2009-06-05

Internets frihet: The Big Picture


De flesta politiker har fortfarande inte fattat vad som hänt.

Kommunikation människor emellan, spridning av fakta och idéer, informationssökning och distribution av data sker i dag till en kostnad som i princip är noll.
Information går inte längre uppifrån och ner utan kors och tvärs. Det sker blixtsnabbt, det sker globalt och verksamheten pågår dygnet runt, året runt.

Informationssamhället är redan som princip tilltalande. Det är inte längre styrka, arv, grupptillhörighet eller tillgång till pengar som ger människor makt. Det är information och förmågan att förhålla sig till den som är viktig. Och internet har gjort informationen tillgänglig och delbar för i princip alla. Paradigmskiftet är så stort att inte ens vi som sysslar med de här frågorna riktigt klarar att ta in helhetsbilden – eller att förutspå vad som kommer att hända i morgon eller ens efter lunch.

Effekterna när det gäller till exempel kreativitet, företagande, demokrati och forskning är gigantiska – och ändå ännu bara i sin linda.

Med internets hyperdistribution kan en idé, text, film, bild eller låt bli tillgänglig för människor i hela världen inom loppet av ett par timmar.

Det går att starta politiska partier utan vare sig pengar, lokaler, massmöten eller uppbackning av redan mäktiga särintressen.

Nya affärsidéer sprids snabbt och en entreprenör i ett garage i Sundsvall kan redan om ett par veckor ha hela världen som sin marknad.

Forskare har börjat lägga ut kompletta databaser på nätet, vilket kommer att ge mänskligheten ett aldrig tidigare skådat kunskapslyft.

Föreläsningar och rapporter som tidigare bara nådde en handfull människor kan nu få en enormt mycket större publik.

Miljoner människor bygger, frivilligt, världens största och mest uppdaterade uppslagsverk.

Gräsrotsrörelser kan snabbt ställa politiker i kommunen, riksdagen eller Europaparlamentet till svars för idiotiska förslag.

Makthavarna får finna sig i att medborgarna plötsligt är minst lika väl informerade som de själva.

Skapande och granskande grupparbeten på bloggar, wikis och i forum slår politiken, byråkratin, de stora företagen, PR-byråerna och media på fingrarna både vad gäller snabbhet, kvalitet och kvantitet.

Alla människor kan sätta upp egna mediekanaler som kan förmedla text, bild, ljud och film utan förhandsgranskning och för nästan inga pengar alls.

Alla människor har plötsligt fått en helt ny, reell, yttrandefrihet.

Är det inte fantastiskt?

Än mer fantastiskt är att allt detta skett spontant – utan vare sig planering eller politisk styrning. Människor över hela världen samarbetade, frivilligt, för att skapa något helt enastående.

Därför blir det så oerhört fel när yrvakna politiker nu försöker ta tillbaka den makt som redan har glidit dem ur händerna. Och det är naturligtvis alltid lite sorgligt att se hur branscher som blivit ifrånsprungna av den tekniska utvecklingen desperat försöker vrida klockan tillbaka. Det kommer helt enkelt inte att gå. Det är inte heller önskvärt.

I tiden kolliderar informationssamhällets snabba utveckling med att politiken och byråkratin håller på att bli allt mer paranoid, nymoralistisk, centraliserad och i vissa fall direkt totalitär. Det skapar starka spänningar och nya konflikter.

Det är här som vi måste ta ställning. För mig är det inte ens något att diskutera. Jag står på frihetens, det öppna samhällets, mångfaldens, yttrandefrihetens, nyskapandets och utvecklingens sida.

16 kommentarer:

  1. Ferdinand Mjuk05 juni, 2009 16:43

    Utmärkt analys....!
    En transkription borde ligga i allas vårt intresse.

    SvaraRadera
  2. Ferdinand Mjuk05 juni, 2009 16:54

    Sorry...
    En transkription till "övriga språk" borde ligga i allas vårt intresse.

    SvaraRadera
  3. Klockrent! Det är det här jag säger på jobbet varje dag - dock inte lika vältaligt ;)

    SvaraRadera
  4. En helt underbar beskrivning av internets frihet. Önskar att jag hade haft förmågan att vara lika lyrisk när jag ombads skriva ett inlägg för Internetdagarnas webb. Har dock gjort så gott jag kunnat och då bl a nämnt vad kontakten med dig har betytt. Här en länk
    http://www.internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/internet-%E2%80%93-for-medborgarinflytande-och-affarer

    SvaraRadera
  5. Farmorgun: Jag såg det. Tack! Kram!

    SvaraRadera
  6. Profeten har talat! I like it! Men du HAX, efter valet på söndag får du ta en paus i bloggandet. Du kommer få hjärtinfarkt snart och det vill vi lärjungar inte. Ingen höjdare att sluta som Kurt Lundgren. Ni är (var) mina favoriter.

    SvaraRadera
  7. Håller helt med, jag också :-)

    SvaraRadera
  8. Visst är Internet fantastiskt - men det sabbar lika många brancher/skrån som när bilen ersatte hästen, tryckpressen ersatte handskrivaren och ljudfilmen ersatte stumfilmen.

    Internet sabbar politik som den bedrivits sedan Athen. Nu kan väljarna både kolla upp fakta och diskutera med _alla_ andra väljare - något som 1990 eKr eller 400 fKr var förbehållet politikerna.

    Via Internet kan vi se hur skolan i vår kommun är jämfört med grannkommunen, om sophämtningen är oskäligt dyrare eller om sjukvården i Sverige är bättre än i Danmark. Politiker gillar öppenhet, men bara när det inte drabbar dem själva.

    Piratpartiet, Pricerunner och Citizen Intelligence Agency är bara början - och politikerna är livrädda för var detta kommer att sluta. Försöken att begränsa, blockera och kastrera Internet kommer att fortsätta.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Bra skrivet!
    PubMed som är en sökbar databas med framförallt medicinska vetenskapliga artiklar är fantastisk!.
    Otrolig mängd med information!
    De flesta artiklarna är låsta och kan köpas av diverse förlag.
    Högskolor och universitet kan köpa licens till sina studenter genom sina bibliotek (licensen gäller många av artiklarna men inte alla, dessa måste köpas utöver licensen).
    Licensen är dyr, så pass dyra att tex Röda Korsets Högskola inte har råd att köpa någon licens till sina studenter.
    Hur ska då medicin studerande i tex Afrika eller Ukraina ha råd.
    Information har blivit ett västerländskt maktmedel.
    Information och kunskap kan och SKA enligt mig frisättas i största möjliga mån.
    Ett och nollar kan rädda liv!

    SvaraRadera
  11. "Är det inte fantastiskt?"

    Yes box, bara jag _får_ betalt. O_0


    Det är så tragiskt att så många politiker, och ett par monopol organisationer, fortfarande inte förstår det där med att kommunikation är privat, trots konventioner, grundlagar, och alla andra lagar.


    //ST

    SvaraRadera
  12. Paradigmskiftet har börjat...

    SvaraRadera
  13. Fantastiskt bra sammanfattat HAX. Applåderar i min ensamhet i köket.

    SvaraRadera
  14. Jag förstår inte riktigt vad det är som du opponerar mot. Det finns väl inga politiker eller andra makthavare som motsätter sej wikis, opensourceutveckling eller sådant. Jag lägger själv upp det mesta jag producerar gratis på nätet men det betyder ju inte att jag säger upp min upphovsrätt eller rätten att om jag har något som jag av en eller annan anledning vill skydda ska vara skyddat.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.