upp för medborgarna.

    Vad gäller restiden...

    1. Detta är ett förtroendeuppdrag. Ett sådant skiljer inte på arbetstid och fritid.

    2. De flesta reser ändå ner sent på måndag och hem tidigt på fredag, men får betalt och traktamente för båda dessa dagar.

    SvaraRadera
  5. OK, det är ett förtroendeuppdrag, men det är ju inte som att gå i kloster!

    Om jag inte kan skilja på arbetstid och fritid, så blir väl allt arbetstid i det fallet. Det motiverar en hög lön, men också vettiga resor eftersom business class inte bara handlar om champagne och "god mat", utan kanske en effektivare användning av restiden - jag tänker på check-in, på- och avstigning från planet, bagagehantering etc.

    Man kan väl säga att det ingår i uppdraget att resa? Vad kostar mer, timmarna extra för att sitta i olika resköer i ekonomiklass, eller extra kostnader för snabbhantering i business class?

    Då kan jag känna att det är motiverat att INTE ha restidsersättning, men att åka i business class på resorna.

    Jag tycker inte att en MEP ska behöva ta RyanAir för att han är tvungen att åka det billigaste bolaget. Det är trots allt styresmän för Europa vi talar om.

    Det där med traktamentet tycker jag är angripbart, m.a.o. bör ju samma traktamentesregler gälla för MEP som för oss andra. Kommer man ner en måndag kväll och åker en fredag morgon så gäller en halv dags traktamente för dessa dagar. Så det håller jag med om.

    Vad jag är ute efter är att det är lätt att bara hoppa på dem och försöka ta poäng på att de "lyxar till det"... för så är det ju inte riktigt.

    Men något som jag kan hålla med om till fullo är att man ska ha koll på hur de använder pengarna, t.ex. assistentpengar, resepengar etc. Men att säga till en MEP att "du ska resa med det billigaste alternativet" tycker jag är dumsnålt.

    SvaraRadera
  6. Henrik, Eva är negativ till det nya systemet också och har kritiserat det flera gånger i olika debatter. Eva skänker dessutom överskottet av hennes alla olika typer av ersättningar till välgörenhet och till vänsterpartiet. Enligt hennes egna uppgifter tar hon 22.000 kr själv och skänker bort resten. Det gör alla andra i vänsterpartiet också.

    Frågan är varför DU missar att berätta allt detta? Hänger du bara inte med så bra som är förväntat av dig eller försöker du medvetet dölja detta för att svartmåla vänsterpartiet?

    SvaraRadera
  7. Jag tycker det är lite roligt med de här vänsterpartisterna som faktiskt "skänker bort" olika summor från deras lön. De flesta är ju svåra att kontrollera eftersom de hävdar att de gör det från sina privata konton efter lönen är insatt (vilket förmodligen är det enda möjliga) men även om det går att kontrollera så kvarstår faktum att de får en ohemult stor lön som de sedan använder fritt, alltså även om de väljer att skänka 20-50 000 i månaden till sitt parti så är det ju inte en välgörenhet som sådant. Utan en sponsring till deras utvalda projekt. Om jag väljer att "skänka" bort 50 000 i månaden som jag får av skattebetalarna men jag väljer att skänka det till t.ex HAX, så undrar jag hur många vänsternissar som jublar. Eller handlar det bara om hur få dollars som stannar kvar på lönekontot?

    SvaraRadera
  8. Konsten att ta billiga poäng?

    Folkpartiet torde vara mästare i diciplinen. Hur ska man annars förklara att deras stora valfråga i valet till Europaparlamentet (euron) är en fråga som Europaparlamentet inte har någon som helst beslutsmandat i. Lyckas de i detta valet måste det vara någon sorts rekord i att ta billiga poäng!

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att hela detta inlägg själv verkar vara ute i samma ärende - att ta billiga poäng. Eva-Britt Svensson är väl den parlamentariker som är månast om att göra rätt för sig. Hon skänker bort stora delar av både sin lön och sina ersättningar. Därför tycker jag detta var ett billigt påhopp.

    SvaraRadera
  10. Floodis "Eva skänker dessutom överskottet av hennes alla olika typer av ersättningar till välgörenhet och till vänsterpartiet."

    Får jag gissa att välgörenheten är något kommunistiskt jippo? ;-)

    SvaraRadera
  11. Det är klart att jag medvetet rycker EBS i flätorna. Hon försöker ta poäng på att kritisera ett system som inte finns längre.

    SvaraRadera
  12. Det 'kommunistiska jippo' som hon då skänkte 2.5 miljoner till var organisationer för funktionshindrade och en kvinnojour i Lund där det bodde en kvinna som behövde extra mycket hjälp.

    Se http://sydsvenskan.se/sverige/article435898/Hon-har-skankt-bort-fem-miljoner-av-sin-lon.html

    Strö gärna lösa påståenden lite mindre frikostigt omkring dig.

    SvaraRadera
  13. I övrigt tar hon enligt samma artikel ut 22 000 i lön/mån för parlamentarikerjobbet - samma lön som hon skulle haft på sitt gamla jobb i Växjö kommun.

    Och jag tror faktiskt att uppgifterna stämmer.

    SvaraRadera
  14. En fin människa.

    Men hon försöker fortfarande ta poäng genom att kritisera ett system som inte längre finns.

    SvaraRadera
  15. En hederlig människa skulle jag vilja säga. Med andra ord en raritet, väl värd att ta vara på
    - i dessa räkmackans yttersta valspurtsdagar.

    Därför tycker jag ditt ordval "att ta billiga poäng" är just osmakligt och billigt.

    SvaraRadera
  16. Tja HAX är ju inte sämre eller bättre än någon annan människa. :-)

    Vi vet ju att makten och härligheten berusar och korrumperar lätt våra omdöme.

    Kan man komma undan med att "ta billiga poäng" så gör man det.

    Den som är road av vad Eva-Britt Svensson tjänar, eller för den delen också HAX, och vad de gör med sina pengar kan lätt kolla det med en sökning hos Skattemyndigheten.

    SvaraRadera
  17. Till Dennis Nilsson:

    Lustigt sätt att argumentera.

    "Tja HAX är ju inte sämre eller bättre än någon annan människa. :-)

    Vi vet ju att makten och härligheten berusar och korrumperar lätt våra omdöme.

    Kan man komma undan med att "ta billiga poäng" så gör man det."

    Först skriver Hr Alexandersson ett inlägg med den moraliska udden riktad mot Eva-Britt Svensson.

    Sen argumenterar du att det är typ helt ok att inte ha någon moral - alltså även ok att ta billiga poänger hit och dit och att Hr Alex. inte är sämre eller bättre i det avseendet.

    Vad är då meningen med inlägget?
    Annat än manipulation.

    För övrigt är det väl nånting som får stå för honom i så fall.

    Om han bara är ute efter att ta billiga poänger genom att anklaga andra för att ta billiga poänger.

    I synnerhet när målträffen är så bristfällig pga att bytet inte låter sig fångas.

    Det är ju inte säkert att Eva-Britt Svensson är ute i samma låga ärende - så varför dra in henne i det tröttsamt smutsiga spelet för gallerierna.

    SvaraRadera
  18. Vadå billiga poänger? det kostade ju tanten flera miljoner!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.